Staycation: 10 tips voor een geweldige vakantie in je eigen huis

1318428_64373378

Nu de vakantiebeurzen weer achter de rug zijn is de tijd aangebroken om een vakantie uit te kiezen. De exotische bestemming vliegen je om de oren, maar steeds meer mensen beseffen zich dat het vakantiegeld ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Zij kiezen ervoor om thuis te blijven en een staycation te houden. En dat kan óók hartstikke leuk zijn!

Waarom een staycation?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een staycation te houden:

Omdat er geen geld is om een vakantie te bekostigen – niet iedereen heeft geld om een vakantie te betalen. In plaats van verder de schulden ingaan kiezen steeds meer mensen er daarom voor om thuis te blijven.

Om geld te besparen – sommige mensen hebben wél geld om op vakantie te gaan, maar beslissen om tóch thuis te blijven, om het geld dat ze hiermee uitsparen ergens anders in te steken. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, het aflossen van de hypotheek of sparen voor een beter pensioen

Omdat het beter is voor het milieu – sommige mensen reizen liever niet teveel, om de co2 uitstoot te verminderen. Ze blijven thuis, omdat ze niet met de auto of het vliegtuig weg willen.

Om de massa te ontlopen – terwijl iedereen op vakantie is, is het heerlijk rustig in je eigen buurt. Om optimaal tot rust te komen hoef je dus helemaal niet ver weg te gaan!

 

10 tips voor een geweldige staycation

Om een fijne vakantie in eigen huis te hebben, kun je de volgende voorbereidings-tips vast gebruiken:

 • Zorg ervoor dat alle huishoudelijke klusjes zoveel mogelijk zijn gedaan vóór de vakantie thuis begint. Zo kun je direct beginnen met vakantie vieren als het eenmaal zo ver is
 • Zorg er ook voor dat de tuin lekker opgeruimd is, zodat je (indien mogelijk) lekker in de tuin kunt zitten om te zonnen, barbequen en misschien zelfs een zwembadje neer te zetten.
 • Behandel een thuis-vakantie net zoals een echte vakantie. Als je tijdens je vakantie altijd een stapel boeken meeneemt, dan kun je die ook in huis halen voor je staycation.
 • Omdat je geen reistijd hebt en geen tent hoeft op te zetten/spullen hoeft uit te pakken kun je direct beginnen met genieten van je vakantie. Hierdoor heb je minder tijd nodig om in de vakantiesfeer te komen en je dus met een kortere vakantie toe kan. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 3 keer een losse week staycation kunt houden, verspreid over het jaar. Zo hoef je nooit meer een jaar te wachten voor je weer op vakantie mag. Wat een luxe eigenlijk, he?
 • Ga van tevoren bij de VVV langs om informatie te krijgen over de streek waar je woont. Het zal je verbazen hoeveel musea, boerenmarktjes, festivals en andere leuke dingen er in de omgeving te doen zijn, die je anders helemaal niet zou weten.
 • Breng je laptop en werktelefoon naar je familie toe. Het is verleidelijk om elke dag je mail te checken, als je toch thuis bent.  Dit zorgt ervoor dat je het werk niet kan loslaten en dat is natuurlijk zonde van de vakantie!
 • Bedenk van tevoren een lekker weekmenu en haal alle boodschappen alvast in huis. Dit mag voor de vakantie best wat luxer dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld met lekkere afbakbroodjes voor het ontbijt en zalm als avondeten.
 • Omring je ook wat betreft verzorging met luxe. Haal een lekker maskertje in huis en organiseer een dagje een thuis-spa met een superlange baddersessie en een massage van je partner.
 • Een staycation is ook voor kinderen leuk. Er zijn altijd wel andere kinderen thuis tijdens de vakantie, waar ze mee kunnen spelen. Logeerpartijtjes, kamperen in de eigen tuin en eindeloze watergevechten zijn leuke activiteiten voor kinderen.
 • Laat op je werk niet weten dat je thuis bent tijdens je vakantie. Dit voorkomt dat collega’s je toch gaan bellen over allerlei problemen. Je kunt van tevoren zeggen dat je een last minute gaat boeken. Na je vakantie zeg je gewoon dat je niks leuks kon vinden en daarom thuis bent gebleven.

Nu staat niets je meer in de weg om een geweldige vakantie te hebben zonder reisstress en mét een hoop geld dat je anders kwijt was geweest. Veel vakantieplezier!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Staycation: 10 tips voor een geweldige vakantie in je eigen huis

 1. Je zou ook je woning kunnen ruilen met iemand ergens anders. (http://www.homeforexchange.com/) Wat ik een van de voordelen vindt van een vakantie is de verandering van omgeving. Thuis is zo thuis en dan zie hetzelfde wat je het hele jaar ziet. Dus huis ruilen en liften naar de plaats van bestemming. Als je naar Spanje gaat dan ben je nog goedkoper uit want eten kost daar minder dan hier. Dat is pas el cheapo op verkansie!

 2. Superleuk idee! Helaas moet ik maandag weer aan het werk en is mijn weekje vakantie voorbij. En de daagjes weg naar Brugge waren financieel gezien weer aardig aan de maat. De volgende vakantie wordt een staycation geloof ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge