Deel je rijkdom: 3 manieren om te helpen

vlinders delenDe crisis merken we inmiddels allemaal; alleen merkt de een er iets meer van dan de ander. Om me heen hoor ik veel mensen die graag iets zouden willen doen voor andere mensen die het moeilijk hebben op het moment. Maar wat moet je dan doen? En hoe zorg je ervoor dat jouw hulp bij de juiste persoon terecht komt? Positief Besparen heeft een paar opties voor je….

Armoede in Nederland

Je leest er veel over, maar je ziet er vaak maar weinig van: de armoede in Nederland. Zo maken momenteel zo’n 30.000 gezinnen gebruik van de voedselbank, maar zelf ken ik dan weer niemand die hier gebruik van maakt. Of wie weet ken ik deze mensen wél, maar durven zij uit een soort gevoel van schaamte niet te vertellen dat ze door de voedselbank worden geholpen.

Dit brengt meteen het probleem naar voren waar veel mensen tegenaan lopen als ze willen helpen: wie moet je dan helpen? Als er niemand in je omgeving lijkt te zijn die jouw hulp kan gebruiken, dan houdt het natuurlijk al snel op. Maar gelukkig zijn er verschillende organisaties die zich richten op mensen die het moeilijk hebben en die jouw tijd, energie of spullen kunnen verdelen onder de mensen die het nodig hebben.

Bovendien: door anderen te helpen, help je ook jezelf. Je wordt jezelf bewuster van jou ‘rijkdom’: wat je wél hebt, wat je wél kunt en hoe waardevol je kunt zijn voor andere mensen. Alleen al daarom zou het goed zijn als iedereen binnen zijn eigen mogelijkheden andere mensen zou helpen in deze moeilijke tijden 🙂 Het maakt je dankbaar en blij. Wie wil dat nou niet?

Schuldhulp bieden

Ben jij goed met geld? Kun je orde scheppen in een financiële chaos en heb je begrip en een luisterend oor? Barst jij van de bespaar-tips uit elkaar?  Misschien is het dan wat voor jou om vrijwilliger in de schuldhulp te worden. Er zijn diverse organisaties die door middel van vrijwilligers hulp bieden aan mensen met schulden. Een van deze organisaties is Schuldhulpmaatje. Zij werken vanuit christelijke grondslag. Ook kun je jezelf als vrijwilliger aanmelden bij Humanitas; zij werken vanuit humanistische grondslag en hun project op dit gebied heet ‘thuis-administratie’.

De voedselbank helpen

Een andere manier om een steentje bij te dragen is door de voedselbank te helpen. Omdat elke voedselbank weer een eigen werkwijze heeft is het belangrijk om eerst contact met hen op te nemen. De ene voedselbank neemt bijvoorbeeld voedingswaren aan, terwijl de andere liever een gelddonatie wil. Ook zijn er voedselbanken die gekoppeld zitten aan een kringloopwinkel; als je iets bij de kringloopwinkel koopt, gaat het geld dat je bij hen uitgeeft naar de voedselbank; andersom kun je dus ook spullen bij de kringloop inleveren, zodat je een donatie ‘in natura’ doet. Er blijken vele manieren te zijn om de voedselbank te helpen, maar de eerste stap is dus altijd om ze even te bellen en informatie in te zamelen.

Speelgoed en kleding inleveren

In steeds meer steden zijn speelgoed- en/of kledingbanken te vinden. Dit zijn organisaties die tweedehands speelgoed of kleding inzamelen en herverdelen voor de mensen die het echt nodig hebben. Om gebruik te maken van de speelgoed- of kledingbank heb je meestal een verwijsbrief nodig; niet iedereen kan zomaar gratis kleding of speelgoed gaan ophalen. Het is dus echt voor de minima bedoelt. Hier komen je spullen dus met een erg grote mate van zekerheid terecht bij iemand die het echt niet breed heeft. Via Google kun je de verschillende speelgoed- en kledingbanken vinden en in contact komen met de inzamelaars voor deze acties.

Uiteraard zijn dit lang niet alle manieren om in deze tijd mensen te helpen, maar we hopen dat deze ideeën jullie een stukje op weg hebben geholpen en dat jullie allemaal de voordelen zien van het helpen van andere mensen! Want als we met zijn allen een steentje bijdragen komen we zo snel mogelijk weer uit deze crisis!

 

Welke dingen doe jij om andere mensen te helpen die het moeilijk hebben tijdens de crisis?

 

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Deel je rijkdom: 3 manieren om te helpen

  1. Geweldig artikel, goede tips. Veel van ons kunnen echt wel meer iets minder toe waardoor we de mensen die niet eens genoeg geld hebben voor kleding of eten op weg kunnen helpen. En hoe? Daarvoor zijn op deze site genoeg tips en trucs te vinden!

  2. Mensen weten zelf het beste welke hulp ze kunnen gebruiken, al hebben ze dan misschien eerst hulp nodig om daar achter te komen. Ik bedoel dat een oplossing die vanuit jezelf komt, veel meer effect heeft dan oplossingen aangedragen of “opgedrongen” door een ander. Dus zet je eigen oplossingen opzij en kijk naar wat die ander nodig heeft of als oplossing aandraagt. Als eigen oplossingen slagen krijgt men ook weer zelfvertrouwen in eigen kunnen en dat is een belangrijke basis!

  3. Voor mijn opleiding en werk heb ik in de richting van schuldhulpverlening gekeken. Ik heb geprobeerd om van een vrijwilligersfunctie een stage te maken, maar dat is niet gelukt. En ze leken ook niet open te staan voor mij als vrijwilliger. Misschien komt dat door mijn leeftijd (23). Maar ik vond het wel een beetje vreemd, aangezien ik me er juist graag in wil verdiepen en ik altijd dacht dat ze hulp erg goed konden gebruiken. Ik moet er voor de volledigheid trouwens wel bij zeggen dat ik een beperking heb en dat dit ook vaak een grond is waarop ik (onterecht!) afgewezen word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge