Vakantiegeld? 5 manieren om het goed te gebruiken!

MadeliefjesVolgende maand komt het vakantiegeld er voor veel mensen weer aan. Een groot gedeelte gebruikt dit geld natuurlijk om op vakantie te gaan, maar er zijn ook andere manieren om je vakantiegeld goed te besteden. Wij hebben 5 dingen voor je op een rijtje gezet!

Vakantiegeld

Vakantiegeld wordt bij veel bedrijven traditioneel in mei of juni uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt minstens 8% van je jaarloon. In sommige gevallen is het meer; dit staat dat speciaal in het CAO genoemd. Natuurlijk gaat van het vakantiegeld nog wel belasting vanaf, waardoor het bedrag soms wat kan tegenvallen. S

ommige bedrijven betalen maandelijks een extraatje, waardoor je dan helaas geen grote ‘verrassing’ krijgt vlak voor de zomervakantie. Daarentegen heb je dan wel maandelijks iets meer te besteden!

Wat kun je doen met het vakantiegeld?

Natuurlijk kun je het hele bedrag uitgeven aan een leuke vakantie, maar er zijn ook andere opties voor de bespaarders onder ons:

1. Sparen

Rond de periode dat het vakantiegeld binnenkomt hebben banken vaak leuke acties waarbij je bijvoorbeeld een hoger rente-percentage over het geld ontvangt. Ook worden er wel eens cadeaubonnen weggegeven of schenkt de bank geld aan een goed doel als je jouw vakantiegeld bij hen stalt.

2. Schulden aflossen

Door het vakantiegeld te gebruiken om schulden af te lossen profiteer je het hele jaar van lagere maandlasten. Bovendien ben je dan sneller van je schulden af en is het ook gewoon een fijn gevoel om minder of geen schulden te hebben. Schulden aflossen met je spaargeld is dus zeker een goede overweging.

3. Je huis energiezuiniger maken

Een andere manier om je maandlasten te verlagen met je vakantiegeld is door het te gebruiken om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt hierbij denken aan grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleinere aanpassingen kunnen al zorgen voor een lager verbruik.

4. Een moestuin maken

Wat is er nou leuker dan lekker verse groentes eten uit je eigen tuin?! En je slaat direct twee vliegen in 1 klap: je hebt met een moestuintje namelijk ook nog eens een leuke tijdsbesteding tijdens de zomervakantie. Dus merk je niet eens dat je niet op vakantie bent. 😉

5. Uitgeven aan een staycation

Door thuis te blijven tijdens je vakantie bespaar je enorm veel geld aan de kosten voor een hotel of uit eten gaan. Dat geld kun je natuurlijk dan ook gewoon weer uitgeven aan superleuke uitstapjes! In plaats van in een hotel zitten en 1 keer een duur uitstapje te doen kun je ook vanuit huis 5 keer naar pretparken, dierentuinen etc. Meer lezen? Lees dan onze 10 tips voor een geweldige staycation!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Vakantiegeld? 5 manieren om het goed te gebruiken!

  1. Wij hebben, althans mijn man heeft, het gisteren gekregen. Altijd in april met daarbovenop nog een winstuitkering. Altijd een erg leuk bedrag. Het is op de spaarrekening gestald. De belastingteruggave wordt ook gestald. Hoe we alles in gaan kleden, geen idee. De nieuwe ketel wordt betaald van de buffer. Zoonlief gaat, als hij slaagt en dat hopen wij natuurlijk, veel reiskosten kosten. De panelen zijn in aantocht. We zien wel.

  2. Man krijgt 8,5% vakantiegeld en ikzelf 8%. Beiden krijgen het in mei. Voorlopig gaat het op de spaarrekening, na aftrek van de kosten van een brunch met ouders en vrienden in een all in restaurant. We gaan in augustus naar Griekenland maar hoeven pas eind juni te betalen. Voor het deel dat overblijft na het betalen van de reis hebben we nog geen specifiek doel. Komt vast nog wel 😉

  3. Ik kriijg geen vakantiegeld (en ook mn vrije dagen zijn niet doorbetaald 😉 ) mn man krijgt t begin mei volgens mij. Gaat geeoon naar de spaarrekening tot we t nosig hebben. Nog geen vakantie geboekt. Dus klein deel zullen we daarvoor wel gebruiken. Net als een paar x een dagje weg. Meestal gaat t niet op. Nog genoeeg.wensen in t nieuwe huis (tuin leefbaar maken, nieuuwe keuuken, nieuwe badkamer.. nieuw dakraam, buitenboel verven enz…) de komende jaren nog genoeg te doen 😉

  4. Vakantiegeld is al jaren geleden afgeschaft binnen het bedrijf waar ik werk. Wij krijgen het maandelijks uitgekeerd, (met de keuze om het bij het bedrijf renteloos op te sparen).
    Ik stort het daarom maandelijks op mijn spaarrekening. Niet dat dat nou zoveel extra oplevert, maar het gaat om het idee. Het voordeel is wel dat ik een deel ervan ook vast in januari kan gebruiken als ik dat wil. Bijvoorbeeld voor de aanbetaling van een vakantie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge