Geld verdienen met Boekscout: een interview!

bolWie droomt er nou niet van: een boek schrijven en hier geld mee verdienen…. Ok, misschien overdrijf ik een beetje. Maar zelf lijkt dit me in elk geval geweldig! Enne… Mijn schoonvader heeft het gewoon gedaan!! Ik heb hem geïnterviewd over hoe dat nou precies is gegaan. En natuurlijk de belangrijkste vraag voor Positief Besparen: kun je daar echt iets mee verdienen?!

Interview met mijn schoonvader

2 maanden geleden kwam het boekje Hoera, ik ben een asperger! uit. Dit boekje is uitgegeven via Boekscout, een online uitgever. Uiteraard was ik erg benieuwd hoe dit nou in zijn werk gaat en “wat het schuift” 😉 dus heb ik mijn schoonvader gevraagd of ik hem mocht interviewen. En dat mocht 😉

 

Bedankt dat je wilt meedoen aan een interview over Boekscout. Eerst ben ik heel benieuwd: hoe kwam je op het idee om een boek te gaan schrijven?

Toen bij mijn jongste dochter het Syndroom van Asperger gediagnostiseerd was ging ik mij daar natuurlijk in verdiepen. Je komt dan heel veel materiaal tegen. Eigenlijk is dat allemaal geschreven en gemaakt vanuit de optiek van zorgverleners, niets om Asperger gewoon bespreekbaar te maken met je kind. Met Joy en haar vriendjes en vriendinnen beleefden we zoveel leuke en malle dingen die een fantastische bron van inspiratie vormden. Op een gegeven moment heb ik besloten om al die inspiratie om te zetten in verhaaltjes en dat groeide op een gegeven moment uit tot een boekje dat volgens mij in een behoefte voorziet.

Dat denk ik ook wel!!

Hoe kwam je uiteindelijk bij Boekscout terecht?

Toen ik besloot om het boekje uit te gaan geven had ik als doel de kosten zo laag mogelijk te houden. Ik heb heel lang gezocht naar een uitgever die de kosten laag kon houden. Bij traditionele uitgevers bleek dat een probleem. In mijn zoektocht via Google stuitte ik op een paar online uitgevers. Nadat ik die eens goed onderzocht had besloot ik mijn boekje aan te bieden bij Boekscout.nl. Zij reageerden kritisch maar toch enthousiast en positief.

Hoe was dat voor jou, dat een boekje waar je zoveel tijd, energie en liefde in hebt gestopt kritisch werd bekeken?

Dat was goed. De kritiek was opbouwend en er op gericht het boekje beter te maken. Bovendien… als je geen kritiek wil hebben dan moet je ook niets naar een uitgever sturen. Ik had dus wel verwacht (en gehoopt) dat er aanmerkingen zouden komen. Ik wilde mijn boekje publiceren, dus laat maar komen die kritiek. Zo lang de kritiek niet beperkt blijft tot “Dit is rommel!” en opbouwend is, is het volgens mij juist goed.

Heb je uiteindelijk nog veel aangepast aan de hand van de feedback van boekscout?

Nee, dat viel reuze mee. Het ging voornamelijk om tekstuele zaken en tikfouten. Echt inhoudelijk is er niet veel aangepast. Wel kreeg ik het druk met de illustraties. Ik wist niet aan welke eisen die moesten voldoen. Dus dat was even stressen om dat allemaal te regelen, maar ook dat is gelukt.

Mooi zo!!

En nu kunnen mensen het dus bestellen…. Spannend??

Ja, reuze spannend en leuk. Op de site van boekscout kan ik volgen hoeveel exemplaren er verkocht zijn. Natuurlijk moet ik wel zorgen dat geïnteresseerden weten dat het boekje er is en hoe ze het kunnen bestellen. Ik ben dus druk bezig met een promotiecampagne. Ik email me een slag in de rondte, verstuur de nodige informatie, heb een persbericht de deur uit gedaan en leg bezoekjes af. Zo heb ik de zorgboerderijen bij mij in de omgeving bezocht en daar ontzettend leuke reacties gekregen. Dat maakt je dan weer enthousiaster en zorgt dat je er nog harder aan werkt.

Ik ben nu bezig om alle zorginstellingen in Nederland die kinderen behandelen te benaderen en alle scholen voor speciaal onderwijs. Een heel gedoe, want je mag ze natuurlijk niet zo maar spammen. Eerst via email toestemming vragen en dan pas een promotie mailtje versturen. Nog een heel gedoe om al die email adressen te verzamelen. Er zijn honderden zorginstellingen en nog eens honderden speciaal onderwijs scholen. Ik heb de afgelopen dagen heel wat websites gezien dus…

Daarna alle zorgboerderijen in Nederland, dat zijn er weer honderden en dan nog even duizenden lagere scholen. Ik ben dus nog wel even zoet. Ondertussen ook bezoekjes afleggen bij boekhandels, bibliotheken en waar ik nog maar meer promotie kan doen en natuurlijk hoop ik dat de pers het gaat oppakken. Een heel avontuur dus. Vooral omdat ik zoiets nog nooit eerder gedaan heb.

Het enthousiasme spat er in elk geval vanaf!!

Ja, absoluut! Het is een heel nieuwe uitdaging voor mij en ik vind het erg leuk om alles uit te zoeken en extra aandacht te genereren voor het boekje. En daarnaast krijg ik ook energie van het contact met mensen die zeggen dat ze blij zijn met het boek, dat het voorziet in hun behoefte aan een boekje voor kinderen met Asperger. Daar word ik dan weer blij van!

Positief Besparen is natuurlijk een site over geld besparen en bijverdienen. Ik denk dat de lezers van mijn site wel erg benieuwd zijn: verdient het een beetje, zo’n boek uitbrengen via Boekscout??

Daar kan ik nog geen echt antwoord op geven. Ik weet dat ik royalty’s krijg per verkocht boekje. Het is dus erg afhankelijk van de hoeveelheid boekjes die er verkocht worden. Voor mij is geld verdienen met het boekje geen primair doel maar wel een leuke bijkomstigheid. Per boekje dat wordt verkocht ontvang ik ongeveer 10% van de kale prijs (exclusief BTW, dus). Maar ik weet natuurlijk nog niet hoeveel boekjes er uiteindelijk verkocht gaan worden. Op dit moment zijn er in elk geval 62 exemplaren besteld. Je krijgt eens per jaar in één keer alle royalties uitbetaald, dat zal in Januari zijn. 

Ik vind het zo vreemd dat er op de site eigenlijk niks staat over hoeveel je er (ongeveer) mee kan verdienen… Zijn ze daar bewust zo vaag over, denk je?

Dat denk ik niet. De royalty’s zijn afhankelijk van de prijs van je boek en hoeveel je er verkoopt natuurlijk. Ze kunnen dus niet aangeven hoeveel je per verkocht boek verdient als ze het nog niet gezien hebben. Er staat trouwens wel een en ander op de site over hoeveel je ermee kunt verdienen. 

Als ik kijk naar mijn boekje dan is de prijs niet zo hoog, €14,45 per stuk. Je moet dan ook niet de verwachting hebben helemaal binnen te lopen van de royalty’s. Zoals jezelf al aangaf, voor mij is het een extraatje, een bijverdienste. Op internet zijn er verschillende verhalen te vinden over royalty’s. Hoe de vork precies in de steel zit weet ik niet. Interesseert me op het moment ook niet zo. Het was immers niet mijn hoofddoel. Wat boekscout betreft heb ik niet het gevoel dat ze me een poot uitdraaien.

Als ik nog een boek ga schrijven dat meer gericht is op het genereren van inkomsten ga ik me er eens uitgebreid in verdiepen.

Zo te horen ben je dus nog niet uitgeschreven?

Voor mijn gevoel niet. Ik heb nog een paar ideeën die ik ga uitwerken. Het is voornamelijk een kwestie van tijd en inspiratie hebben. Op het moment is tijd een belemmerende factor door dat al mijn tijd in de promotie van “Hoera, ik ben een Asperger!” steek.

Bedankt voor het interview, Ruud! We wensen je veel succes met de promotie van je boek!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Geld verdienen met Boekscout: een interview!

  1. Wat er in het interview staat over Boekscout klopt helemaal.
    Ik heb ondertussen drie boeken door Boekscout laten uitgeven en ik ben erg tevreden. Het papier van boek drie is prachtig wit en ziet er dus nog mooier uit dan de eerste twee. Ook maken ze covers waar ik heel blij mee ben.
    Succes, collega-auteur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge