Goedkoop musicals bekijken in je eigen huiskamer

trompetBen jij ook zo dol op musicals? Ik in elk geval wél! Liefst zou ik elke musical die uitkomt in het theater gaan bezichtigen. Maar er zijn twee problemen: ten eerste spelen veel musicals alleen in het buitenland, namelijk in Engeland of Amerika. Ten tweede: zelfs al zouden alle musicals in Nederland uitgevoerd worden, dan is het erg duur. Maar hier heb ik iets op gevonden: verfilmde musicals! Niet hetzelfde als in het theater, maar toch ook erg leuk. Ik zet de 10 leukste verfilmde musicals voor jullie op een rijtje.

10. Sweeney Todd.

Sweeney Todd draait momenteel in het Adelphi Theater in Londen. De musical is in 2007 verfilmd met Johnny Depp in de hoofdrol. Het is een vrij duistere musical, over een kapper die wraak neemt op de moordenaars van zijn vrouw door hun hoofd eraf te hakken. Vervolgens worden door zijn benedenbuurvrouw pasteitjes gebakken van het vlees. Die pasteitjes verkopen erg goed. Deze musical zit bomvol met zwartgallige humor en heeft een beetje een gothic sfeertje. Niet geschikt voor tere zieltjes en jonge kinderen!

9. Evita.

Evita draait momenteel in New York. De musical is in 1996 verfilmd met Madonna in de hoofdrol als Evita. De musical gaat over Eva Perron, de vrouw van de president van Argentinië tijdens de opstanden. Zij weet zich erg populair te maken bij het volk, waardoor de partij van haar man erg groot kan worden. Helaas loopt de musical niet goed af; Eva sterft. Het liedje Don’t cry for me, Argentina komt uit deze musical en heeft wekenlang in de top 40 gestaan.

8. Rent.

Rent draait momenteel op New world stages in New York. De musical gaat over een groep muzikanten en artiesten die in New York probeert te overleven. Het brengt sociale problemen als drugs, aids en het vinden van je seksuele identiteit ter sprake.

7. Cats

Ik heb niet kunnen vinden of deze musical momenteel nog ergens draait. In elk geval hebben we de DVD nog! Deze film is de enige in het rijtje waarbij de musical ook daadwerkelijk is gefilmd tijdens een uitvoering. Dus het decor dat in het theater wordt gebruikt is ook gebruikt voor deze musical. Dat heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van de dans in deze musical. Cats heeft geen echt verhaal. Het is een hommage aan allerlei soorten katten, van ondeugende kittens tot tuttige huiskatten.

6. The wiz.

Ook van the Wiz kon ik geen informatie vinden of deze momenteel in het theater draait. The Wiz vertelt het verhaal van Dorothy die, samen met haar hondje Toto, terecht komt in het magische land Oz. Om hier weer vandaan te komen moet ze een gele weg volgen naar Smaragdstad, waar de tovenaar van Oz (the Wiz) haar kan helpen. Onderweg komt ze een aantal nieuwe vrienden tegen, waaronder een vogelverschrikker. Deze wordt in de film gespeeld door een jonge Micheal Jackson.

Over het land van Oz is ook de musical Wicked gemaakt. Helaas is deze niet verfilmd, maar hij speelt momenteel wel in het theater in Scheveningen!

5. Westside Story.

Westside Story tourt momenteel door Amerika en Canada. De verfilming is uit 1961. Je ziet aan de film duidelijk dat het een oude film is, maar dat maakt het verhaal niet minder mooi. Het is een ‘moderne’ versie van Romeo en Julia: een jongen en een meisje worden verliefd op elkaar, maar ze horen bij twee rivaliserende bendes. Zal hun liefde overwinnen?

4. Jesus Christ Superstar.

Deze musical draait momenteel op Broadway. Het verhaal is bij bijna iedereen wel bekend, de musical gaat namelijk over het paasverhaal. Het is een controversiële musical, omdat hij eindigt bij het moment dat Jezus wordt gekruisigd. Over de opstanding wordt niks gezegd in de musical. Ook wordt in de musical geinsinueerd dat Jezus een relatie had met Maria Magdelena.  Ondanks dat vind ik het zelf een erg gave musical met leuke muziek en gave decors. De verfilming is uit 1973.

3. Mamma Mia

Ook Mamma Mia draait op Broadway. De verfilming is uit 2008 en is met onder andere Meryl Streep en Pierce Brosnan. Heel grappig om ‘James Bond’ eens in een heel andere rol te zien! De musical gaat over een meisje dat gaat trouwen. Ze wil graag door haar vader weggegeven worden bij het altaar, maar ze moet er eerst achter zien te komen wie haar vader is…. Daarom nodigt ze drie mannen uit naar het eiland waar ze haar trouwerij gaat vieren. Dit tot wanhoop van haar moeder, die opeens geconfronteerd wordt met drie exen.

2. Phantom of the Opera

Phantom of the Opera speelt al jaren in Londen en is voor veel mensen een van hun favoriete musicals. De verfilming is ook ontzettend gaaf. Het verhaal gaat over een gemaskerde man die leeft in de kelders onder een operagebouw. Hij wordt verliefd op een danseres uit een productie en probeert haar voor zich te winnen, maar slaat hierin helemaal door. Als het danseresje dan ook nog eens verliefd wordt op een andere man, maakt hij een plan…

1. Hairspray

Hairspray speelt momenteel niet. Gelukkig is hij verfilmd, zodat je toch kunt genieten van deze geweldige musical. De musical gaat over een mollig meisje dat graag mee wil dansen in een televisieprogramma. Dan komt ze erachter dat zij niet de enige is die dwars wordt gezeten om haar dromen te volgen, en besluit te gaan protesteren. Deze musicalfilm staat voor mij op 1 vanwege de supergave liedjes, het vrolijke verhaal en de geweldige jaren ’50 sfeer.  Het is onmogelijk om deze musical te kijken en niet te glimlachen 😉

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Goedkoop musicals bekijken in je eigen huiskamer

    • Dan had ik er een top 11 van moeten maken 😉 Dit vind ik persoonlijk de 10 beste, maar je hebt inderdaad nog veel meer musicalfilms: annie, sound of music, fidler on the roof, aspects of love, hair, grease, dirty dancing…. 😉 Ik kan nog wel even doorgaan 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge