Doorstaat jouw levensstijl de WW-test?

kingfisherHeb jij jezelf de afgelopen tijd wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als jij je baan kwijtraakt? Zou jij het, om maar een voorbeeld te noemen, een jaar kunnen redden met een WW-uitkering, als het niet direct lukt om iets nieuws te vinden? Er is een manier om hierachter te komen: doe de WW-test!

Je baan kwijtraken…

Het is misschien niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, maar ieder van ons loopt momenteel het risico om zijn baan kwijt te raken. Op het moment gaan er elke dag zo’n 25 bedrijven failliet. Ook worden er veel functies wegbezuinigd tijdens reorganisaties. Er is dus wel degelijk een kans dat je opeens geen werk meer hebt. Vaak heb je dan wel recht op een WW-uitkering, maar dat is uiteraard een stuk minder geld dan je als salaris zou krijgen.

Rondkomen van het bedrag van de WW

Een WW-uitkering is ongeveer 70% van je laatst verdiende salaris. Hoe lang je hier recht op hebt ligt aan het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Je krijgt sowieso 3 maanden WW als je van de afgelopen 36 weken er minstens 26 weken hebt gewerkt. Of je daarna nog een verlengde WW krijgt ligt eraan of je ook in de jaren daarvoor voldoende uren hebt gedraaid. Je hebt maximaal recht op 3 jaar WW; dit is als je meer dan 36 jaar hebt gewerkt.

WW-test

Zou jij kunnen rondkomen van 70% van het salaris dat je nu verdient? Er is maar één manier om hierachter te komen, en de zekerheid te krijgen dat je het ook zou redden wanneer jij het slechte nieuws op je werk te horen krijgt…

Laat jezelf niet verrassen door een eventueel ontslag. Wees er juist ten alle tijden op voorbereid! Door jezelf aan te leren om te leven van 70% van je salaris, kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je wordt ‘wegbezuinigd’. De 30% die je niet uitgeeft kun je op een spaarrekening zetten of gebruiken om je hypotheek of andere schulden af te lossen. Op die manier zorg je er ook nog eens voor dat je vaste lasten steeds verder dalen!

In de tijd dat je probeert rond te komen van 70% van je salaris zul je vanzelf merken waar je teveel geld aan uitgeeft. Je gaat bewuster met je geld om en zult je vaste lasten onder de loep moeten nemen. Op deze manier zullen je vaste lasten ook steeds meer inkrimpen. Door dit te doen op een moment dat je (nog) niet in financieel slecht weer verkeert, kun je dit op je gemak doen en kun je er rustig aan wennen.

Een tijdelijke test…

Uiteraard is het niet nodig om de rest van je leven 30% van je salaris opzij te zetten. Als je het een paar maanden hebt volgehouden weet je of het jou zou lukken om rond te komen met het bedrag van een WW-uitkering. En inmiddels heb je dan ook een buffertje opgebouwd. Je kunt de teugels dan gerust weer een beetje loslaten… Of, als je de smaak te pakken hebt, kun je doorgaan totdat je 30% van een jaarsalaris bij elkaar hebt gespaard; op die manier kun je een jaar lang ‘op de oude voet’  blijven leven als je wordt ontslagen.

Hoe je het ook doet: een WW-proef van een paar maanden geeft je een hoop zekerheid in deze onzekere tijden!

[bol_product_links block_id=”bol_51d9c5fca6297_selected-products” products=”1001004010180618″ name=”sparen” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Doorstaat jouw levensstijl de WW-test?

  1. Het is inderdaad geen gemakkelijke tijd en nog steeds zijn er veel mensen die denken dat het hunzelf niet zou kunnen overkomen.
    Bedrijven raken failliet er komt reorganisatie en poef ineens ben ook jij je baan kwijt. Ook al heb je er al jaren gewerkt, iedereen kan dit overkomen in deze tijd.

    Door alle belastingverhogingen en stijgende zorgkosten e.d. is het helemaal geen slecht idee om te kijken hoe jij geld kan besparen.
    Waar het aan de ene kant steeds duurder wordt, kun je dan aan de andere kant misschien wat overhouden.

  2. Mijn salaris is zo laag, dat ik in geval van ontslag maar een klein beetje WW ga krijgen, wat dan aangevuld zal worden tot bijstandsniveau. In de jaren tachtig leefde ik ook op bijstandsniveau, en kon genoeg leuke dingen blijven doen. Ik deed bv. creatief vrijwilligerswerk, waardoor ik veel leerde en leuke contacten opdeed (leerde daar zelfs mijn verkering kennen 🙂 ) , drie keer per week een lekkere gratis lunch kreeg en een gratis cursus illustratief tekenen mocht volgen. En ik ging drie keer per jaar op vakantie, liftend en wild kamperend. Dus ik ga ervan uit dat het me nu ook wel weer zal gaan lukken! Het leven is duurder geworden, dus het is een beetje meer passen en meten, en ik zou wel een paar dingen moeten opgeven. Geen cappuchino op een terras, maar met de thermosfles op een bankje. Geen OV-abonnement meer, maar op de fiets. En ik zou vrijwilligerwerk doen in een restaurant, op een boerderij of in een moestuin, want dan heb je meteen ook altijd eten. 🙂
    Overigens kwam ik er pas achter dat mijn AOW straks hoger wordt dan wat ik nu verdien, dus over mijn pensioen maak ik me al helemaal niet druk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge