Boodschappen-challenge: alleen kopen wat nodig is

labKun je als consuminderaar en ervaren bespaarder nog meer besparen door alleen te kopen wat je écht nodig hebt? Ik heb het in september voor jullie uitgezocht. In dit artikel vind je mijn bevindingen en de uitslag van deze maand!

Alleen kopen wat echt nodig is…

Je zou verwachten dat iemand die al jarenlang bespaart niks meer koopt dat niet nodig is. Toch had ik het idee dat er nog wel wat méér geknieperd kon worden en dus besloot ik samen met mijn man om in september alleen nog maar de boodschappen te kopen die we écht nodig hadden en géén extraatjes meer te kopen.

De regels van deze challenge

Er was maar één regel bij deze challenge: bij elk product dat we in het boodschappenmandje legden moesten we ons afvragen of we het wel echt nodig hadden, of dat we misschien iets kochten uit gewoonte of vanwege een andere slechte reden. Als bleek dat we het niet echt nodig hadden moesten we het product weer terugleggen in het schap. Alleen de boodschappen die we écht nodig hadden mochten mee naar de kassa.

De uitvoering

Vanaf 1 september zijn we met deze challenge gestart. Overigens was het op dat moment nog niet in ons opgekomen om er ook over te schrijven op Positief Besparen; we deden deze challenge vooral voor onze eigen portemonnee. Pas halverwege oktober bedacht ik me dat het wel leuk was om onze bevindingen met jullie te delen.

Moeilijke momenten en makkelijke momenten

Op sommige dagen was het heel moeilijk om alleen mee te nemen wat we nodig hadden. Er waren dagen dat ik enorme trek had in chocolade, maarja, wie heeft er nou écht chocolade nodig?! Daar tegenover stonden dagen dat het allemaal als vanzelf ging. Dit waren vooral de dagen dat ik van tevoren een boodschappenlijstje had gemaakt. Dan kon ik streng zijn tegen mezelf door te zeggen dat ik niks mee mocht nemen wat niet op de lijst stond. Gewoon met oogkleppen door de winkel heenlopen, mandje volstoppen en wegwezen.

Balen van aanbiedingen

Ik baalde wel dat ik niet altijd gebruik kon maken van de aanbiedingen. Soms koop ik aanbiedingen met de gedachte dat ik ze later wél nodig zal hebben. Maar eerlijk is eerlijk: achteraf heb ik deze aanbiedingen die ik aan mijn neus voorbij liet gaan totaal niet gemist! Dus dat was ook weer een eye-opener voor ons.

Hoeveel is er bespaard?

We hebben door niks mee te nemen dat we niet nodig hadden €25 bespaard op ons maandbudget! Dit is dus 9% van ons totale boodschappenbudget! Ik schrok er eerlijk gezegd best wel van dat wij dus blijkbaar 9% van ons boodschappenbudget uitgeven aan boodschappen die we niet nodig hebben!! Dat is er eentje om te onthouden.

Follow my blog with Bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Boodschappen-challenge: alleen kopen wat nodig is

 1. Heel eerlijk gezegd valt het mij eigenlijk mee. Als ik bedenk dat ik broodjes koop voor de kids op school, snoep, chips, snacks en al dat spul, valt het mij mee dat dit maar 9% is. Ik dacht eigenlijk veel meer. Toch op jaarbasis natuurlijk een groot bedrag. Wat ga je doen? Dit volhouden of toch maar af een toe een reep?

  • Ik ga wel weer af en toe chocolade eten hoor 🙂

   Maar ik denk dat het verschil er ook in zit dat Tobias nog niet zoveel eet en al helemaal niet snoept. We geven hem nog geen suikerrijk snoepgoed en hij vraagt er uiteraard ook nog niet om. Dat scheelt.

  • Goed om je eigen grenzen daarin te kennen 🙂

   We hebben in het verleden ook een aantal andere experimenten gedaan, wie weet zit daar wat bij wat wel bij je past 😉

 2. Superleuk dat je doorgaat met de site!!!
  En die € 25 vallen me dan nog wel mee, dan doe je het zonder de challenge volgens mij ook al best goed!

  Aan de andere kant… Toch weer € 25,=. En bij mij zou het ook vooral in chocola en snoepjes zitten, helemaal niet zo erg om niet te kopen dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge