5 goedkope “superfoods” die je helpen bij het afvallen

veggiesAls je nog nooit van “superfoods” hebt gehoord, dan heb je waarschijnlijk het afgelopen jaar onder een steen geleefd. šŸ˜‰ Voedingsmiddelen zoals goji-bessen, moerbeien en zeewier zijn momenteel helemaal “in” en zorgen (volgens zeggen) dat je moeiteloos een slank lichaam krijgt. Maar tegelijk zijn ze ook schreeuwend duur. Gelukkig zijn de 5 superfoods in dit stukje goedkoop en helpen ze ook Ć©cht bij het afvallen!

Superfoods

Superfoods zijn de laatste tijd een enorme rage. Volgens zeggen zouden sommige van deze voedingsmiddelen je vetverbranding stimuleren en er zo voor zorgen dat je haast moeiteloos afvalt. Zelf geloof ik hier niet zo in en heb ik het idee dat het vooral je portemonnee is die hier een stuk slanker van wordt!

Wat maakt bepaalde voedingsmiddelen nou zo super?! In mijn ogen vooral de volgende dingen:

 • Veel gezonde voedingsstoffen; ik eet liever iets met veel calorieĆ«n Ć©n veel voedingsstoffen dan iets met weinig calorieĆ«n maar ook weinig voedingsstoffen.
 • Een mooi prijsje; een voedingsmiddel kan nog zo gezond zijn, maar als het erg duur is zet ik het niet regelmatig op mijn menu!

De volgende 5 voedingsmiddelen zijn dus in mijn ogen superfoods: een goede voedingswaarde Ć©n lekker goedkoop!

1. Havermout

Havermout heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, maar ik beperk me even tot de voordelen op het gebied van afvallen:

 • Havermout bevat veel vezels. Dit zet je darmen goed aan het werk. Bovendien zorgt het ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt.
 • De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, waardoor je minder last hebt van suikerpieken en -dipjes.
 • Havermout bevat ook eiwit, wat belangrijk is voor de opbouw van je spieren. En spieren verbruiken meer energie dan vet!

2. Bananen

Bananen worden vaak gezien als de dikmakers onder het fruit. En inderdaad, ten opzichte van ander fruit bevat een banaan veel kilocalorieƫn. Toch kun je nog altijd beter een banaan eten dan een reep chocolade! Bovendien heeft banaan ook een aantal voordelen op gebied van afvallen:

 • Ook banaan bevat veel vezels, wat net als bij havermout zorgt voor een betere darmwerking en een verzadigd gevoel.
 • Banaan maakt je blij! In banaan zitten stofjes die worden omgezet in serotonine, het blijdschapshormoon!
 • Banaan verteert net als havermout langzaam. Het geeft je lang energie zonder dat je last hebt van een suikerdip nadat je het hebt gegeten.

3. Eieren

Over eieren zijn de meningen nogal verdeeld. Is het nou wƩl of niet gezond? Zelf ben ik ervan overtuigd dat een ei per dag zeker wel gezond is! Bovendien helpen eieren ook bij het afvallen:

 • Eieren zorgen voor een vol gevoel
 • Eieren bevatten weinig koolhydraten die kunnen worden omgezet in vet
 • Eieren bevatten veel eiwit, wat zorgt voor spieropbouw

4. Pindakaas

Als je gaat afvallen kun je natuurlijk het beste kiezen voor mager broodbeleg. Maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen houdt daarvan! Zelf heb ik toch stiekem het liefst zoet beleg op brood! En pindakaas is dus helemaal zo slecht niet als je zou denken:

 • Pindakaas onderdrukt je hongergevoel, omdat er relatief veel eiwitten in zitten
 • Pindakaas helpt bij een goede spieropbouw.

5. Bonen

Zelf ben ik echt dol op bonen! En gelukkig zijn ze hartstikke gezond en mag ik ze dus regelmatig op het menu zetten:

 • Bonen bevatten veel vezels
 • Ook zitten er veel eiwitten en ijzer in bonen

Natuurlijk hebben bonen Ć©Ć©n groot nadeel: je kunt er winderig van worden! šŸ™ Maar gelukkig kun je dit voorkomen door na het eten van bonen wat meer te bewegen. Ook is het een kwestie van wennen; als je vaker bonen eet zullen je darmen hieraan wennen en heb je geen last meer van winderigheid.

 

Wat is jouw favoriete superfood?

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “5 goedkope “superfoods” die je helpen bij het afvallen

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Al deze superfoods staan bij mij regelmatig op het menu. Daarnaast ook nog magere kwark, dit eet ik met kaneel, stukjes fruit en rozijnen. Kwark bevat veel eiwitten en kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ik eet dit vaak als lunch of avondsnack. Anja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge