Geen pakjes-challenge: de uitslag

labHet zal jullie vast niet zijn ontgaan: de afgelopen maand hebben wij zoveel mogelijk zelf gemaakt, om te testen of je hier geld mee kan besparen, en zo ja: hoeveel dan? Vandaag delen we onze bevindingen met jullie!

Alles zelf doen…

Het idee om een maand lang zoveel mogelijk zelf te maken haalden wij uit het boek ‘dat doen we zelf wel‘ van Teunie Luijk-Bakker. Zij was deze maand onze grote inspiratie-bron en voorbeeld. Teunie runt een gezin van 10 kinderen waarvan 9 kinderen nog thuis wonen, werkt als ‘gezinsmanager’ en maakt bijna alles zelf. Daarnaast houdt ze ook nog een druk bezochte blog bij. Ongelofelijk! In haar boek vertelt ze over haar gezinsleven, besparen en hoe ze zelf dingen als patat en pindasaus maakt. Ik kreeg er een beetje een nostalgisch gevoel bij en dacht: dat wil ik ook! Zodoende is deze challenge voor ons begonnen…

De regels van ons experiment

Net als vorige keer hadden we ook deze keer weer ‘regels’  opgesteld. De enige regel was dit keer eigenlijk: maak zoveel mogelijk dingen zélf in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Hiervoor zijn we elke keer één stapje teruggegaan. Om een vlaai te maken moesten we bijvoorbeeld brooddeeg hebben. Op zo’n moment kozen we ervoor om dan wél kant-en-klare broodmeel te kopen; dit is al een stapje dichter richting zelf maken dan een kant-en-klare vlaai kopen.

We hebben ervoor gekozen om ons vooral op de avondmaaltijden en tussendoortjes te richten. Zelf brood bakken was wel een wens van ons, maar hier zijn we helaas nog niet aan toegekomen. Dit gaan we later nog eens proberen, maar voor nu was het net even iets teveel om dat er ook nog bij te doen. Dit ook vanwege mijn zwangerschap, waardoor het soms wat moeite kostte om lange tijd in de keuken te staan. Verder hebben we net als bij het vorige experiment ons ‘vaste boodschappengedrag’  aangehouden. Dus geen speciale budget-recepten of opeens extreem veel boodschappen bij de Lidl en Aldi gaan doen. Dit zou teveel effect kunnen hebben op ons budget en daardoor een vertekend beeld kunnen geven.

De uitvoering

vanaf 1 augustus zijn we enthousiast begonnen met ons project om zoveel mogelijk zelf te maken. De meest opvallende conclusies hebben we weer voor jullie op een rijtje gezet:

Zelf maken kost veel tijd

Als je alles zelf wilt maken zul je hier wel flink wat tijd voor in moeten ruimen. Sommige gerechten hebben namelijk een behoorlijke bereidingstijd! Zo duurde het maken van lasagne wel 2,5 uur en was onze zelfgemaakte rijstevlaai een project dat zelfs 4 uur kostte. Natuurlijk heb je tussen de verschillende stappen door ook wel tijd om andere dingen te doen; je hoeft geen 40 minuten voor de oven te gaan staan wachten. Maar als je pas om 5 uur kan beginnen met koken, is het misschien niet verstandig om op zo’n dag zelf lasagne te gaan maken. … Tenzij je het niet erg vind om pas rond 8 uur aan tafel te kunnen.

Zelfgemaakt smaakt anders

Wij moesten toch wel even wennen aan de smaak van onze zelfgemaakte creaties. Dit komt doordat bedrijven vaak smaakversterkers en heel veel zout door hun producten doen. Wanneer je hieraan gewend bent, kost het even wat tijd om het te ‘ontwennen’, maar nu zijn we helemaal om en zitten zelfs te twijfelen of we nog wel terug willen naar de pakjes en zakjes!

We voelden ons ‘bedrogen’!

We zijn er ook achtergekomen dat sommige dingen die kant-en-klaar in de supermarkt worden verkocht eigenlijk puur bedrog zijn. Het ergste voorbeeld vonden wij bechamelsaus. Met een klein beetje bloem, melk, zout en peper maak je zelf een heerlijke bechamelsaus. Als je dus een zakje mix voor bechamelsaus in de winkel koopt waar je ‘lekker gemakkelijk alleen nog melk aan hoeft toe te voegen’, koop je in feite niets anders dan een zakje bloem met wat smaakversterkers en E-nummers erdoorheen! Zonde van het geld!

Afwas en rommel

Wat wel een nadeel was van het zelf alles klaarmaken was de hoeveelheid afwas en rommel na het koken. Wanneer je kant-en-klare groentenpakketten koopt hoef je bijvoorbeeld nooit snijplanken en messen af te wassen. Ook wordt je aanrecht en de vloer nooit vies als je tomatensaus uit een potje gebruikt en blijf je met een stuk minder afval zitten na het koken. Daarentegen merkten we aan het eind van de maand dat je wel steeds geroutineerder wordt in het tussendoor opruimen, afspoelen en schoonmaken, waardoor je achteraf minder lang bezig bent… Oefening baart kunst!

Veel voorraad nodig

Onze laatste conclusie: om zelf dingen te maken heb je wel meer ingrediënten nodig dan wanneer je kant-en-klare zakjes koopt. Zo heb je voor nasi wel 7 verschillende soorten kruiden nodig. Als je dit allemaal nog moet kopen, is dat een flinke investering. Dit verdien je op termijn wel terug, maar niet binnen een maand! Eigenlijk had dit project dus langer moeten duren! We verwachten dat de beginkosten hoog zijn, maar dat je na langere tijd merkt dat je steeds minder nieuwe producten bij hoeft te kopen.

Hoeveel hebben we bespaard?

Uiteindelijk hebben we deze maand €46 bespaart op de boodschappen. Zoals we al zeiden: hoe langer je geen pakjes gebruikt, hoe meer je bespaart, want je zult steeds meer dingen zoals kruiden al in huis hebben en dan steeds minder vaak nieuwe dingen erbij hoeven te kopen. Ondanks dat we minder hebben bespaart met deze challenge dan met de Euroshopper-challenge, vinden we deze maand tóch een groter succes. Alles zelf maken geeft veel voldoening; jezelf minder afhankelijk maken van pakjes en zakjes gaf ons een gevoel dat we een stukje zelfstandigheid terugpakten wat we eigenlijk nooit hadden moeten laten afpakken!

Volgende challenge

Oplettende lezers hadden het misschien al eerder gelezen: in september gaan wij voor je uitzoeken of het gezegde ‘op de markt is je gulden een daalder waard’ inderdaad klopt! Als dit klopt zouden we hier een flinke besparing mee kunnen bereiken, dus we zijn erg benieuwd!

Ook deze maand zullen we jullie weer via Twitter en Facebook op de hoogte houden van onze belevenissen.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Geen pakjes-challenge: de uitslag

 1. Als je hier eenmaal aan gewend ben,wil geen pakjes en zakjes meer eten. En bedenkt je ook snel-klaar maaltijden voor een drukke dag. Trouwens wel eens aan no-knead-bread gedacht? Dat koste minder inspanning.

 2. Ik ben benieuwd naar je volgende challenge met de markt. Ik denk ook dat het scheelt waar je woont. Als ik wel eens in een grote stad op de markt kom zie ik dat alles stukken goedkoper is dan op onze markt met 3 kramen hier. Die is net zo duur of duurder dan hier in de winkel zeker als je het vergelijkt met producten die in de aanbieding zijn.

  • Bedankt voor je reactie 🙂 Ik ben ook erg benieuwd. Ik kom normaal gesproken maar weinig op de markt, dus het zal wel even een zoektocht worden allemaal 😉

 3. Mijn ervaring met de markt is dat het zeer zeker loont! Al heb je ook op de markt de duurdere en goedkopere kramen…

  Wat ik me nog afvroeg over de geen pakjes-challenge: hoe kwam je aan de ‘recepten’?

  Groeten,
  Thuis Sparen

  • Leuke vraag! Dat was eigenlijk heel divers. Op sommige dagen heb ik via Google gezocht, bijvoorbeeld naar nasi-kruiden. Andere dagen haalde ik recepten uit tijdschriften, zoals de Allerhande. Ook heb ik veel gebruik gemaakt van de website http://www.groentenabonnement.nl, hier had ik vroeger ook al een aantal fijne recepten vanaf gehaald.

   En last but not least: uit mijn verzameling kookboeken 😉 Moet ik eigenlijk vaker doen 🙂

 4. op deze site is te vinden hoe je zelf wasmiddel en dergelijke kan maken, ik heb het geprobeerd misschien een idee voor een volgende challenge je hebt nog geen 2 euro nodig voor 5 liter wasmiddel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge