De markt-challenge: de uitslag

labDe afgelopen 2 weken hebben wij diverse markten bezocht om uit te zoeken of de uitspraak ‘op de markt is uw gulden een daalder waard’ klopt. Oftewel: kun je inderdaad geld besparen door zoveel mogelijk producten op de markt te kopen? Bij deze delen we met jullie de uitslag van ons onderzoek!

Een gulden en een daalder

Toen we met dit onderzoek begonnen dachten we dat een daalder en een rijksdaalder hetzelfde zijn. Dit blijkt echter niet zo te zijn: een daalder was vroeger fl1,50 en een rijksdaalder was fl2,50. Nogal een verschil dus! Maar alsnog, als dit gezegde klopt, dan:

 • Zou je op de markt anderhalf keer zoveel moeten kunnen kopen als in een supermarkt, voor hetzelfde bedrag (dus: op de markt koop je een bloemkool van 1500 gram voor €1, terwijl je in de supermarkt voor die prijs een bloemkool van 1000 gram zou hebben)
 • óf zou je ongeveer 67% van de normale supermarkt-prijs betalen, als je precies evenveel koopt als in de supermarkt (dus: in de supermarkt koop je een bloemkool van 1 kilo voor €1,50, terwijl je die op de markt kan krijgen voor €1)

Dit hebben we dus onderzocht in de afgelopen 2 weken. Eigenlijk was het de bedoeling om dit een maand lang vol te houden, maar ik heb mezelf overschat; als je 7,5 maand zwanger bent is het toch wel zwaar om een paar keer per week naar allerlei markten te fietsen en dan een heel eind terug te fietsen met aardappels, groentes en kaas achterop! Wie weet doen we deze challenge dus ooit nog eens opnieuw, maar voor nu willen we in elk geval de resultaten van de afgelopen 2 weken delen!

De regels van ons experiment

In dit geval hadden we twee regels:

 1. Zoveel mogelijk producten op de markt kopen in plaats van bij een supermarkt.
 2. Diverse markten bezoeken, om te bekijken of de grootte van de markt ook invloed heeft op de prijzen die hier worden gevraagd voor de producten.

De uitvoering

Op 1 september zijn wij begonnen met dit experiment. We hebben de afgelopen 2 weken in totaal vier verschillende markten bezocht: drie grote markten en één kleine. We zijn tot een aantal conclusies gekomen:

Vergelijken is lastig!

Het is lastig om de markt en de supermarkt met elkaar te vergelijken. Op de markt worden vaak andere hoeveelheden aangeboden dan in de supermarkten, en zowel op de markt als in de winkels wordt niet altijd duidelijkheid gegeven over de gewichten. Dit maakt het lastiger om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende producten.

In een excel-document heb ik mijn aankopen op de markt bijgehouden en ernaast de prijzen gezet die ik in de supermarkt zou hebben betaald. Voor de groentes die veel groter waren dan die je in de supermarkt koopt heb ik nog eens 25% bij de supermarktprijs opgeteld, omdat de vergelijking anders niet helemaal eerlijk zou zijn.

Weinig bespaard

Voor ons gevoel hebben we weinig bespaard met deze challenge. Als we de prijzen op de markt vergelijken met de prijzen in de supermarkt dan is het wel goedkoper, maar in de supermarkt kopen wij groentes meestal als ze in de aanbieding zijn, dus betalen wij er ook nooit de volle prijs voor. Daarom konden we niet zoveel besparen door het op de markt te kopen.

Weinig kans op voorbereiding

Normaal gesproken maak ik altijd een weekmenu, zodat we de aanbiedingen hierin kunnen verwerken. Wanneer je dingen op de markt gaat kopen kun je jezelf niet echt van tevoren voorbereiden; het is maar de vraag wat er goedkoop wordt aangeboden op de markt. Ik had verwacht dat de seizoensgroenten op de markt het goedkoopste zouden zijn, maar dit blijkt niet altijd het geval.

Deze onduidelijkheid zorgde er bij ons voor dat we vaker naar de winkels toe moesten dan we gewend zijn. En hoe vaker je in de winkels loopt, hoe vaker je verleid wordt om impuls-aankopen te doen. Niet goed voor de portemonnee, dus!

Ook de markt is niet impuls-aankoop-vrij

Ook op de  markt vonden we het lastig om impuls-aankopen te voorkomen. De patatkraam en de geur van warme stroopwafels waren erg verleidelijk en maakten het ons erg lastig om geen ondoordachte koopjes te doen. Dit is dus ook niet helemaal gelukt…

Niet alles is op de markt te koop

Omdat niet alle artikelen op de markt worden aangeboden, moesten we alsnog naar de supermarkt om onze boodschappen compleet te maken. Je kunt dan denken aan zaken als melk, boter en slagroom. Dit zorgde ervoor dat we meer tijd kwijt waren aan de boodschappen dan normaal gesproken.

Meer concurrentie drukt de prijzen

We hebben verschillende markten bezocht en het viel ons op dat op de kleine markt hogere prijzen werden gevraagd dan op de grote markten. Waarschijnlijk komt dit doordat er op de grotere markten meer concurrentie is, waardoor het lonend is om de producten tegen scherpe prijzen aan te bieden. Als je dus écht wilt besparen op de markt kun je het beste naar een grote markt gaan.

Hoeveel hebben we bespaard?

We hebben dit project een halve maand volgehouden. Hiermee hebben we €18,38 bespaard ten opzichte van ons normale budget voor een halve maand. Niet echt de enorme besparing waar we op hadden gehoopt, maar in elk geval wel een besparing.

Nieuwe Challenge?

In oktober gaat een enthousiaste lezer van Positief Besparen voor ons uittesten of je kunt besparen door vegetarisch te eten. En zo ja: hoeveel je hiermee kunt besparen. Wij zijn erg benieuwd en hopen jullie ook!

Ondanks dat de markt voor ons geen ontzettend positieve bespaar-ervaring was, zijn er ook een hoop mensen die erbij zweren om alles op de markt te kopen, omdat ze hier wél ontzettend veel mee besparen. We zijn dus ook erg benieuwd naar jullie markt-ervaringen en tips om heel goedkoop uit te zijn op de markt!

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “De markt-challenge: de uitslag

 1. Het voordeel van op de markt kopen vind ik wel dat je er heel veel verpakkingsafval mee bespaart 🙂 En op de markten waar ik naartoe ga hebben ze ook wel vaak aanbiedingen, dus dan kun je daar ook op letten.
  Ik maak geen weekmenu’s, ik koop gewoon een bepaalde hoeveelheid groente en dan kijk ik per dag wel wat ik wil maken.
  Wat ik ook wel doe is de houdbare dingen (pasta, meel, schoonmaakproducten) in de supermarkt kopen, zodat ik daar een voorraadje van kan aanleggen en dus niet elke week 2x naar de supermarkt moet ofzo. Groente en fruit haal ik eigenlijk altijd op de markt. Je moet er natuurlijk wel de tijd voor hebben, en als de dichtstbijzijnde markt 20 km verderop ligt, bespaar je daar niet op.
  Melk en yoghurt heb ik hier wel op de markt gezien, maar dat verschilt natuurlijk. Dingen als boter kun je dan bijvoorbeeld weer groot inkopen in de supermarkt (als er een keer een aanbieding is), dat blijft wel goed (ik heb het hier over roomboter, andere soorten weet ik niet).

 2. Bij ons op de markt is een reformkraam. Daar liggen de prijzen van merkartikelen lager dan in de supermarkt en in internetwinkels. Je moet gewoon goed je prijzen weten.

  • Wij zijn op één van de markten inderdaad ook een reform-kraam tegengekomen. De prijzen voor kruiden (in zakjes) waren inderdaad iets lager. Verder niets gekocht daar, eigenlijk 🙂

   • Kruiden koop ik los in een drogisterij-winkeltje. Daar kan ik gewoon een potje laten vullen 🙂 Aangezien ik ontzettend veel lege potjes heb (vooral van honing en pindakaas) kan ik die mooi hergebruiken. In Utrecht zitten dat soort winkeltjes (ik ken er twee) op een paar minuten lopen vanaf het marktplein, bijvoorbeeld http://www.droomvanutrecht.nl/ . Als je heel veel kruiden gebruikt is dat wel goedkoper dan in de supermarkt.

    • Bedankt voor de tip! Wij willen ook op een systeem overgaan met allemaal dezelfde kruidenpotjes die we los kunnen laten bijvullen in winkels. Scheelt in de kosten én in het verpakkingsmateriaal… Maar eerst maar eens alle kruiden die we nu hebben opmaken 🙂 Alles wat op is wordt vervangen door hervulbare kruidenpotjes 🙂

 3. Ik kwam trouwens dit tegen: http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/09/oproep-gastbloggers-voor-oktober.html
  Misschien iets voor jou 🙂 ?
  Ik denk niet dat ik zelf heel veel speciale tips toe te voegen heb eigenlijk, de meeste dingen kan iedereen ook wel zelf bedenken 😛 Ik ben zelf vooral bezig met besparen op verpakkingsafval en eten-waar-ik-geen-eczeem-van-krijg, en daaruit vloeit zo ongeveer automatisch voort dat de boodschappen goedkoper zijn…

  • Wat leuk dat je aan me denkt! Dat zou ik zeker leuk vinden, dus ik heb Heleen dan ook een berichtje gestuurd… Ben benieuwd of er iets uitkomt. Sowieso echt een leuke site die eet goed, voel je goed…. Die ga ik eens op mijn gemakje doorspitten! 🙂

   Waar krijg jij dan eczeem van?? Want meestal hoor je juist dat een voedsel-allergie of -intolerantie juist ertoe leidt dat mensen duurdere producten moeten gaan kopen…

   • Ja, ik vind dat ook een leuke site 🙂 Ik volg ‘m al een tijdje (sinds eind vorig jaar ofzo).

    Ik krijg eczeem van parfum en gerelateerde stoffen (geurstoffen, smaakstoffen, en moet ook opletten op kleurstoffen en bepaalde conserveringsmiddelen).
    In parfumloze verzorgingsproducten is niet heel erg veel keus, dus ik let heel erg op de aanbiedingen en sla dan weer een keertje in. Ik gebruik Neutral-producten en zeepblokken op basis van olijfolie (naturel Marseillezeep en Aleppozeep). In veel schoonmaakproducten zit ook parfum, dus ik heb alleen schoonmaakazijn, natriumbicarbonaat en chloor in de kast staan. Met die eerste twee producten krijg ik zowat alles wel schoon 😛 En dat zijn ook weer hele goedkope schoonmaakmiddelen.
    Onder parfumgerelateerde stoffen valt bijvoorbeeld ook ‘aroma’, en dat zit in superveel voedingswaar (tenminste, in de pakjes/zakjes/potjes/etc, maar ook in bijna alle chocoladerepen, taarten, koekjes, snoep, etc). Zelfs als er ‘natuurlijk aroma’ opstaat kan ik het beter niet eten.
    Ook in supermarktbrood zit iets waar ik niet tegen kan, dus ik bak mijn eigen brood. Ik heb uitgerekend dat 1 brood bakken met de broodbakmachine, inclusief elektriciteit, mij 48 cent kost (ik bak om de dag een brood). En het brood dat ik hiervoor in de supermarkt kocht was toch wel minstens 1,80 euro (en ik at 3 broden per week want het vulde niet!). De broodbakmachine heb ik gratis gekregen van oma, omdat zij er niets mee deed. Blijkbaar zijn er heel veel mensen die een broodbakmachine hebben staan en er niets mee doen!
    Het is dus goedkoper, want er viel heel veel af wat ik niet meer kon eten (toen ik erachter kwam waardoor ik eczeem kreeg). Veel kun je ook wel zelf maken, en dat blijkt dan toch weer een stuk goedkoper te zijn (en lekkerder!). Bijvoorbeeld hummus (ik heb ondertussen bijna alle gedroogde bonen al gebruikt) en choco’pasta’.

    • @ik moet het kunnen:
     Neutral is wel één van de mildste shampoos die ik ken (met het minste aantal ingrediënten), dus als je psoriasis hebt is dat misschien wel prettig (minder ingrediënten die je hoofdhuid kunnen irriteren). Ik zou dan wel eerst de gewone shampoo uitproberen, niet de anti-roos shampoo van Neutral. Je kan een gratis proefpakket aanvragen: http://neutral.nl/samples/ Daar zit ook een zakje shampoo bij. Dan hoef je niet meteen een hele fles te kopen om het uit te proberen 🙂 Verder zitten er een douchegel, bodymilk en wasmiddel proefzakje in het pakket, evenals kortingsbonnen (tenminste, dat was zo de vorige keer, ik denk dat het nog steeds zo is).

 4. Ik koop op de markt vooral fruit, dat is hier wel echt goedkoper. Voor de rest gaan we gewoon naar de supermarkt.

  Wel opvallende uitkomst trouwens dat het niet zoveel scheelt! Ik had het verschil toch wel groter verwacht.

  • Misschien doen wij wel wat fout, hoor… Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n ster in afdingen en verlies al snel het overzicht met zoveel verschillende kraampjes 😉

 5. @ik moet het kunnen:
  Neutral is wel één van de mildste shampoos die ik ken (met het minste aantal ingrediënten), dus als je psoriasis hebt is dat misschien wel prettig (minder ingrediënten die je hoofdhuid kunnen irriteren). Ik zou dan wel eerst de gewone shampoo uitproberen, niet de anti-roos shampoo van Neutral. Je kan een gratis proefpakket aanvragen: http://neutral.nl/samples/ Daar zit ook een zakje shampoo bij. Dan hoef je niet meteen een hele fles te kopen om het uit te proberen 🙂 Verder zitten er een douchegel, bodymilk en wasmiddel proefzakje in het pakket, evenals kortingsbonnen (tenminste, dat was zo de vorige keer, ik denk dat het nog steeds zo is).

 6. Markten in buurten met een lager inkomen bevolking, vind je vaak voordeliger spullen.
  Zoals Teunie van Eenvoudig Leven soms als uitje naar de Afrikaander markt gaat. Voordelig is de markt in de wijk Spangen ? Beide markten zijn in Rotterdam. Daar heb je dus niet veel aan.

  Kruiden koop ik altijd bij de toko. Lekker voordelig.

  Kopen op de markt betekent ook veel verleidingen, de vismarkt, de kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge