Eten uit de natuur: kastanjes

kastanjeMomenteel vallen ze weer overal uit de bomen: kastanjes. Sommige kastanjes zijn eetbaar, maar lang niet allemaal. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden! Positief Besparen legt uit hoe je het verschil tussen eetbare en niet-eetbare kastanjes kunt zien en op welke wijze je kastanjes kunt bereiden. 

Kastanjes rapen

Ik weet niet of dit voor jullie ook geldt, maar ik vond kastanjes rapen vroeger haast magisch! Met mijn ouders naar het bos toe, een emmer mee en dan maar zoveel mogelijk van die glimmende, diepbruine noten rapen. Dat er ook eetbare kastanjes zijn, dat wist ik toen nog niet. Dat kwam later pas, toen mijn moeder eens kastanje-puree maakte voor bij de kerstmaaltijd. Tot die tijd waren kastanjes voor mij vooral knutselmateriaal; opeten kwam eigenlijk geen moment in mijn gedachten op. Gelukkig maar, want nu blijkt dat de kastanjes hier in het bos niet eetbaar zijn! Maar hoe weet je nou welke je wél en welke je níet kunt eten?!

Tamme kastanjes en wilde kastanjes

Er zijn twee soorten kastanjes: tamme en wilde kastanjes. De tamme kastanje is eetbaar en de wilde niet. Als je tóch wilde kastanjes eet kun je hier erge buikpijn van krijgen, omdat wilde kastanjes niet goed te verteren zijn voor mensen. Sommige dieren kunnen deze wilde kastanjes wél verteren en voor paarden wordt er zelfs een geneesmiddel gemaakt van wilde kastanjes; dit is de reden dat wilde kastanjes ook wel paardenkastanjes worden genoemd.

Hoe herken je tamme en wilde kastanjes?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je met een tamme of een wilde kastanje te maken hebt:

De boom waaronder je de kastanje vindt

De boom waaraan tamme kastanjes groeien ziet er anders uit dan een boom waaraan wilde kastanjes groeien. Let vooral op de bladeren: de bladeren van tamme kastanjes zijn lang en getand. De bladeren van wilde kastanjes hebben 5 of 7 vingers; ze lijken daardoor een klein beetje op wietbladeren, alleen zijn ze ronder van vorm.

De schil van de kastanje

Ook de schil van de tamme kastanje en de wilde kastanje zijn verschillend. De tamme kastanje heeft een vrij zachte schil met zachte stekels. De wilde kastanje heeft een veel stuggere schil met scherpere stekels die flink kunnen steken.

De hoeveelheid kastanjes in de schil

In de schil van een tamme kastanje zitten meestal meerdere kastanjes; ongeveer een stuk of 3. In de schil van een wilde kastanje zit doorgaans maar één kastanje.

De vorm van de kastanje

Een tamme kastanje is niet zo rond als de wilde kastanje. Je herkent de tamme kastanje aan het feit dat hij één platte kant heeft en uitloopt in een puntje. De wilde kastanje is helemaal rond; hij heeft geen platte kant en ook geen puntje.

 

Wat kun je doen met tamme kastanjes?

Tamme kastanjes kun je op verschillende manieren eten:

  • Het snelst en makkelijkst is om ze gewoon uit het vuistje te eten. Hiervoor moet je het buitenste laagje van de kastanje eraf pellen. De smaak is licht nootachtig.
  • Je kunt tamme kastanjes ook poffen in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet met een mes een kruisje in de kastanje en leg ze vervolgens ongeveer een kwartier in de oven; de kastanje zal openbarsten tijdens het verwarmingsproces.
  • Een derde optie is om ze in water te koken. Na het koken haal je de schil er dan vanaf. Nadat je ze hebt gekookt kun je ze heel opeten, maar je kunt er ook een puree van maken.
  • Tamme kastanjes die zijn gepoft of gekookt zijn enigzins zoet. Ze zijn hierdoor ook geschikt om in nagerechten te verwerken. Op internet kun je hier veel recepten voor vinden.

Hebben jullie wel eens kastanjes gegeten? Wat vond je ervan?

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Eten uit de natuur: kastanjes

    • Hier precies hetzelfde! Genoeg kastanje-bomen, maar allemaal wilde kastanjes. Ook mooie glimmende kastanjes, maar niet bruikbaar om eens mee te experimenteren tijdens het koken 🙁

  1. als je meer planten in de buurt wilt vinden download dan de plukwijzer app of zoek het op op je computer, hierop registreren mensen eetbare planten in de buurt. (probeer zelf ook dingen toe te voegen) dit is best een leuke activiteit: het bespaart geld en je bent lekker bezig dus kom je minder snel in een depressie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge