Vrijdag, snaaidag! – zelf lekkere weekend-snacks maken

popcorn-sweet-0002Nu het weekend weer voor de deur staat, halen veel mensen iets lekkers in huis. Chips, popcorn, chocolade-crispies… In het kader van onze uitdaging maken wij dit soort weekend-snaaierijen deze maand zelf! En de recepten delen we uiteraard met jullie op Positief Besparen!

Weekend-snacks!

Veel mensen luiden het weekend in met een gezellig avondje op de vrijdag-avond. Er wordt dan vanalles op tafel gezet en hier wordt een hoop geld aan uitgegeven.  Zelf maken kan ook in het geval van deze weekend-snacks een stuk goedkoper zijn! Bovendien zijn je snacks dan supervers, vrij van conserveringsmiddelen én je hebt het plezier van het zelf maken er nog bij!

Zelf chips maken

Zelf chips maken is vrij eenvoudig. Op internet kun je er een hoop recepten voor vinden, zowel voor in de oven als in een frituurpan. Zelf maken wij het in de oven, die we voorverwarmen op 200 graden.

Je snijdt de aardappels in dunne plakjes met een dunschiller. Deze aardappelplakjes dep je even droog en leg je daarna op bakpapier op een bakplaat. Om te voorkomen dat het aanbrandt smeer je  met een kwastje wat zonnebloem-olie over de plakjes heen. Voor de smaak kun je zout of kruiden eroverheen strooien voor je ze gaat bakken. Vervolgens bak je de chips in 20 minuten af… Vergeet niet om ze tussendoor even om te draaien, zodat ze aan beide kanten lekker krokant zijn en niet aanbakken!

Om een keer te variëren kun je ook zelf groentenchips maken. Gebruik dan in plaats van aardappels groentes als biet, wortel of pastinaak!

Besparing? Voor een zak chips van 225 gram ben je €1,18 kwijt. Zelfgemaakte chips kost je €0,50 voor dezelfde hoeveelheid, alleen dan verser en compleet naar eigen smaak gekruid:

 • 225 gram aardappels: €0,30
 • Wat kruiden: €0,10
 • Wat zonnebloemolie: €0,10

Zelf popcorn maken

Ook zelf popcorn maken is niet moeilijk en het is echt een feest om met kleine kinderen te doen. Het is elke keer weer spannend, dat geplof in de pan en dan de grote verrassing dat de maïs opeens is verandert in popcorn!

Om popcorn te maken heb je ‘pofmaïs’, ook wel ‘popcornmaïs genoemd,’ nodig. Dit is in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Je kunt de popcorn maken in een koekenpan, maar je kunt ook de magnetron gebruiken. Als je het in de magnetron doet, gebruik dan de hoogste stand.

Doe een klein laagje maïs in een magnetron-bestendige schaal en dek deze af (bijvoorbeeld met een bord). Zet de magnetron aan en blijf erbij om te luistern. Je hoort dat de popcorn begint te ‘ploppen’. Zodra er langere tussenpozen tussen het ploppen komen te zitten (ongeveer 2 seconden) is de popcorn klaar. Je kunt er nu zout of suiker bij doen om het op smaak te brengen, maar je kunt ook heel luxe doen en er zelf een karamelsausje bijmaken!

Besparing? Een zak zoete popcorn van 175 gram kost €0,59. Als je zo’n hoeveelheid popcorn zelf maakt, kost het je €0,35, voor een zak verse, warme popcorn:

 • 175 gram plofmaïs – €0,25
 • Suiker – €0,10

Zelf chocolade-crossies maken

Voor degene die niet weten wat chocolade-crossies zijn: vanaf nu gaat er een wereld voor je open 😉 Choco-crossies zijn een echte bioscoop-snack. Deze knapperige traktatie wordt gemaakt van cornflakes gedoopt in chocolade en het is echt hemels (vinden wij!). Omdat we het alleen bij de bioscoop kunnen kopen hebben we zelf wat geëxperimteerd, maar dat ging niet helemaal goed…. Uiteindelijk vonden we in dit boek een heerlijk recept, wat we natuurlijk weer een beetje hebben aangepast voor ons eigen gemak:

Smelt in een magnetronbestendige schaal (of au bain marie) 150 gram melkchocolade, 100 gram pure chocolade en 10 gram boter. Roer hier een zakje vanillesuiker doorheen. Voeg vervolgens 85 gram cornflakes en 75 gram geraspte kokos toe en roer dit er ook goed doorheen. Maak met twee lepels kleine porties van dit mengsel. Dit kan je doen op een bakplaat met bakpapier of in cupcake-cupjes. Zet het vervolgens in de koelkast om hard te worden. Vergeet vooral niet om het schaaltje waarin je de chocolade hebt gesmolten goed uit te likken 😉

Besparing? Een verpakking chocolade crossies van 200 gram kost €2,49. Wij zijn met onze versie €3,17 kwijt… Maar dan hebben we wél bijna een dubbele hoeveelheid:

 • 150 gram melkchocolade – €1,25
 • 100 gram pure chocolade – €0,95
 • 10 gram boter – €0,10
 • Een zakje vanillesuiker – €0,07
 • 85 gram cornflakes – €0,10
 • 75 gram kokos – €0,70

 

Wat is jouw favoriete zelfmaak-snack voor het weekend?!

Eet smakelijk en geniet van je vrije dagen!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Vrijdag, snaaidag! – zelf lekkere weekend-snacks maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge