Woonkamer opnieuw inrichten? 5 energie-bespaartips

MoedasHeb jij plannen om de woonkamer opnieuw in te richten? Door een aantal simpele aanpassingen in je inrichting kun je uiteindelijk een hoop geld besparen op de energierekening. Positief Besparen zet 5 tips voor je op een rijtje.

1. Hou rekening met de natuurlijke licht-inval

In elk huis zijn plekken waar het lichter of juist donkerder is dan in de rest van de kamer. Probeer de kamer dus zo in te richten dat je veel gebruik kunt maken van het licht dat van buitenaf naar binnenkomt. Bijvoorbeeld door die stoel waar je altijd in zit te lezen op een plek met veel licht neer te zetten. Op die manier hoef je alleen maar een lamp aan te zetten op momenten dat het écht nodig is.

2. Maak gebruik van lichte kleuren op de muren

Een andere manier om te besparen op de energie-rekening is door middel van het gebruiken van lichte kleuren op de muren. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en zorgen ervoor dat je minder snel een lamp hoeft aan te zetten dan wanneer je donkere kleuren gebruikt. Donkere kleuren absorberen namelijk licht en zorgen ervoor dat een kamer op een regenachtige dag al snel een sombere uitstraling krijgt, die alleen maar te verhelpen is door een lamp aan te doen. Om dit te voorkomen kun je dus beter kiezen voor lichte kleuren.

3. Ga dichtbij een warmtebron zitten

Door dicht bij de verwarming te zitten zorg je ervoor dat je het sneller warm hebt. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken en verbruik je dus minder gas of stadsverwarming. Natuurlijk kun je ook proberen om op andere manieren warm te blijven!

4. Een vloerkleed zorgt voor isolatie

Een vloerkleed hoef je niet alleen ter decoratie neer te leggen. Het is ook functioneel, want het houdt namelijk warmte vast tussen zijn haren. Wanneer je een vloerkleed voor de bank neerlegt zorg je ervoor dat je voeten warm blijven. En als je voeten warm zijn, blijft de gevoelstempratuur hoger en hoef je dus minder snel de verwarming aan te zetten.

 5. Voorkom warmte-verlies door gordijnen

Twijfel je nog wat je voor de ramen wilt hangen? Als je kijkt naar de besparing kun je het beste kiezen voor dikke gordijnen. Gordijnen hebben namelijk een isolerende werking; ze zorgen ervoor dat de warmte in de kamer blijft hangen. De kou die door het raam heen naar binnen komt wordt juist tegengehouden door gordijnen. Hou er wel rekening mee dat de gordijnen niet voor de radiator hangen, want dan werkt het natuurlijk juist averechts!

 

Hebben jullie nog meer inrichtingstips om energie te besparen?

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Woonkamer opnieuw inrichten? 5 energie-bespaartips

  1. Pingback: Vakantiegeld? 5 manieren om het goed te gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge