Besparen op de water-rekening

waterWe zijn er allemaal wel eens schuldig aan: het verspillen van vele liters water. Dit is niet alleen slecht voor het milieu maar ook nog eens voor je eigen portemonnee. Het kost namelijk veel energiekosten; om het water te verwarmen, maar ook om dit ook weer te zuiveren. Met de tips in dit artikel kun je voorkomen dat je water verspilt en kun je dus goed besparen op de water-rekening. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Van Veen Loodgieter uit Spijkenisse. 

Tips om water te besparen

Iedereen kan door een aantal slimme maar vaak logische maatregelen besparen op de water kosten. Het zijn de kleine details die de grootste verschillen kunnen maken. Er zijn honderden manieren om te besparen op de waterkosten. Echter zullen we enkele van de beste maatregelen hier sommeren.

1. Waterbesparende kranen, douchekoppen en stortbakken

Vervang de kranen, douchekop en stortbak door waterbesparende alternatieven. Dit bespaart zo’n 30 procent op je totale waterverbruik. Dit is een hele belangrijke tip en deze beschrijf ik daarom als aller eerste. Gebruik producten die met KIWA gecertificeerd zijn. KIWA is een afhankelijke organisatie die hoog gekwalificeerde, gecertificeerde producten levert. Als je deze producten koopt weet je zeker dat de maatregel effectief zal zijn

2. Doe geen halve wasjes

Doe de was en afwas enkel als de machine vol zit. Dit scheelt veel in het water- en energieverbruik aangezien deze machines veel water en energie verbruiken. 

3. Gebruik het water dat uit de kraan komt voor het warm is!

Als je warm water nodig hebt duurt het vaak even voor het water goed op temperatuur is. Zodoende laat je dan veel water wegspoelen. Dat is zonde! Dit water kun je gemakkelijk opvangen. Je kunt het dan gebruiken om groentes af te spoelen of de plantjes water te geven!

4. Niet het toilet onnodig doorspoelen

Spoel niets onnodig door het toilet. Een spoelbeurt om een papiertje door te spoelen is een grote verspilling van water. Gooi het liever in de prullenbak of laat het in het toilet liggen. Dit scheelt veel water.

5. Vlees ontdooien in de koelkast

Sommige mensen gebruiken warm water om hun vlees sneller te laten ontdooien! Dit is natuurlijk dubbel zonde. Ten eerste zonde van het warme water, maar daarnaast: als je vlees in de koelkast laat ontdooien hoeft de koelkast ook nog eens niet zo hard te werken om op temperatuur te blijven!

7. Drink koud water uit een fles

Door een fles met kraanwater in de koelkast te leggen voorkom je dat je veel water laat wegstromen door water uit de kraan te drinken. Het is sowieso altijd beter om een glas te gebruiken, dan laat je veel minder water wegstromen!

8. Gebruik de juiste maat pan

Gebruik de juiste maat pan. Vaak gebruiken we veel te grote pannen en verspillen zodoende water. Bovendien gebruik je dan ook veel meer gas of elektriciteit om het water aan de kook te krijgen! Pak daarom liever een kleinere pan als je van plan bent rijst of aardappelen te gaan koken.

 

 

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met tips. Als je zelf echter logisch nadenkt bij het verbruiken van water dan kunnen we met elkaar een groot verschil maken en duizenden liters water besparen.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Besparen op de water-rekening

  1. Ik meen mij te herinneren dat de redactie van Positief Besparen bewust gekozen heeft voor plaatsing van een stortdouche / regendouche in de badkamer? Niet echt besparend lijkt mij 😉

    • Hoi Michel,

      Klopt! Althans, een beetje 😉 Mijn man wilde heel graag een regendouche. Zelf had ik hier eigenlijk geen behoefte aan, mede door het hogere waterverbruik…. Maargoed, mijn man heeft “gewonnen” en eerlijk gezegd ben ik ook wel héél blij met de regendouche. Alleen je ziet het inderdaad wel enorm aan het verbruik terug! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge