5 dingen die ik heb geleerd over baby’s en besparen

White Stork bill-clatteringVandaag vieren wij de eerste verjaardag van ons zoontje Tobias. Een mooi moment om terug te blikken op de dingen die we afgelopen jaar hebben geleerd en ontdekt over geld besparen als je een baby hebt. 

Hoeveel kost een baby?

Op het moment dat je zwanger wilt worden of zwanger bent is de vraag hoeveel een baby kost toch wel een belangrijke. Hét antwoord bestaat echter niet. Een baby hebben kán ontzettend veel geld kosten, maar dat hoeft niet. Het ligt er maar net aan hoe luxe je alles wilt doen. De één kiest ervoor om wegwerpdoekjes te gebruiken, de ander gebruikt een old fashioned washandje om de billen te wassen. Het een is duurder dan het ander. Dus er is niet echt een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Voor mezelf vond ik het in elk geval toch wel aardig meevallen ten opzichte van wat ik had verwacht. Ik heb een aantal van mijn bevindingen op een rijtje gezet:

1: Niet alles op de baby-uitzetlijst is nodig

Op internet zijn verschillende baby-uitzetlijsten te vinden: lijsten waar opstaat welke spullen je nodig hebt voor een baby. Deze lijst hield ik met militaire precisie bij; er was niks wat op de lijst stond dat wij niet hadden! Achteraf gezien hebben we veel van deze spullen niet eens gebruikt! Zonde van het geld, dus!

Mijn tip is dus: als je onzeker bent over wat je nodig hebt en dus behoefte hebt aan een uitzetlijst, dan kun je beter de lijst van de kraamzorg-organisatie aanhouden dan die van een winkel, want winkels willen je altijd dingen laten kopen die je niet echt nodig hebt.

2: Goedkope luiers zijn vaak net zo goed!

Er zijn mensen die zweren bij Pampers luiers, maar wij hebben vanaf het begin de Kruidvat luiers gebruikt. Ons zoontje heeft hier nooit last van gehad en het heeft ons minstens honderd euro bespaart in het eerste jaar! Nu weet ik dat sommige kindjes luier-uitslag krijgen van goedkopere merken luiers, maar het is wel het proberen waard, want het kan flink besparen als je baby er geen last van heeft!

3. Tweedehands is niet vies

De angst voor tweedehands spullen zit er bij veel mensen goed in. Ze denken dat het vies is en weigeren daarom om de optie voor tweedehands spullen te overwegen. Zelf hebben wij veel tweedehands gebruikt: een tweedehands kinderwagen, tweedehands kleding… En ons zoontje leeft nog en is hartstikke happy! 😉 Ook dit heeft ons honderden euro’s bespaart.

4. Speelgoed is leuk, maar…

…. in veel gevallen vond ons zoontje dingen als een WC-rol, een schoenlepel of een bakje veel interessanter dan zijn speelgoed. Dit vond ik nogal relativerend. Je kunt nog zoveel duur speelgoed voor een baby kopen, maar vaak zijn het juist de simpele dingen waar zo’n kleintje urenlang gefascineerd mee kan spelen. Dus maak je niet te druk als je geen dure Toet toet wagens kunt betalen! Op Pinterest vind je allerlei leuke knutselideeën om zelf speelgoed te maken van spullen die je meestal wel in huis hebt. Dat dure speelgoed kun je altijd nog kopen als je kindje wat ouder wordt en er zelf naar gaat vragen, maar tot die tijd: geniet ervan dat je kind nog zo kan genieten van de kleine dingen.

5. Zelf maken is leuk en goedkoper

Het afgelopen jaar ben ik steeds meer zelf gaan koken voor ons zoontje, en dat geeft veel meer voldoening dan potjes voeren. Hier is ook een flinke besparing te behalen, want als je zelf kookt kun je gewoon een klein gedeelte van de groentes opzij houden en eventueel pureren. Sommige mensen geven hun baby ook direct stukjes. Dit wordt tegenwoordig de Rapley-methode genoemd. Wij hebben dit ook geprobeerd, maar bij Tobias was dit niet zo’n succes.

 

Wat zijn jullie beste bespaartips voor in het eerste levensjaar van een kindje? 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “5 dingen die ik heb geleerd over baby’s en besparen

  1. Wij hebben het geslacht van onze baby meteen verteld toen we het wisten bij de 20-weken echo. Daardoor hebben we al massas spullen en 2dehandskledij voor meisjes gekregen nog voor ze geboren was.

    Wij hebben ook geen geboortelijst aangelegd (we hadden ondertussen al massas spullen gekregen) maar vroegen gewoon centjes. Dan kunnen we gewoon kopen wat we nodig hebben voor haar en altijd eerst kijken of ik het nergens 2dehands op de kop kan tikken.

  2. Word lid van een speel-o-theek (indien in de buurt). Voor zo’n 15 Europese jaar kunnen we het leukste speelgoed lenen. Want uhmmm… Een jongen van 6 heeft weer heel andere interesses. En ook voor kleine kinderen is er veel leuks op gebied van loopfietsjes, poppenwagen, buitenspeelgoed (prijzig!)….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge