Vrijdag, voel-je-vrij-dag!

maisHou jij je ook altijd strak aan recepten tijdens het koken? Door bepaalde dure producten te vervangen door goedkopere varianten kun je een hoop geld besparen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is (soms) wat lef. Voel je vrij om te experimenteren en eventueel een keer te falen… Want als je wél slaagt, kun je voortaan die lekkere recepten veel goedkoper maken!  

Recepten met dure ingrediënten

Veel recepten bevatten dure ingrediënten, zoals geitenkaas, biologische tomatensaus of dure pasta-soorten. Als je het recept tot op de letter volgt ben je dus een hoop geld kwijt. In sommige gevallen zijn deze dure ingrediënten echt nodig voor het recept, maar er zijn ook een hoop ingrediënten die je gemakkelijk kunt vervangen voor een veel goedkopere variant, zonder dat het de smaak van je gerechten verpest.

Groentes onderling vervangen

Groentes zijn vaak onderling te verwisselen, als je ze maar vervangt voor dezelfde soort groentes: bladgroentes, diverse soorten sla, verschillende soorten uien en koolsoorten zijn vaak voor elkaar te vervangen. Als voorbeeld: snijbiet, postelein en spinazie zijn drie soorten bladgroentes. Een recept met snijbiet kun je dus ook prima klaarmaken met postelein of spinazie.

Heb je dus restjes over of is een bepaalde groente in de aanbieding? Bedenk je dan dat je deze groentes onderling kunt verwisselen; op die manier kun je kiezen uit veel meer recepten dan je voor mogelijk hield!

Kaas vervangen

Heb je een recept waar parmezaanse kaas overheen moet? Vaak kun je de parmezaanse kaas prima vervangen voor geraspte oude kaas! Gewoon een kwestie van eenmalig uitproberen en als het je bevalt kun je voortaan een hoop geld besparen! Ditzelfde geldt trouwens voor geitenkaas; ook dit is in veel gerechten prima te vervangen voor geraspte oude kaas.

Rijst en pasta vervangen

Ook binnen de koolhydraten-sectie is een hoop door elkaar te vervangen. Zo kan een saus die lekker is met rijst vaak ook prima worden gegeten met tarly of andere graansoorten. Risotto-rijst is te vervangen door zilvervliesrijst. De bereidingswijze blijft hetzelfde als bij de originele risotto-rijst. Een voorbeeld van een lekker recept voor risotto op basis van zilvervliesrijst vindt je hier.

Ook diverse pastasoorten zijn rechtstreeks door elkaar te vervangen: een saus die je maakt voor de spaghetti is ook te combineren met penne of macaroni. Gewoon even proberen, en wie weet vindt je wel combinaties die je nog lekkerder vindt dan het originele recept!

Recepten combineren

Naast het verwisselen van ingrediënten kun je ook recepten combineren. Heb je ontdekt dat prei en maïs een lekkere combinatie zijn in een pasta? Wie weet kun je de maïs dan ook wel eens proberen in die geweldige ovenschotel met prei! Op deze manier ontstaat er variatie en kun je elke keer optimaal gebruikmaken van restjes en aanbiedingen. Daarnaast hoef je minder vaak naar de supermarkt, omdat je beter gebruik kunt maken van de spullen die je al in huis hebt.

Wees creatief!

Wat eigenlijk de boodschap is die we deze vrijdag ‘voel-je-vrij-dag’ aan je willen geven: wees creatief en durf te experimenteren! Heb het lef om ingrediënten te vervangen, weg te laten of juist toe te voegen. Durf eens flink op je neus te gaan met het koken, want wie weet verzin je wel een eigen recept wat ontzettend lekker is én ook nog eens lekker goedkoop!

Wij wensen jullie weer een fijn weekend!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Vrijdag, voel-je-vrij-dag!

  1. Meestal kan je goed andere producten gebruiken als alternatief. Maar ik vind de smaak van geitenkaas toch wel erg lekker in gerechten en zou zat zelf niet zo snel vervangen voor wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge