Hmm… Bramen!

bramenHet heeft dit jaar vanwege het tegenvallende voorjaar iets langer geduurd, maar het is nu dan toch zo ver: de bramen beginnen paars te worden! Hoog tijd dus om op pad te gaan om deze lekkernij te gaan plukken en daarna te verwerken tot bramenjam, -sap of om zo uit het handje te snoepen! Er zijn wel er een aantal dingen om rekening mee te houden bij het plukken. Positief Besparen zet ze voor je op een rijtje. 

Wildplukken

Zelf fruit, groentes, noten of paddestoelen plukken voor eigen consumptie wordt ‘wildplukken’ genoemd. Dit wildplukken wordt de laatste tijd steeds populairder, onder invloed van de crisis. Waarom zou je tenslotte geld neerleggen voor een doosje bramen, als je ze ook zelf gratis kunt plukken, denken veel mensen. En terecht! Maar het is wél belangrijk dat je goed oplet wanneer je gaat wildplukken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.

Bramen plukken strafbaar?

Bramen plukken valt volgens het ‘wetboek van strafrecht artikel 314’  onder stroperij. Dit artikel luidt als volgt:

Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij , gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.

Gelukkig is men tegenwoordig niet meer zo streng en wordt het plukken van bramen op openbaar terrein gedoogd. Anders wordt het wanneer je (per ongeluk) op privé-terrein terecht komt! Let dus altijd goed op als je gaat plukken, zodat je zeker weet dat je niet aan het stelen bent, want dit is nog wél strafbaas!

Bramenstruiken zijn stekelig!

Hou er bij het plukken van bramen ook rekening mee dat bramenstruiken stekels kunnen hebben. Voor in de tuin zijn rassen te koop die geen stekels hebben, maar in de natuur kun je hier nooit 100% zeker van zijn. Bekijk dus eerst goed of de plant stekels heeft en zo ja: pluk dan wat voorzichtiger. Zeker als je met kinderen gaat plukken is het uiteraard belangrijk om hierop te letten!

Bramen zijn kwetsbaar!

Bramen zijn mede zo duur, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Ze kunnen niet machinaal worden geplukt, omdat ze dan openbarsten en er alleen bramensap/moes overblijft. Als je zelf bramen gaat plukken, denk er dan aan om ze niet te hoog op elkaar te stapelen. Als je dit wel doet zal de onderste laag van de bramen geplet worden en dat is natuurlijk zonde van het harde werken! Behandel ze dus voorzichtig.

Bramen kunnen ongezond zijn

De meeste bramen zijn hartstikke gezond en lekker, maar toch moet je wel oppassen waar en wanneer je ze plukt. Vermijd de bramen die dicht langs de grond hangen; er kan een hond, kat of zelfs vos tegenaan hebben geplast! Pluk ook liever geen bramen langs een drukke verkeersweg; de uitlaatgassen en vooral het neerdalende roet uit deze gassen, kunnen ervoor zorgen dat de besjes giftige stoffen bevatten! Als laatste kun je bramen het beste in augustus of begin september plukken. Daarna bestaat er een kans op grauwe schimmel!

En, misschien een open deur: ook als je bramen hebt geplukt in een natuurgebied en alleen op de juiste hoogte, dan alsnog is het belangrijk om de bramen even te wassen voor je ze opeet! Als je jezelf tenminste zo lang kunt bedwingen 😉

De smaak te pakken met wildplukken?

Naast de standaard herkenbare planten die eetbaar zijn, zijn er ook een hoop onbekende eetbare planten. In veel steden worden workshops georganiseerd over eetbare planten. Ook kun je er speciale natuurgidsen op naslaan om erachter te komen welke planten eetbaar zijn en welke je beter kunt laten staan. Op deze manier kun je een hoop geld besparen!

Heb jij wel eens een maaltijd bereid met in het wild geplukte artikelen?

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Hmm… Bramen!

  1. Potten vol jam maakte ik van wilde bramen. Schrepel mee om de takken iets naar voren te trekken. En snoeischaar om de nieuwe loten weg te knippen.

  2. Vorig jaar heb ik met veel plezier bramen geplukt in het bos. Waar ik nu woon staan enorme bramenstruiken pal tegenover het huis. Ik kreeg alleen een aanvaring met een buurtbewoner die vond dat ik de vogels bang maakte. Inmiddels heb ik hem gelinkt aan het dierenbescherming-busje dat hier een stukje verderop staat geparkeerd. Na een tijdje praten werd hij vriendelijker. Toch voel ik me er nu wat ongemakkelijk bij. Ik denk dat er op dit moment ook weinig te plukken valt, want ik zag gisteren een heel groepje staan plukken.

    • wat jammer dat die buurman jou zo’n ongemakkelijk gevoel geeft 🙁 Hopelijk voelt het volgend jaar weer beter voor je!

  3. in mijn eigen tuin staat ernome veel verse bramen. ben aan bramen geplukt en maak ik een sap door gezeeft. bramensap is zeker 100% puur en geen suiker. je kunt sap in yoghurt,pannenkoek,havermout of verdunner met zuiver water. je kunt met witte of rietsuiker in bramensap. Ieder jaar maak ik altijd bramensap,bramenjam, bramentaart enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge