7 gouden regels bij supermarkt-aanbiedingen

wagentjeElke week op maandag gaan de aanbiedingen van de diverse supermarkten weer in. Het ene ‘koopje’ is nog verleiderlijker dan de andere. Maar tegelijkertijd verleiden deze aanbiedingen je ook vaak om dingen te kopen die je anders niet zou nemen. Met de volgende 7 regels kom je nooit meer met miskopen thuis van de supermarkt!

 

Het doel van aanbiedingen

Supermarkten hebben verschillende doelen met hun folders en aanbiedingen:

  • Ze willen je naar hun winkel lokken, waar je naast de aanbiedingen vaak ook nog andere spullen zult gaan halen
  • Ze willen je verleiden om spullen te kopen die je normaal gesproken niet snel zou halen
  • Ze willen je verleiden om méér te kopen van datgene dat ze jou aanbieden

Positief Besparen vindt dat aanbiedingen er niet zijn om de supermarkten rijker te maken, maar om jullie geld te laten besparen. Daarom hebben wij 7 gouden regels voor aanbiedingen opgesteld:

 

1: Koop vooral aanbiedingen van de producten die je normaal ook zou kopen.

Je profiteert alleen maar écht van een aanbieding als je dingen koopt die je normaal gesproken ook koopt. Anders is het geen voordeel, maar juist een slimme marketingtruc om jou zo ver te krijgen dat je geld uitgeeft aan onnodige producten.

2: Maak een wensenlijstje en hou in de gaten wanneer jouw wensproducten in de aanbieding zijn

Er is natuurlijk een uitzondering op regel 1. Wanneer je erg benieuwd bent naar een nieuw product, maar je niet zeker weet of je het lekker vindt, wacht dan tot het in de aanbieding is! Op deze manier kun je goedkoop een nieuw product uitproberen. Je kunt zelfs een wensenlijst bijhouden, zodat je in de gaten kunt houden wanneer een product dat je wilt uitproberen in de aanbieding is. Op deze manier zijn uitprobeersels niet direct zo duur.

3: Grote korting? Groot inslaan!

Sommige dingen, zoals wasmiddel, zijn wekelijks wel ergens in de aanbieding. Hou daarom in de gaten wanneer de korting het grootst is. Wij houden voor wasmiddel in de gaten wanneer er een aanbieding is voor (minstens) 50% korting. Op dát moment slaan we toe en kopen een flinke voorraad, waarmee we weer vooruit kunnen tot de volgende keer dat er een 50% kortingsactie is.

4: Wees niet té merkentrouw

We begrijpen dat ieder mens enigszins merkentrouw is. Wees alleen niet té loyaal aan een bedrijf! Dingen als luiers, shampoo en vaatwastabletten zijn altijd wel ergens in de aanbieding. Laat die aanbiedingen niet liggen omdat het toevallig niet het merk is wat je normaal gesproken koopt… Je bent dan namelijk dief van je eigen portemonnee.

5: Blijf altijd opletten op de B-merken

Supermarkten hebben over het algemeen vooral aanbiedingen met A-merken. Blijf daar vooral ook kritisch op. B-merken hebben vaak een vaste lagere prijs dan A-merken, maar hebben dezelfde kwaliteit. Laat je dus niet verleiden door die geweldige aanbieding van A-merk hagelslag voor één euro, als je ook elke week heerlijke B-merk hagelslag kunt kopen voor 50 cent!

6: Combineer aanbiedingen met geld-terug-acties

Soms hebben bedrijven geld-terug-acties. Als je het een beetje handig inplant kun je hier zelfs geld mee verdienen. Dit is alleen het geval bij acties waarbij je een actiecode op internet moet invullen. Je krijgt dan namelijk het standaardbedrag terug, ongeacht of je het in de aanbieding hebt gekocht of niet. Acties waarbij je de kassabon moet terugsturen zijn hier uiteraard niet geschikt voor!

7: Winkel altijd met een boodschappenbriefje

Last but not least: maak altijd een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat en hou je hier ook aan. Op die manier voorkom je dat de supermarkt je verleidt om alsnog een extra pak koekjes of een fles frisdrank mee te nemen, terwijl je dat helemaal niet van plan was.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “7 gouden regels bij supermarkt-aanbiedingen

  1. De Jumbo had afgelopen week ook iets: ze hadden op het Bio+ vlees stickers geplakt met “EXTRA GOEDKOOP”, maar die bakjes vlees waren ongeveer 2,85 euro. Normaal zijn die bakjes 2,63 euro gemiddeld… Bij de ingang lagen de dure bakjes met “EXTRA GOEDKOOP” erop en bij de gewone vleesafdeling lagen de normaal-geprijsde bakjes zonder sticker erop.

  2. Handige tips die ik vrijwel allemaal ook zo volg. Wat je nog zou kunnen toevoegen dat je ook handig gebruik kan maken van laagste prijs garanties. Ik heb er twee stukjes op mijn site over geschreven en waarschijnlijk gaan er nog wel meer volgen. Maak ik niet alleen mijn gezin blij mee, maar ook vrienden en de voedselbank.

    Ben benieuwd wat je er van vindt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge