Alle dieren tellen mee – 4 consumindertips

running dogOp dierendag willen wij graag wat aandacht besteden aan huisdieren. Bij de verzorging van huisdieren valt namelijk ook heel wat te besparen, zonder dat je trouwe diertje en kameraad eronder hoeven te lijden. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet om te besparen wanneer je dieren hebt. 

Dieren kosten geld!

Wanneer je een dier gaat kopen sta je er vaak niet zo bij stil hoeveel geld zo’n beestje gedurende zijn leven zal gaan kosten. Het enige wat je op zo’n moment ziet is het lieve snoetje van je toekomstige kameraad en de hoeveelheid liefde die je hem wilt geven. Toch is het goed om erbij stil te staan of je een dier wel kunt bekostigen. Hou in elk geval rekening met de volgende kosten:

  • Voer – dieren hebben elke dag eten nodig. Voer is dus een kostenpost die regelmatig terug zal komen
  • Huisvesting – afhankelijk van wat voor dier je hebt, hebben dieren een eigen plekje nodig. Dit kan een hok zijn of een mandje om in te liggen. Hou daarnaast ook rekening met dingen als hooi, zaagsel, kattenbak-korrels etc.
  • Huisarts-kosten – je kunt geluk of pech hebben met een dier; de een koopt een hond die nooit iets mankeert, de ander zit wekelijks bij de dierenarts. Hou er dus rekening mee dat er ooit kosten moeten worden gemaakt voor de dierenarts. Laat je ook goed informeren of het dier van jouw keuze vaccinaties nodig heeft; dit zijn vaak jaarlijks terugkerende kosten.

Kortom: er komen aardig wat kosten kijken bij het kopen van een dier! Op deze website staat precies berekend hoeveel geld je in (gemiddeld) totaal kwijt zult zijn aan jouw huisdier. Even schrikken?! Gelukkig zijn er manieren om een huisdier iets goedkoper te houden!

1: Bulkverpakkingen

Bulkverpakkingen zijn verpakkingen waar een grotere hoeveelheid in zit dan gewoonlijk. De kilo-prijs van deze bulkverpakkingen ligt een stuk lager dan die van kleine verpakkingen.

Een voorbeeld: 4 kilo krokante brokken van het merk Kanjer kosten €4,99 (€1,24 per kilo), terwijl je voor en zak van 15 kilo €15,99 (€1,06 per kilo) betaalt. Je bespaart hiermee met zo’n grote zak dus €2,70 ten opzichte van het kopen van kleine zakken.

2: Koop tweedehands

Heb je een hok of een kooi nodig voor je dier? Tweedehands is veel goedkoper dan alles nieuw kopen. Desinfecteer de spullen van tevoren wel even met Dettol, om te voorkomen dat jouw dier ziektekiemen binnenkrijgt van de vorige bewoner van het hok!

Andersom is natuurlijk ook mogelijk: als je zelf spullen van jouw dieren overhebt, bijvoorbeeld omdat je een groter hok nodig had, dan kun je dit ook op Marktplaats te koop zetten en op die manier er weer wat aan terugverdienen.

3: Investeer in gezondheid en veiligheid

Een ziek of gewond dier is niet leuk en kost ook nog eens veel geld. Door goed voor je dier te zorgen, kun je veel kwalen voorkomen. Zorg dus voor gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, vers water en een schoon hok. Let ook goed op dat kinderen het dier niet lastigvallen en dat je dier geen eten kan pakken waar hij niet tegen kan. Op deze manier blijft je dier gezond en gelukkig, en hoef je minder vaak bij de dierenarts op consult te komen.

4: Zoek de dierenarts-kosten goed uit

Moet je toch naar de dierenarts? Zoek dan goed uit bij welke dierenarts je het goedkoopste uit kunt zijn! De kosten voor een vaccinatie of ingreep kunnen per dierenarts erg verschillen. Door even wat research te doen kun je al snel wat geld besparen op deze kosten. Zo hebben wij zelf €25 kunnen besparen door uit te zoeken welke dierenarts het goedkoopst was voor de castratie van ons konijn!

Fijne dierendag!

Dieren zijn gelukkig niet materialistisch ingesteld. Ze zijn ook blij met een knuffel, een aai of een extra lange boswandeling. Met wat extra liefde en aandacht maak je er al een geweldige dierendag van voor jouw huisdier!

 

Wat voor huisdieren hebben jullie, en doen jullie iets speciaals op Dierendag? 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Alle dieren tellen mee – 4 consumindertips

  1. Nou, onze kat heeft eigenlijk alleen kosten aan dieet-voer (dat kan dus hoger uitvallen als je kat dat ineens nodig blijkt te hebben) waar ik €40,- per maand voor reserveer. Een touwtje doet het vaker beter dan een hengel uit de winkel en een propje is makkelijker gemaakt en goedkoper dan een speelgoedmuis. Maar goed, onze kater is intussen al 9,5 jaar, dat is wel wat anders dan dat jonge grut…
    Ik ga eens uitzoeken wat het caviavoer kost en ons buurmeisje gebruikt kranten in de kooi, die zijn gratis.

  2. jullie hebben het over kanjer honden voer maar dit is voer van lage kwaliteit en honden doen het hier vaak niet goed op, als je beter voer wilt zou ik vers vlees aanraden dit bespaard behoorlijk aan dierenarts kosten. mocht je toch brokken willen geven geef dan geperste brokken of prins dit is wel duurder dan kanjer maar je kan vaak ook iets minder voeren.

    voor een goedkopere variant vers vlees raad ik lotgering aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge