Nooit meer eten weggooien met deze weetjes over de houdbaarheidsdatum

lampjeGooi jij ook wel eens etenswaren weg omdat ze over de houdbaarheidsdatum zijn? Met deze weetjes in je achterhoofd is dat (vaak) niet meer nodig!

Weetjes over de houdbaarheidsdatum

Wist je dat iedere Nederlander gemiddeld 50 kilo eten per jaar weggooit?! Dit komt neer op een waarde van zo´n €150! Kortom: er valt zo´n €3 per week te besparen door minder voedsel te verspillen! Super toch?! Er zijn uiteraard allerlei verschillende manieren om minder voedsel te verspillen, en verstandig omgaan met de houdbaarheidsdatum is er één van.

Deze weetjes over de houdbaarheidsdatum zijn dus alvast een beginnetje bij het minder voedsel verspillen!

First in, first out….

Bij de supermarkt werken ze met een first in, first out systeem. Dit houdt in dat de producten met een langere houdbaarheidsdatum achteraan worden gezet, zodat de producten met een kortere houdbaarheidsdatum als eerste gepakt worden. Dit doet de supermarkt om te voorkomen dat ze met onverkoopbare producten blijven zitten.

Als je boodschappen gaat doen kun je dus het beste producten van achterin het schap pakken, zodat je een product hebt met een langere houdbaarheidsdatum. Op die manier loop je minder risico dat je (een restje) weg moet gooien!

THT of TGT?

Op producten kunnen twee soorten houdbaarheidsdatum staan: THT en TGT:

 • THT staat voor tenminste houdbaar tot. Dit wordt gebruikt bij producten die niet bederfelijk zijn. Na de THT datum zijn deze producten nog prima te eten. De smaakkwaliteit gaat op den duur wel achteruit, maar je zult er niet ziek van worden. Kom je dus een product tegen met een THT erop die een maand geleden was? Je hoeft het product dan niet weg te gooien!
 • TGT staat voor te gebruiken tot. Dit wordt gebruikt voor bederfelijke producten zoals vleeswaren. Als dit over de houdbaarheidsdatum gaat moet je het wél weggooien, want anders kun je er flink ziek van worden!

Natuurlijk blijft het zaak om je verstand erbij te houden. Op yoghurt staat vaak ook een THT, maar die kun je bijvoorbeeld minder lang over de datum eten dan bijvoorbeeld rijst! Blijf dus altijd kritisch, maar gooi tegelijkertijd ook niet zomaar klakkeloos iets weg omdat het over de houdbaarheidsdatum is!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Nooit meer eten weggooien met deze weetjes over de houdbaarheidsdatum

 1. En zelfs die tgt datum kun je nog wel met een korreltje zout nemen want die is ook super voorzichtig gezet. Met yoghurt bijvoorbeeld, dat kun je nog wel een week na die datum eten, evenals kaas en zo zijn er wel meer dingen te noemen. Gebruik je neus en je ogen en je komt een heel eind. Eten weggooien is inderdaad zo zonde.

  • Bij mij staat eigenlijk op de complete inhoud van de koelkast “ten minste houdbaar tot”. En dat ook op de melk, yoghurt, kaas. Dat is ook de reden dat je yoghurt gerust langer kan eten. Er staat immers géén “te gebruiken tot” datum op.

   Als je bij een slager waar je vleeswaren vers voor je neus gesneden worden staat er helemaal geen datum op. Dan mag je vertrouwen op je eigen zintuigen.

   Als je een echte fanatieke positieve bespaarder bent, koop je producten die met korting worden aangeboden, omdat het bijna over datum is. Je weet immers dat die yoghurt toch wel enkele dagen houdbaar is. Doe dit dan wel met producten waarvan je zeker weet dat je die vrijwel gelijk nuttigt, en niet pas van plan bent over 1 week pas te gaan gebruiken. Op die manier kan je op je boodschappen tussen de 35% en 50% korting krijgen.

   • Hoi Michel, dat is absoluut ook een goede tip. Wij doen dat vaak met toetjes… Na het eten nog even snel naar de supermarkt voor een pak vla ofzo 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge