Meatless monday: vegetarische lasagne

kokVegetarisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid én voor je portemonnee. Vandaag hebben we een recept voor vegetarische lasagne voor je klaarstaan, dat stukken goedkoper en gezonder is dan lasagne uit een pakje. 

Vegetarische lasagne

Tijdens onze challenge waarbij we een maand lang geen producten uit pakjes of zakjes hebben gegeten hebben we ook vegetarische lasagne gemaakt. Dit is ons zo goed bevallen dat we sindsdien nooit meer lasagne uit een pakje hebben gegeten. We vinden deze lasagne veel smakelijker. Daarnaast is hij ook stukken minder zout en bevat weinig tot geen E-nummers.

Benodigdheden:

  • 1 portie zelf gesneden Italiaanse roerbakgroentes (de samenstelling van diverse soorten roerbakgroentes vind je hier  ) €0,75
  • 1 blikje tomatenpuree – 7 cent
  • 200 ml volle melk – 14 cent
  • 2 pakjes gezeefde tomaten – 78 cent
  • Optioneel: ketjap – 10 cent
  • Lasagnebladen – 55 cent
  • Geraspte kaas – €0,75

Voor een pakje lasagnesaus met bladeren betaal je €2,51. Je moet dan nog zelf melk, geraspte kaas en groentes toevoegen. Dit kost nog eens €1,78 extra, oftewel €4,29. totaal  Voor onze lasagnesaus betaal je €3,14, maar dit is inclusief melk, geraspte kaas en groentes.

Voor de bechamelsaus:

  • 500 ml melk – 35 cent
  • 50 gram boter – 20 cent
  • 60 gram bloem – 3 cent

Voor kant en klare bechamelsaus betaal je €1,96. Voor onze bechamelsaus betaal je 58 cent!

Zo maak je het:

  • Bak de groentes ongeveer 5 minuten
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer dit door de groentes heen.
  • Voeg de volle melk toe en laat dit enigzins inkoken.
  • Voeg de gezeefde tomaten toe en roer de groentes hier goed doorheen
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel ketjap om het wat zoeter te maken
  • Laat het geheel 40 minuten op zacht vuur doorpruttelen

Maak vervolgens de bechamelsaus:

  • Smelt de boter in een steelpannetje op een laag vuur
  • Meng de bloem erdoor en laat dit in 3 minuten een beetje garen (het wordt lichtbruin)
  • Voeg beetje bij beetje de 500 ml melk toe. Wacht telkens met het toevoegen van een nieuwe scheut melk tot de saus weer egaal is.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper

Als laatste zet je de lasagne in elkaar. Je begint met een laagje tomatensaus. Hier overheen doe je een laagje lasagnebladen, gevolgd door een laag tomatensaus. Daar overheen doe je een laag bechamelsaus, en daarna weer een laagje lasagnebladen. Hier ga je mee door tot de saus op is. Eindig altijd met een laagje saus! Doe hier als laatste geraspte kaas overheen.

De lasagne moet 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven (180 graden).

 

Eet smakelijk 🙂

Print Friendly

2 thoughts on “Meatless monday: vegetarische lasagne

  1. Pingback: De seizoensgroentes van april + makkelijke recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge