Boodschappenchallenge: alleen cash betalen

labLukt het om te besparen op de boodschappen door elke week een (vast) bedrag te pinnen en niet meer dan dat bedrag uit te geven? Wij hebben het de afgelopen weken voor jullie uitgezocht. En hoe dat ging, kun je lezen in deze blogpost.

Cash only

Sommige mensen zweren erbij: elke week een bedrag pinnen en dan alles contant afrekenen. Zelf ben ik altijd een groot voorstander geweest van pinnen, maar ik vind het wel de moeite waard om dit experiment eens uit te voeren om te kijken of er nog wat te besparen valt op de boodschappen door contant te betalen.

De afgelopen maanden zijn wij ongemerkt steeds meer geld aan de boodschappen uit gaan geven. Dit is dus ook een leuk experiment voor onszelf om weer eens uit te zoeken of we het nog met minder geld kunnen!

De regels van het experiment

Eigenlijk is er bij dit experiment maar 1 regel: eens per week pinnen en dan vervolgens met dat bedrag de hele week boodschappen betalen. Ik begin dit experiment met een weekbedrag van 70 euro. Als het bedrag toch te weinig blijkt te zijn mag ik die week daarna 10 euro extra pinnen. Dit kan dus elke week naar boven toe aangepast worden, maar ik hoop natuurlijk dat het lukt om elke week voor 70 euro boodschappen te doen! Als anderen het kunnen moet het ons ook lukken…. Toch?

 

Week 1:

We begonnen dit experiment op zaterdag. ’s Avonds haalde mijn man 50 euro uit de muur. Gecombineerd met 20 euro die we nog thuis hadden liggen hadden we dus 70 euro cash in de portemonnee zitten.

Het valt direct op dat mijn man ervan houdt om voorraad te kopen. Omdat het geld dan sneller opgaat ben ik er niet zo blij mee, maar uiteindelijk blijkt dat we het toch prima redden met 70 euro.

Wel kom ik er weer achter waarom ik niet van contant geld hou! Ik ben in de eerste dagen al twee keer vergeten het bonnetje mee te vragen. Ook wordt er contant geld uitgegeven aan iets anders dan de boodschappen en mijn man heeft juist weer gepind voor een gedeelte van de boodschappen. Dat was dus even rekenen hoeveel we nou daadwerkelijk over hadden. Heel vervelend, vind ik!

Aan het eind van de week telde ik hoeveel geld er nog over was. Nog 24 euro!! Voor mijn gevoel kan het niet kloppen, maar blijkbaar is het ons dus gelukt om deze week met 46 euro rond te komen. Een klein stemmetje blijft piepen dat er iets mis moet zijn gegaan, maar mijn portemonnee vertelt toch echt een ander verhaal! Whoop whoop!

Week 2.

Het geld uit de portemonnee werd deze week aangevuld tot 70 euro. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen! Ik heb ook besloten om elke keer dat ik geld uitgeef direct een aantekening te maken in een boekje, zodat ik hopelijk aan het eind van deze week meer overzicht heb.

Met het boekje lijkt het een stuk beter te gaan. Ik heb nu beter overzicht. Bovendien begint het wat meer te wennen om contant te betalen en begin ik het zelfs wel fijn te vinden. Het is heel tastbaar wat je nog over hebt. Eigenlijk best prettig!

Week 3.

Week 3 gaat van alle weken het beste! Er wordt helemaal niets gepind en alle boodschappen worden netjes in het boekje bijgehouden. We lijken lekker in de flow te zitten. Dit gaat top! En nu we het eenmaal gewend zijn is het ook helemaal niet meer zo irritant!

Week 4 en een beetje.

De aandacht van mijn man begint een beetje te verslappen en hij begint weer te pinnen voor de boodschappen. Als hij pint haal ik hetzelfde bedrag contant uit de portemonnee, zodat ik niet teveel uitgeef, maar ideaal is het niet.

Gelukkig lijkt het de laatste dagen van de maand weer iets beter te gaan.

Conclusie:

Alles contant afrekenen valt nog niet mee als je jarenlang gewend bent om je pinpas tevoorschijn te toveren. 😉 Desondanks is contant geld inderdaad wel een goede reminder waardoor je heel duidelijk ziet hoeveel geld je nog kunt uitgeven. Dit helpt mij heel erg goed om zuinig aan te doen en niet teveel geld uit te geven.

Kun je besparen door contant te betalen?

Hou je vast: ten opzichte van een ‘normale’ maand (voor ons!) hebben we ruim honderd euro bespaard op de boodschappen! Dit is ruim 25%! Toch moet ik hier wel een kanttekening bij maken, want we hebben namelijk ook een aantal keer uit de voorraad gegeten. Daarom gaan we nog een tweede maand door met dit experiment en uiteraard houden we jullie op de hoogte! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Boodschappenchallenge: alleen cash betalen

  1. Ik doe al vele jaren 1x per maand pinnen en het bedrag in enveloppen. Iedere week pak ik mijn boodschappen geld. Werkt prima en ik geef zo goed als niet te veel uit. Komt het wel voor dan pak ik dat van de week erna af.

  2. Voor mij zou het niets zijn.ik hou er van om aanbiedingen van artikelen die ik altijd gebruik groot in te slaan. Deze week onze koffie van 2,99 voor 1.- … 102 pakken ingeslagen. Dus 204€ bespaard, hier gaan wij 10 maanden mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge