Boodschappenchallenge: een maand lang 1 weekmenu

labKun je geld besparen door een maand lang elke week hetzelfde menu aan te houden? En zo ja: hoeveel dan? Wij hebben het de afgelopen maand voor jullie uitgetest! Het resultaat van dit experiment lees je in deze blog.

Een weekmenu

Ze zeggen dat je goedkoper boodschappen doet als je een weekmenu maakt. Maar zou dit dan niet nóg meer gelden als je in één keer een maandmenu maakt, waarbij je elke week hetzelfde eet? Vroeger had je bijvoorbeeld woensdag – gehaktdag en vrijdag – visdag. Dit had te maken met de versheid van het vlees – op woensdag was de gehakt net vers gemalen, heb ik me laten vertellen. 😉

Tegenwoordig kun je natuurlijk elke dag vers vlees halen, maar toch wilden we eens proberen of er wat valt te besparen met een vast weekmenu. Afgelopen maand zag ons menu er dus als volgt uit:

Maandag: boerenkool stamppot

Dinsdag: macaroni

Woensdag: Gevulde paprika’s

Donderdag: nasi

Vrijdag: patat met een hamburger en salade

Zaterdag: wraps met bonen en salade

Zondag: pasta salade

 

Regels van het experiment

We hadden deze maand maar 1 regel: ons zoveel mogelijk aan het weekmenu houden! Maaltijden mochten wel onderling geruild worden, maar we wilden niet zomaar iets anders eten.

De uitvoering:

Bezorgboodschappen

De eerste dag van het experiment liet ik Albert Heijn zoveel mogelijk houdbare dingen bezorgen, zoals rookworsten, macaroni, pastasaus, kruiden en wraps voor de hele maand. Vanaf dat moment hoefde ik dus alleen nog maar de verse ingrediënten te halen en hoefde dus maar twee keer per week naar de supermarkt toe, waarbij ik een vast lijstje mee kon nemen voor de boodschappen.

Vastigheid = saaiheid

Van mijn man kreeg ik al snel klachten dat hij het maar saai vond om elke week hetzelfde te eten. Het was dus ook zijn schuld dat we twee dagen de fout in zijn gegaan: één keer hebben we patatjes gehaald en één keer hebben we pizza gegeten. De rest van de tijd hebben we ons wel netjes aan het weekmenu gehouden.

Onverwachte besparing!

We hebben ook een onverwachte besparing bereikt met het weekmenu: doordat ik alle boodschappen elke keer al in huis had was ik stukken minder in de verleiding om afhaal-eten te halen of uit eten te gaan! Hierdoor hebben we deze maand echt significant minder geld uitgegeven aan ons budget voor dit soort zaken. Als in: we sneden dit budget door midden!

Kun je besparen met een vast weekmenu?

We hebben ongeveer 30 euro minder uitgegeven aan de boodschappen ten opzichte van een normale maand. Echter hebben we niet alleen bespaard op de boodschappen, maar dus ook op ons budget voor uitstapjes en buiten de deur eten. Er is (in ons geval!) dus zeker te besparen door eens per maand een vast weekmenu te bedenken. Toch gaan we hier niet mee door, omdat mijn man het echt verschrikkelijk vindt om elke week hetzelfde te eten. Hij is wel akkoord gegaan om doordeweeks dezelfde maaltijden aan te houden, als we dan in het weekend maar wat meer variatie aanbrengen. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Boodschappenchallenge: een maand lang 1 weekmenu

  1. Waarom wil je elke week hetzelfde eten? Als je je houdt aan de aanbiedingen van AH, dan eet je gevarieerd en zeker zo goedkoop. Qua inkoop kun je kiezen voor maandboodschappen op het gebied van pasta, rijst, soep, aardappelen enz. Elke week 1 keer, maar wel gevarieerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge