Mooie foto’s: met deze tips maak je ze zelf!

bramenBen jij ook zo gek op foto’s van je kinderen, je huisdieren of je partner? En geef je veel geld uit om foto’s te laten maken door een professionele fotograaf?! Dit is niet altijd nodig. Met deze tips maak je zélf mooiere en betere foto’s, zodat je niet meer afhankelijk bent van een dure fotograaf voor jouw bijzondere gelegenheid. 

Het verhaal achter dit stukje…

Twee maanden geleden hebben wij ons zoontje laten fotograferen op het winkelcentrum. Uiteindelijk waren we hier €130 voor kwijt. Achteraf kregen we van veel andere bespaarbloggers de vraag waarom we niet zélf mooie foto’s van ons zoontje maakten. Vanaf dat moment ben ik me er (een beetje) in gaan verdiepen. Ik ben nog steeds geen perfecte fotograaf, maar aan deze tips heb ik veel gehad. 

1. Zorg voor een rustige achtergrond

Als je een mooie foto wilt maken, wil je graag dat het onderwerp van die foto duidelijk is. Zorg dus voor een rustige achtergrond, zodat de achtergrond niet de aandacht van het onderwerp afhaalt.

2. Maak gebruik van natuurlijk licht

Door de flits-functie te gebruiken krijgen je foto’s met een te donkere schaduw. Bovendien haalt het ook veel spontaniteit van de foto af en loop je bij kinderen of dieren ook nog eens het risico dat ze schrikken van de flits. Maak dus liever gebruik van natuurlijke lichtinval of ga naar buiten om foto’s te maken!

3. Let op contrasten

Een kindje in een wit pakje tegen een witte achtergrond levert (meestal) geen mooie foto’s op. Zorg er dus voor dat het onderwerp van de foto een andere kleur heeft dan de achtergrond. Op die manier zorg je ervoor dat het onderwerp niet “verdwijnt” in de foto. Dit kun je op twee manieren doen: je kunt de kleding van je kindje veranderen óf besluiten om de foto’s ergens anders te maken.

4. Hou spontaniteit in de foto’s

Een foto waar wat op gebeurt is vaak veel leuker dan een soort staatsieportret. Probeer dus om de foto’s zo spontaan mogelijk te houden. Je kinderen of huisdieren hoeven niet persé te poseren om mooi op de foto te komen 🙂 Leuke momenten om foto’s te maken zijn bijvoorbeeld tijdens het in bad gaan, tijdens een wandeling of tijdens het spelen.

5. Veel oefenen!

Omdat de meeste mensen tegenwoordig een digitale camera hebben hoef je niet meer zuinig aan te doen met het maken van foto’s. Je kunt desnoods duizenden foto’s maken en daarna de mooiste foto’s uitkiezen. Ook biedt dit de mogelijkheid om veel te oefenen. En oefening baart kunst!

 

Wat is jouw beste foto-tip??

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Mooie foto’s: met deze tips maak je ze zelf!

  1. Kinderen hoeven niet in de camera te kijken om een mooie foto te maken. Vaak is het heel leuk om een serie te maken van bv het eten van een ijsje.
    Ook foto’s in avond of ochtendlicht kunnen heel mooi worden. Het harde daglicht maakt de foto koud.
    als je een spiegelreflexcamera hebt kan een uv filter er voor zorgen dat de kleuren mooier uit komen. (en ze beschermen ook je lens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge