De vega-challenge: uitslag

labKun je als vleeseter besparen op de boodschappen door het vlees te laten staan? Twee van onze lezers hebben dit de afgelopen maand voor je uitgezocht! In dit artikel vindt je hun bevindingen en de uitslag van de challenge van deze maand!

Vegetarisch eten: duurder of goedkoper?

Is een vegetarische leefstijl duurder of goedkoper dan een eetpatroon mét vlees en vis? De meningen hierover zijn nogal verdeeld. Omdat wij zelf al jarenlang vegetarisch eten, kunnen wij het je ook niet met zekerheid vertellen! Daarom hebben we in september een oproepje gedaan of er iemand was die het aandurfde om de hele maand oktober vleesloos door het leven te gaan. Al binnen 5 minuten hadden we een reactie van Caroline en Johan, die de uitdaging wel aandurfden! Vanaf 1 oktober zijn zij enthousiast begonnen met vegetarisch koken.

De regels van het experiment

Voor dit experiment hadden we één regel: geen vlees of vis eten! De bedoeling is om dit wél te vervangen door andere voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, soya, noten, eieren en kaas. Ook mochten er uiteraard vleesvervangers gebruikt worden!

De uitvoering

Op 1 oktober zijn Caroline en Johan begonnen met deze uitdaging. Ze hebben ons wekelijks telefonisch of per email op de hoogte gehouden van de vorderingen binnen het project. Ze hebben ons de volgende dingen laten weten:

Vasthouden aan eigen kookidee vs experimenteel koken

Caroline en Johan hebben een lat-relatie en koken om de beurten voor elkaar. Caroline gaf aan dat zij vooral vasthield aan haar eigen kook-ideeën en dan op zoek ging naar alternatieven voor het vlees. Dus: eet ze normaal stamppot andijvie met spekkies erdoor, dan at ze nu stamppot andijvie met een vleesvervanger voor de spekkies. Johan daarentegen was heel erg aan het experimenteren geslagen; in plaats van vasthouden aan zijn eigen kook-ideeën en dit te ‘vegetariseren’, koos hij ervoor om juist nieuwe recepten uit te proberen.

Kortom: twee verschillende wijzes van omgaan met vegetarisch eten! Hartstikke leuk, want nu kunnen we dus ook nog eens bekijken of je kan besparen met ‘officiële’ vleesvervangers én of je kan besparen door het vlees door andere voedingsmiddelen te vervangen!

Project kost extra mentale energie

Alle begin is moeilijk! In het begin kostte het boodschappen doen meer energie en tijd dan gewoonlijk, omdat alles van tevoren moest worden uitgezocht. Recepten moesten worden aangepast, sommige producten waren niet in de gebruikelijke supermarkt te koop… In de loop van de maand ging dit wel steeds beter en makkelijker, omdat Caroline en Johan steeds geroutineerder werden.

Verder gaven Caroline en Johan ook aan dat het wel weer eens leuk was, zo’n ontdekkingstocht in andere supermarkten en met andere producten dan ze gewend waren!

Zinvol en leuk experiment

Caroline en Johan vonden het uiteindelijk een zinvol en leuk project. Ze geven aan dat ze zeker zullen blijven experimenteren met verschillende vegetarische maaltijden. Wel zullen ze dit weer gaan afwisselen met maaltijden waar wél vlees in zit, want het vlees werd af en toe wel gemist (vooral door de zoon van Johan).

[bol_product_links block_id=”bol_526e532609297_selected-products” products=”9200000008497178″ name=”vega chal” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Hoeveel is er bespaard?

Caroline en Johan hebben bijgehouden hoeveel boodschappengeld zij hebben uitgegeven in de afgelopen 4 weken. Dit hebben ze vergeleken met het gemiddelde dat ze per week hebben uitgegeven in de vier maanden daarvoor. Omdat Johan en Caroline om de beurt voor elkaar koken en allebei een andere stijl van vegetarisch koken hebben uitgeprobeerd, kunnen we dit ook nog met elkaar vergelijken.

Caroline heeft in 4 weken tijd €14,28 bespaart ten opzichte van haar normale boodschappen-patroon. Zij heeft regelmatig gebruik gemaakt van vleesvervangers van de Lidl. Daarnaast heeft ze ook een paar keer geëxperimenteerd met vleesvervangers als noten en bonen. Johan heeft in deze vier weken €32,96 bespaart. Hij heeft het vlees vooral vervangen met kaas en noten. Voor één recept heeft hij quorn gebruikt.

In totaal is met deze challenge dus  €47,24 bespaart. Een flinke besparing, dus!

Nieuwe challenge?

In verband met mijn zwangerschap zal er in november en december even geen nieuwe challenge zijn. Maar maak je geen zorgen: ik ben in de tussentijd druk bezig met een langduriger experiment, namelijk of je kunt besparen met maandboodschappen. Hierover lezen jullie in januari meer! En tot die tijd zal ik nog regelmatig nieuwe artikelen posten, alleen even geen grootschalige experimenten!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge