5 manieren om gemakkelijk meer te sparen in 2016!

piggyIs een hoger spaarsaldo ook een van jouw goede doelen voor 2016? Er zijn veel verschillende manieren om dit te bereiken. Ik heb 5 verschillende methodes op een rijtje gezet waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt om te sparen!

Sparen is lastig

Veel mensen vinden sparen toch wel lastig! Ze wachten bijvoorbeeld tot het einde van de maand en dan blijkt dat er niks meer over is om te sparen. Met deze 5 methodes zul je gegarandeerd succes bereiken zonder al teveel discipline om spaarzaam te leven!

1. Pay yourself first methode

De pay yourself first methode is een methode waarbij je direct nadat je salaris wordt uitbetaald een bedrag oversluist naar de spaarrekening. De truuk is om daarna te vergeten dat je het hebt overgeboekt en er dus vanaf te blijven. Op deze manier voorkom je dat je aan het eind van de maand erachter komt dat je geen geld meer over hebt om te sparen; je hebt het tenslotte aan het begin van de maand al gedaan!

2. Elke week een kleine overschrijving

Misschien is het je wel eens opgevallen: kleine bedragen die worden afgeschreven, daar merk je eigenlijk vrij weinig van! Toch kunnen al die kleine bedragen oplopen tot een leuk spaarsaldo. Door aan het begin van het jaar een automatische overschrijving van €5 per week in te stellen zorg je ervoor dat je aan het eind van het jaar toch alweer €260 hebt gespaard!

3. Kleingeld in een spaarpot

Als ik kleingeld in mijn zak heb, weet ik zeker dat ik het ongemerkt uitgeef aan allerlei onnodige dingen. Daarom stop ik kleingeld zo snel mogelijk in een spaarpotje. Ook hiermee kun je ongemerkt een leuk bedragje bij elkaar sparen! Bij ons is het traditie om aan het eind van het jaar dit geld te tellen, zodat we het naar de bank kunnen brengen.

4. Elke week iets meer sparen

Er zijn mensen die een leuke methode hebben bedacht om te sparen: zij sparen elke week evenveel euro´s als wat het weeknummer is! Dus in week 1 sparen ze €1, in week 2 €2, enz, enz. Op deze manier spaar je een flink bedrag bij elkaar. Al lijkt het me wel lastig om in december dan elke week een bedrag van rond de €50 te sparen!

Natuurlijk zijn hier ook variaties op mogelijk:

  • In de eerste maand spaar je elke week €1, in de tweede maand €2 enz, enz.
  • Je kunt ook een bingokaart gebruiken met 52 bedragen erop. In een week dat je krap zit kies je een klein bedrag uit en als je een keer een meevaller hebt juist een groot bedrag.

5. Meevallers sparen

Bijna iedereen heeft wel eens een meevaller: een energierekening die lager uitvalt dan gewoonlijk, een extra klusje waar je wat extra geld mee verdient, €2 op straat vinden…. Als je echt niet weet waar je van moet sparen, omdat al je geld opgaat, dan kun je in elk geval deze onverwachtse meevallers snel overschrijven naar de spaarrekening en op deze manier het saldo opkrikken!

 

 

Op welke manier sparen jullie?

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “5 manieren om gemakkelijk meer te sparen in 2016!

    • Leuk, Anja! Ik ga dit jaar ook voor het eerst methode 4 proberen. Ik heb er veel enthousiaste verhalen over gelezen, maar nog nooit uitgeprobeerd. Dat kan natuurlijk niet als Positief Besparen 😉 Dus dit jaar ga ik ervoor 😀

  1. Ik heb toevallig pas mijn kleingeld spaarpot omgekiept. Ruim 33 euro en ik heb ze daadwerkelijk op de spaarrekening gezet. Normaal gesproken doe ik niet aan die kleine bedragen, maar sinds kort boek ik zulke bedragen ook over.
    De spaarpot heeft weer een begin gekregen door mijn kleingeld erin te stoppen.
    Fijne jaarwisseling en een goed 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge