Boodschappenchallenge: alleen seizoensgroentes eten

labKun je geld besparen door alleen groentes uit het seizoen te eten? Ik heb het de afgelopen maand voor jullie uitgezocht! In dit artikel vind je mijn bevindingen en de uitslag van het experiment. 

Alleen seizoensgroentes eten

Een van de tips die ik regelmatig in bespaarboeken en op bespaarsites tegenkom is de tip om alleen groentes te eten die in het seizoen zijn. Seizoensgroentes staan dus ook vaak bij ons op het menu, maar ik wissel ze ook wel eens af met andere groentes die in de aanbieding zijn. Zou ik mezelf hiermee in de vingers snijden op bespaargebied??

De regels van deze challenge

Deze challenge heeft eigenlijk maar één regel: deze maand kookte ik alleen maar maaltijden met seizoensgroentes van Maart. Deze groentes zijn terug te vinden in dit lijstje.

De uitvoering

Vanaf 1 Maart zijn we gestart met het kopen, bereiden en eten van seizoensgroentes. Wortels, prei, bloemkool, champignons, uien en andere groentes passeerden de revu. Dit zijn onze bevindingen:

Geen fan van de seizoensgroentes van Maart

Wij zijn geen fans van de seizoensgroentes van Maart. We lusten allemaal geen wortels en rode kool. Ik lust geen bloemkool. Mijn man lust niet graag witlof en ons zoontje blijkt zo’n beetje alle groentes opeens af te wijzen. Dit maakte het erg lastig om gevarieerd en lekker te eten. We hebben veel strijd gehad aan tafel, vooral met ons zoontje. Op een gegeven moment zijn we zelfs maar weer op potjesvoeding overgestapt, zodat we zelf toch door konden gaan met het experiment.

Waar we allebei wél enorm dol op zijn is op gesmoorde spruitjes met champignons. Ik zal binnenkort het recept hier posten! Echt een succes-recept en dit hebben we dus ook 3 keer gegeten!

Veel (duurdere) recepten geprobeerd

Ter inspiratie om toch wat te maken van de groentes die we niet zo lekker vonden hebben we vaker uit kookboeken gekookt. Hierdoor waren we meer geld kwijt aan ingrediënten dan wanneer we onze eigen vaste maaltijden maken.

Seizoensgroentes niet altijd goedkoper

De seizoensgroentes bleken in de supermarkt ook niet altijd goedkoper dan de niet-seizoens groentes. De aanbiedingen vallen blijkbaar toch niet altijd samen met de groentes die op dat moment in het seizoen zijn. Zo zag ik regelmatig paprika’s voorbij komen in de aanbieding, terwijl dat ik geen enkele keer wortels in de aanbieding zag.

Hoeveel is er bespaard?

Helaas hebben we niks bespaard met deze challenge. Blijkbaar werkt het niet voor ons om alleen maar seizoensgroentes te eten. We zijn wel benieuwd of er nog meer mensen zijn die alleen maar seizoensgroentes eten en wat jullie ervaringen dan zijn. En misschien proberen we over een paar maanden nog wel eens om alleen maar seizoensgroentes te eten, als er weer wat andere groentes in het seizoen zijn dan nu.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Boodschappenchallenge: alleen seizoensgroentes eten

 1. Ik eet altijd seizoensgroenten, eigenlijk. Ik ben geabonneerd op een biologisch groente en fruit pakket. Heel af en toe wordt me een bio tomaat toegeschoven (uit een bio kas) maar verder is het de laatste tijd veel prei, kolen, champignons, pastinaak, schorseneren, winterpostelein en witlof. En zuurkool. Op dat laatste ben ik niet zo dol en ook ben ik niet zo van de kool. Maar als je er dan koolsalade van maakt is het een heel ander verhaal: heerlijk. Dat kan dus ook van rode kool (tipje?).

  Ik vind het een leuke uitdaging om wekelijks te googlen op recepten met de seizoensgroenten. Veel recepten hoeven niet duur te zijn hoor, zeker als je ze een beetje aanpast op wat je op voorraad hebt. Vlees of vis maakt het duur vaak. Ik vraag me dus ook af waarom jullie duurder uit waren met gevonden recepten?

  Overigens heb ik wel altijd erwtjes en boontjes in de diepvries. Ik bied mijn dochter hetzelfde eten aan als dat ik zelf eet, maar heb twee “escape dagen” per week waarin ik “kindervoedsel” maak zoals spaghetti met erwtjes, basis rode saus en gehaktballetjes.

  Als ze maaltijden overslaat vind ik dat geen probleem. Dan eet ze de volgende dag wel weer wat meer. En ik geef haar dan wel een extra grote portie yoghurt, na de maaltijd zodat ze toch niet met lege maag naar bed gaat. Omdat ze weet dat ik èn niet in discussie ga, maar me ook niet laat verleiden om haar alsnog iets anders aan te bieden, verbaast ze me regelmatig over wat ze naar binnen schuift.

  Jammer dat het voor jullie niet werkt! Is het misschien een idee dat je al eerder vraagt hoe je lezers dat doen, zodat je nog dingen kunt uitproberen voordat je zoiets concludeert?

  Groetjes!
  mariimma plaatste onlangs… Boodschappenbudget: de schade in maartMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge