Feestje? Organiseer een American Party!

bloemenIs het binnenkort tijd voor een feestje, maar heb je niet zoveel geld te besteden? Organiseer dan eens een American Party! Positief Besparen legt uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

American Party

Een ‘American Party’ is een feestje waarbij alle gasten iets te eten of drinken meenemen, in plaats van een cadeautje. De een zorgt voor een salade, een ander voor een lekker nagerecht en weer een ander bijvoorbeeld voor het drinken. Omdat iedereen iets meeneemt zijn de kosten jou als gastvrouw of -heer minder hoog dan bij een gewoon feestje. Bovendien hoef je dan ook niet de hele dag gestresst in de keuken te staan.

Grappig feitje: wij noemen dit misschien een American Party, maar in Amerika noemen ze het juist een ‘Dutch treat’! Dus waar het origineel vandaan komt, daar verschillen de meningen over!

Hoe organiseer je zo’n American Party?

Zorg dat iedereen een verschillend gerecht meeneemt!

Een American Party vergt wel wat organisatie vooraf. Tenslotte wil je niet dat iedereen met hetzelfde gerecht komt aanzetten! Dus is het belangrijk om goed contact te onderhouden met alle mensen die je uitnodigt, zodat je weet wat iedereen meeneemt. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Je kunt je directief opstellen en iedereen een gerecht toewijzen. Op die manier hou je goed onder controle dat er niks dubbel wordt gemaakt. 
 • Je kunt via MSN of Facebook een groep aanmaken, waarin mensen onderling kunnen overleggen wie wat gaat klaarmaken
 • Je kunt mensen ook los van elkaar vragen wat ze gaan klaarmaken. Als je merkt dat meerdere mensen hetzelfde antwoord geven kun je ze helpen door andere ideeën aan te dragen
 • Uiteraard kun je het ook aan het toeval overlaten en hopen dat iedereen verschillende dingen klaarmaakt!

Let goed op de (on)mogelijkheden

Kijk goed naar de mogelijkheden die je hebt. Als je geen oven hebt kun je bijvoorbeeld beter geen ovenschotel laten maken (tenzij het om je buren gaat, die het thuis kunnen opwarmen!).  Ook als je een erg kleine keuken hebt of snel in de stress raakt als je veel tegelijkertijd moet doen kun je het beter bij een koud buffet houden!

Maak mensen enthousiast met een thema

Door een thema voor het feest te bedenken kun je mensen insprireren voor leuke gerechten. Voorbeelden van thema’s zijn:

 • Een land: laat iedereen bijvoorbeeld een Italiaans gerecht maken.
 • Multiculti: laat iedereen een gerecht maken uit zijn eigen land of zijn favoriete vakantieland
 • Favorieten: laat iedereen zijn favoriete gerecht maken
 • High tea: organiseer ’s middags een feest en laat iedereen een gerechtje voor een high tea maken

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos!

Een goede voorbereiding…

Om de avond gesmeerd te laten verlopen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Hou elk geval rekening met de volgende dingen:

 • Zorg ervoor dat dingen als bestek, borden en bekers allemaal al klaarliggen
 • Zorg voor een grote tafel waar de gasten hun eten neer kunnen zetten
 • Zorg ervoor dat er al koffie en thee klaarstaat, zodat je jezelf daar niet meer mee bezig hoeft te houden als de gasten binnenkomen
 • Zorg voor sfeervolle muziek en een leuke aankleding

Nu kan je American Party beginnen! Veel plezier!

Meer lezen over een feest organiseren?

[bol_product_links block_id=”bol_51554771bd764_selected-products” products=”666854045″ name=”feest” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Feestje? Organiseer een American Party!

 1. Pingback: Goedkoop en gezond barbecuen: 6 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge