Zelf maken: 5 producten die je echt niet in de supermarkt hoeft te halen

vraagtekenIn augustus 2013 hebben wij een boodschappen-challenge gedaan om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Sindsdien loop ik regelmatig vol verbazing in de supermarkt rond en zie dingen staan waarvan ik denk: waarom zou iemand dat nog kopen, terwijl het zó gemakkelijk zelf te maken is voor veel minder geld? Ik heb mijn 5 grootste verbazingen voor jullie op een rijtje gezet!

Gemak dient de mens

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?! In veel gevallen ben ik het daar helemaal mee eens! Maar soms worden er producten verkocht in de supermarkt die mij echt verbazen en waarbij een kleine handeling al een enorme besparing kan opleveren. De vijf onderstaande producten zijn in mijn ogen niet echt nodig; je kunt ze makkelijk zelf maken en daarmee geld besparen 🙂

1. Kaneelsuiker

Kaneelsuiker bestaat uit twee ingrediënten: suiker en kaneel. Voor 200 gram kaneelsuiker betaal je €0,85. Voor 200 gram suiker + een klein beetje kaneel betaal je nog geen €0,30! Natuurlijk moet je dan wel suiker en kaneel kopen en dat wordt niet in kleine hoeveelheden verkocht. Maar gelukkig kun je kaneel en suiker ook los van elkaar prima gebruiken als smaakmakers!

2. Mix voor bechamelsaus

Mix voor bechamelsaus: alleen nog boter en melk toevoegen! Dit product verbaasd me echt enorm! Bechamelsaus bestaat namelijk uit boter, bloem en melk, op smaak gemaakt met zout en peper. Dus eigenlijk betaal je een hoop geld voor een beetje bloem dat op smaak is gebracht met zout en peper!!

Een goed recept om zelf bechamelsaus te maken kun je hier vinden. Het is echt niet moeilijk!

3. Voorgemengd peper en zout

Er bestaat tegenwoordig een kant en klaar molentje met peper en zout door elkaar gemengd. Ideaal als je het vlees wilt bestrooien met peper en zout! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je oude, vertrouwde losse peper en zout gebruiken. Het scheelt je een paar seconde extra malen, maar het kost een stuk minder!

4. Pannenkoekenmix

Voor pannenkoekenmix geldt eigenlijk hetzelfde als voor bechamelsaus: vaak hoef je “alleen nog maar” melk en eieren toe te voegen. Maar in principe ben je er dan ook al bijna, want pannenkoeken maak je met melk, bloem, eieren en een snufje zout. Eventueel kun  je nog wat kaneel toevoegen om er wat extra smaak aan te geven.

5. Flesjes water

Het kraanwater in Nederland is prima te drinken, maar toch zweren sommige mensen bij flesjes water. Een flesje kraanwater kost nog geen cent, terwijl je voor een flesje “bronwater” al snel €1 betaald. Daar is dus een flinke besparing te behalen.

 

Kennen jullie nog meer van dit soort producten die je zo makkelijk zelf kunt maken dat je ze niet in de supermarkt koopt?

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Zelf maken: 5 producten die je echt niet in de supermarkt hoeft te halen

 1. Pannenkoeken is gewoon per persoon 100gr bloem (wat voor soort dan ook), 100ml melk en 1 ei. Snufje zout, zoals je zegt.
  Pannenkoeken mix is niet alleen duurder dan nodig, ook totale onzin en vaak niet lekker. Als het wel ‘lekker’ is, dan hebben ze er smaakversterkers of suiker aan toegevoegd, en dat moet je maar willen eten. (Ikke niet dus).
  Harstikke goede tips.
  Nog eentje voor in de rij:
  Tomaten passata met kruiden voor pastasaus. Het is nog steeds gewoon gezeefde tomaten, zoals de passata van €0,39/500ml! Gooi er zelf je oregano en andere kruiden in. Scheelt een hap geld. Ik vind het zo’n onzin gewoon.

  Dit speelt allemaal in op het idee dat mensen zelf hebben dat ze niet écht kunnen koken, dus zo’n mix is dan beter. Echt niet dus. Iedereen kan koken. Als je kan lezen, kan je koken.

 2. de mix om boerenomelet te maken….pure onzin….zelf maak je hem net zo makkelijk door eieren te klutsen en restjes groenten toe te voegen…..mengen met melk en goed opkloppen en dan in de koekenpan. Helemaal geen zakje voor nodig!

  Zowiezo maak ik sausjes het liefst zelf…kaassaus bijvoorbeeld: zelf een papje maken van bloem en hier geraspte kaas aan toe voegen en goed roeren….kerriesaus idem dito 🙂

 3. Ik maak mijn ‘nasi’ en pasta saus helemaal zelf zonder pakjes en zakjes. Sinds kort maak ik paneermeel zelf van restjes brood die ik laat drogen. Pannenkoekenbeslag maak ik ook zelf zoals jij beschrijft En ook maak ik mijn deo zelf… en zo kan ik nog wel ff doorgaan….

 4. Ook de voorgesneden champignons vind ik zo’n lacher. Alsof daar geen tijd meer voor is. Wat betreft de pannenkoekenmix. Zelfs mijn zoon van 15 kan al zelf het beslag maken. Kost een ei en wat bloem en melk. Laat het 20 cent zijn voor zijn pannenkoek. Wat ik wel koop wat in je lijstje staat is water. 5 flesjes voor 75 cent. De dichte flesjes kunnen niet knoeien in de schooltassen van de kids. Gebeurt dat dan ben je veel geld kwijt. Dus die 15 cent betaal ik graag.

 5. Qua water, dat doe ik ook, in verband met gezondheidsredenen. Ik bleek gewoonweg de mineralen in het water nodig te hebben. Maar goed, gezondheid gaat voor.
  Ook koop ik mineraalrijk zout. Zal je een keer een kilo zout kopen per half jaar. Dan kan het mij niet schelen of het 5x zo duur is (nog maar een paar euro). Het gaat om de bulk dingen van alledag die het leven duur maken. Dus vind ik het belangrijk om op de juiste moment de beslissing te nemen om geld uit te geven.
  Voor de andere dingen, is vaak het antwoord: zelf koken.
  Dat maakt het gelijk 1, goedkoper, 2, gezonder, 3 lekkerder. En dat maakt je alles bij elkaar opgeteld: onafhankelijker.
  Ik kan zo wel doorgaan!
  PS: Ik vul ook gewoon een flesje voor in de tas gewoon uit de kraan of uit een supermarktfles. Dat is dan in dat geval niet voor de mineralen, maar dat scheelt weer drankje kopen als ik op stap ben. Vaak neem ik ook gewoon een eetpakketje mee van thuis – 10x goedkoper dan eten kopen in de stad en dan heb ik het wanneer ik het wil. Er is altijd wel een bankje te vinden.

 6. Je kan ook heel gemakkelijk zelf vanillesuiker maken, suiker in een pot, vanillestokje doormidden snijden en erbij doen. Pot dicht, paar dagen wachten en je hebt heerlijke vanillesuiker. Zelfs als je het vanillemerg al gebruikte hebt lukt dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge