Tweedehands kopen op Marktplaats – 4 vervelende situaties + oplossingen

marktplaatsOp zoek naar spulletjes? Via sites als Marktplaats kun je goedkoop slagen. Toch hebben veel mensen geen goed gevoel bij dit soort sites. Angst om te worden bedrogen, maar ook irritaties over kopers die niet meer reageren zorgen ervoor dat mensen liever geen zaken meer doen via dit soort sites. Positief Besparen zet 4 mogelijke situaties op een rijtje – en hoe je ermee om kunt gaan.

Marktplaats-frustraties

Marktplaats kan een fijne manier zijn om goedkoop aan nieuwe spullen te komen, maar het kan ook wel eens ontzettend frustrerend zijn. Zowel aan de koperskant als aan de verkoperskant kan het een en ander misgaan. Deze keer heb ik 4 frustraties die ik regelmatig voorbij hoor komen bij kopers omschreven en de mogelijke oplossing erbij gezet, zodat je als koper op een prettiger manier met Marktplaats om kunt gaan.

Verkopers… Jullie zijn volgende keer aan de beurt 😉

1. Hoogste bieder, maar toch geen ‘winnaar’

Situatie: je hebt een goed bod gedaan op een artikel dat je graag wilt hebben en zit in spanning af te wachten tot de verkoper contact met je opneemt. Na een dag of twee begin je jezelf af te vragen of er nog wel een reactie gaat komen en besluit je er een mailtje achteraan te sturen. De verkoper reageert en geeft aan dat zijn artikel inmiddels al aan een ander verkocht is, die een hoger bod heeft gedaan per email.

Oplossing: als je iets heel graag wilt hebben, kun je het beste direct nadat je een bod hebt gedaan contact opnemen met de verkoper. Door een email te sturen of een telefoontje te plegen naar de verkoper maak je de kans een stuk groter dat jij er uiteindelijk met ‘de buit’ vandoor gaat.

2. Angst dat je betaalt, maar niks ontvangt

Situatie: je woont in Weert en vindt via Marktplaats een boek dat je al heel lang wilt hebben. Alleen…. de verkoper woont in Groningen! Er wordt aangeboden om het dan per post te verzenden, nadat jij hebt  betaalt. Uit angst dat de verkoper het boek niet zal opsturen besluit je dan maar om de deal af te wijzen.

Oplossing: als je bang bent dat je wordt opgelicht via Marktplaats zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Een Paypall-account aanmaken. Als je via Paypall betaalt kun je ten alle tijden je geld terug laten boeken. 
  • Alleen zaken doen met mensen die al langere tijd actief zijn op Marktplaats. Als iemand een oplichter is, dan wordt zo’n account al snel verwijdert. Wanneer iemand dus al jarenlang spullen verkoopt via Marktplaats kun je ervan uitgaan dat die persoon ter goede trouw is.
  • Alleen zoeken binnen een straal van (bijvoorbeeld) 15 kilometer van jouw huis vandaan. Op die manier duurt het zoeken misschien wel wat langer, maar je kunt het dan wel altijd ophalen. (Dit scheelt ook nog eens in de bezorgkosten)

3. Zoektocht duurt (te) lang

Situatie: je bent al maanden op zoek naar een zeepklopper en struint dagelijks Marktplaats af in de hoop om er een te vinden. Helaas worden ze niet vaak aangeboden en dus geef je de moed maar op.

Oplossing: tegenwoordig bestaat er de site Tipzoeker. Via deze website kun je een zoek-opdracht opgeven voor iets dat je graag tweedehands zou willen kopen. Tipzoeker gaat vervolgens voor jou in de gaten houden of het product op Marktplaats wordt aangeboden en stuurt je een email zodra het zo ver is.

4. Geen reactie meer op jouw bod / email

Situatie: je hebt een mooi artikel gezien en hebt daar nog een vraag over. Nadat je een email hebt gestuurd naar de verkoper krijg je al snel een email terug, die je weer beantwoord. Daarna wacht je een paar dagen af, maar je krijgt geen reactie. Na een paar dagen geef je het maar op.

Oplossing: helaas blijft het altijd zo dat niet iedereen zich aan fatsoensnormen houdt. Zeker op internet loop je altijd het risico om genegeerd te worden. Richt daarom niet al je pijlen op één verkoper, maar blijf gewoon doorgaan met zoeken. Ga er pas vanuit dat je een deal hebt als de betaling is afgerond.

 

Welke frustraties spelen er bij jullie als je op Marktplaats gaat kopen of verkopen? En hoe gaan jullie daarmee om?

[bol_product_links block_id=”bol_524562392f9b8_selected-products” products=”1001004002497276″ name=”mp” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Tweedehands kopen op Marktplaats – 4 vervelende situaties + oplossingen

  1. Eigenlijk twee – Marktplaats heeft geen feedback waar je ervaringen kunt lezen….en dat je zo vaak belazerd wordt met porto…je betaald ruimschoots (althans ik wel) en dan krijg je zo’n mooie tnt bij betaal kaart thuis en blijkt de verkoper gewoon maar 1 zegel op de enveloppe geplakt te hebben terwijl jij er wel 3 of 4 betaald hebt…of het verhaal Ja het is zo goed als nieuw – ga je het ophalen kom je aan blijkt het echt rommel te zijn…dat vind ik ook echt frustrerend.

  2. Mijn zoon heeft een paar maanden geleden een ( duur) horloge gekocht bij iemand op MP. Ze zaten al 4 jaar op MP en hij heeft hun naam en bankrekeningnummer gegoogled en kwam niets tegen wat hij niet vertrouwde dus hij dacht dat het wel goed zat. Ze zou het aangetekend en verzekerd op sturen maar zodra hij het geld overmaakte kreeg hij geen reacties meer op zijn mails. Toen hij zich voordeed als iemand anders die op een andere advertentie reageerde kreeg hij binnen een half uur bericht terug ( ze was dus niet ziek of dood) we hebben haar ook opgespoord op facebook dus ze gebruikte wel haar eigen naam ( we herkende artikelen die tekoop stonden op de fotos op haar FB pagina. Toen hij bekend maakte dat hij degene was die het horloge gekocht had en een andere naam gebruikte zei ze dat ze het horloge in een bubbeltjes envelop opgestuurd had en het niet aangetekend verstuurd had omdat dat te duur was terwijl mijn zoon extra betaald had voor verzending. We hebben haar naam bekend gemaakt op een oplicihtings site en de link naar haar toe gestuurd maar dat hielp ook niet . Uiteindelijk heb ik haar een mail gestuurd waarin ik schreef dat de volgende stap was om een aangifte te doen bij de politie maar dat ik haar nog 48 uur gaf om of het horloge alsnog op te sturen als ze het nog had of anders het geld terug te storten. 30 minuten later kreeg mijn zoon een mail waarin stond dat het horloge perongeluk niet gepost was en nog in de auto lag. Daarna heeft ze het keurig aangetekend verstuurd en we kregen zelfs fotos van het pakketje en het track en trace nummer toegestuurd! Zoonlief is vanaf nu van plan om alleen maar via paypall te betalen.

    • Oei, dat is wel schrikken zeg! Gelukkig dat het uiteindelijk goed is afgelopen,maar kan me voorstellen dat je daarna een stuk voorzichtiger wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge