Meatless monday: groenten-quiche van restjes groenten

kokVegetarisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid én voor je portemonnee. Deze week hebben wij voor het eerst alle groentes op de markt gehaald, en het mag gezegd worden: de groentes die je krijgt zijn een stuk groter dan die in de supermarkt! Daarom hadden wij ook wat restjes overgehouden, waar we een lekkere groenten-quiche van hebben gemaakt. Uiteraard delen we het recept graag met jullie!

Restjes groente over? Geen probleem!

Wanneer je restjes van groentes overhoudt, hoeft dit geen probleem te zijn. Veel groentes kunnen namelijk prima verwerkt worden in een quiche; ook als je ze al gekookt hebt! Groentes die hier geschikt voor zijn, zijn onder andere: ui, wortel, courgette, aubergine, rode bieten, paprika en pastinaak. Ook alle andere groentes die stevig blijven tijdens het koken zijn geschikt. Uiteraard kun je ook diverse groentes met elkaar combineren.

Benodigdheden voor 8 flinke punten quiche:

  • 5 plakjes bladerdeeg – €0,42
  • 400 gram groentes (dit kan dus zowel vers als reeds gekookte groente zijn, als het nog maar stevig is) – €1
  • 4 eieren – €0,50
  • Potje creme fraiche van 200 gram – €0,39
  • 70 gram tomatenpuree – €0,07
  • 100 gram geraspte kaas – €0,70
  • Boter om in te vetten – €0,05
  • Peper en zout – €0,05

Dit recept kost dus €3,18 voor 8 flinke punten quiche. Wij kunnen hiermee met 2 personen 2 keer lunchen of 1 keer het avondeten doen. Vaak vullen we het voor het avondeten wel aan met een simpele salade.

De bereiding:

  • Warm de oven voor op 180 graden
  • Vet een ronde bakvorm met doorsnede van 24cm in met boter
  • Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg
  • Snij de groentes in kleine stukjes.
  • Bak vervolgens eerst de groentes die nog rauw zijn op hoog vuur, zodat ze wat zachter worden (ongeveer 5 minuten)
  • Voeg de reeds gekookte groentes aan het einde toe en warm die alleen even mee.
  • Schep de groentes in het bakblik
  • Maak een mengsel van de 4 eieren, het potje creme fraiche en de tomatenpuree. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Giet het eiermengsel over de groentes; verdeel het goed over de groentes.
  • Strooi kaas over de taart heen
  • Zet de bakvorm in de oven en wacht 45 minuten.

De quiche is hierna klaar om direct op te eten, maar je kunt ook wachten tot hij lauw of koud is. Ook dan is hij erg lekker!

Eet smakelijk!

 

Kan jij ook geen genoeg krijgen van recepten met restjes of kliekjes?

 

Print Friendly

One thought on “Meatless monday: groenten-quiche van restjes groenten

  1. Pingback: De seizoensgroentes van December | Positief Besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge