Investeer in waardevolle gezinsrituelen

koekjesBesparen wordt met kinderen een stukje lastiger dan wanneer je samen of in je eentje bespaart. Je wilt kinderen tenslotte niet laten lijden onder jouw bespaargedrag en gunt ze alleen het allerbeste. Maar wat is nu het allerbeste? Hebben kinderen duur speelgoed nodig of zijn er andere dingen die belangrijker zijn?

Herinneringen aan je kindertijd

Als ik terugkijk naar mijn eigen kindertijd, dan herinner ik me vooral de gezelligheid in huis. Van dure uitstapjes of cadeautjes herinner ik me eigenlijk vrij weinig, terwijl mijn ouders toch regelmatig iets duurs voor ons kochten. Maar dit blijft niet hangen; het zijn juist de kleine gezinsrituelen die op (jonge) kinderen veel indruk maken.

Verlangen naar herhaling

Kinderen houden van regelmaat en herhaling. Door deze regelmaat weten ze wat ze kunnen verwachten. Niet voor niks zijn series als de Teletubbies razend populair bij jonge kinderen; het meerdere keren herhalen van een film-fragment sluit aan bij hun wensen en belevingswereld.

Ook in het dagelijks leven vinden kinderen het vaak prettig om te weten wat er gaat komen. Een vrij ‘strakke’, bekende dagindeling werkt voor de meeste kinderen prettiger dan elke dag opnieuw uit moeten vinden wat er van hen verwacht wordt en wat ze zelf van hun omgeving kunnen verwachten.

 Gezinsrituelen

Binnen het gezin kun je hier goed op aansluiten door een aantal wekelijks, maandelijks of jaarlijks terugkerende rituelen in te stellen. Ik noem een aantal voorbeelden:

 • Elke week op zaterdag-avond met zijn allen een quiz-show kijken en een gebakje eten bij het koffie-momentje
 • Elke eerste zondag van de maand een boswandeling maken met pappa en bij terugkomst ontdekken dat mamma pannenkoeken heeft gemaakt
 • Elke eerste échte zomerdag van het jaar naar een openluchtzwembad gaan
 • Elk jaar met kerst een uitgebreid ontbijt met lekkere broodjes, sapjes en een mooi (terugkerend) kerstverhaal

Herinneringen van anderen…

Rituelen zullen op jongere kinderen veel indruk maken en zullen later vaak de mooiste herinneringen zijn die volwassenen hebben aan hun kindertijd. Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving hiernaar gevraagd en kreeg de volgende antwoorden:

 • ”Elke week op vrijdag, als mijn vader thuiskwam uit zijn werk, verstopten wij ons onder de tafel. Mijn vader deed dan of hij ons niet zag en zei ‘O, dan moeten we deze roze koeken maar samen opeten!!’ Pas op dát moment kwamen we tevoorschijn… Dit ritueeltje herhaalde zich elke week opnieuw.”
 • ”Wat ik me het beste herinner van vroeger is dat we op zondag altijd heel uitgebreid gingen ontbijten. Daarna gingen mijn zus en ik naar boven, ‘stiekem’ op het bed van mijn ouders spelen. Na een half uurtje werden we door mijn vader ‘ontdekt’ en van het bed gejaagd. Achteraf weten we nu dat hij allang doorhad dat we boven aan het spelen waren, maar op dat moment voelden we ons altijd heel wat!”
 • ”Op woendag kwam onze oma altijd langs en dat was altijd een klein feestje!”
 • ”Ik herinner me niet dat we vroeger terugkerende ritueeltjes hadden, maar ik had dat wel heel graag gewild…Wat meer vastigheid en structuur was zeker fijn geweest!”

Dus, zoals je ziet, hoef je echt geen bergen geld uit te geven om kinderen een fijne jeugd te geven. Juist investeren in kleine rituelen zorgt voor de mooiste jeugdherinneringen in hun volwassen leven!

 

Meer lezen over opvoeding?

[bol_product_links block_id=”bol_5117650295910_selected-products” products=”1001004005421519,1001004002723165″ name=”kids” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Investeer in waardevolle gezinsrituelen

 1. Beetje open deur dit stukje. Natuurlijk hebben kinderen geen duur speelgoed nodig om gelukkig te zijn. Hoewel ze heel gelukkig kunnen zijn als ze heel af en toe iets duurs krijgen 😉
  Rituelen zijn mooi en waardevol maar als ik mijn zoon vraag dan zegt die steevast, dat hij de onverwachte dingen zo leuk vond. Hij noemt dan altijd het zomaar in het donker naar het strand gaan, onverwachts op zondagochtend vroeg naar de Vlooienmarkt gaan. Na het avondeten even naar het Muiderzand om pootje te baaien en daarna een ijsje eten enz.

  • Bedankt voor je reactie!
   Spontane acties zijn inderdaad ook super en ja, natuurlijk zijn kinderen blij met iets duurs… Maar duur hoeft niet persé te betekenen dat dát hetgene is dat ze zich goed herinneren.

   Voor jou is het misschien een open deur, maar voor iemand anders kan het net een bemoediging zijn 🙂

 2. Pingback: Zo kom je goedkoop door de feestdagen | Positief Besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge