Meatless monday: vegetarische BBQ-recepten

kokVegetarisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid én voor je portemonnee. Vanwege het lekkere weer en de challenge van deze maand om zoveel mogelijk zélf te maken, heb ik drie barbecue-recepten voor jullie!

Fabel: vegetarisch barbecuen is duur!

Wanneer je alles kant en klaar koopt, is vegetarisch barbecuen ontzettend duur. Je betaalt voor 2 vegetarische hamburgers makkelijk €2,50! Daarentegen, als je alles zelf klaarmaakt kun je juist veel goedkoper uit zijn met barbecuen, als je het vergelijkt met vlees op de barbecue! Daarom hebben wij drie vegetarische barbecue-recepten op een rijtje gezet: kaaspakketjes, maispakketjes en gevulde paprika’s!

Kaaspakketjes

Deze kaaspakketjes zijn erg lekker voor op de barbecue. De verschillende ingredienten geven hun smaak af en maken het tot een heel smakelijk geheel. Je kunt het los opeten of op een stukje stokbrood. En het is nog hartstikke makkelijk klaar te maken ook!

Benodigdheden voor 8 pakketjes:

  • 200 gram feta, in blokjes gesneden – €1,13
  • 8 blaadjes basilicum – €1 of gratis als je een plantje in de tuin hebt
  • 2 rode uien, in ringen gesneden €0,20
  • aluminiumfolie – €0,30

De totale kosten zijn €2,63. Voor de kosten van 2 vegetarische hamburgers heb je nu dus 8 lekkere kaaspakketjes!

Bereidingswijze:

  • Snij 8 stukken aluminiumfolie af van ongeveer 20 cm breed
  • Verdeel de rode ui over de 8 stukjes aluminiumfolie
  • Verdeel de fetablokjes over de de rode ui
  • Leg op elke portie een basilicumblaadje
  • Giet een klein beetje olijfolie over elke portie heen
  • Pak de porties in met het aluminiumfolie
  • De pakketjes moeten 10 minuten op de barbecue

Maispakketjes

Een ander pakketje dat je eigenlijk op dezelfde manier kunt klaarmaken als het kaaspakketje, is het maispakketje. De zoete mais en pittige kaas maken dit pakketje tot een aparte combinatie.

Benodigdheden voor 8 porties:

  • 1 blikje mais – €0,55
  • 2 rode uien, in ringen gesneden-  €0,20
  • 200 gram geraspte oude kaas – €2
  • Aluminiumfolie – €0,30

Dit gerecht kost 3,05 voor 8 porties.

Bereidingswijze:

  • Snij 8 stukken aluminiumfolie af van ongeveer 20 cm breed
  • Verdeel de rode ui over de 8 stukjes aluminiumfolie
  • Verdeel de geraspte kaas en mais over de de rode ui
  • Vouw de pakketjes dicht
  • De pakketjes zijn binnen 7 minuten op de barbecue gaar

Gevulde paprika’s

Wie houdt er nou niet van gevulde paprika’s?! Op de barbecue wordt de paprika nog lekkerder dan wanneer je hem in de oven grilt! Dit is mijn favoriete vegetarische barbecue-recept!

Benodigdheden voor 4 porties:

  •  2 paprika’s – €1
  • 100 gram risottorijst – €0,30
  • 50 gram geraspte oude kaas – €0,50
  • Een blikje tomatenpuree – €0,07
  • 1 rode ui, gesnipperd – €0,10
  • Bouillonblokje – €0,10
  • Scheutje olijfolie – €0,20

Dit gerecht kost €2,27 voor 4 porties

Bereiding:

  • Kook een halve liter water en maak met het bouillionblokje een halve liter bouillon
  • Fruit de ui in de olijfolieV
  • Voeg de risotto-rijst toe aan de ui en roer het erdoorheen, zodat er een vettig laagje op de rijst zit (van de olijfolie)
  • Voeg beetje bij beetje steeds wat bouillon toe. De bouillon wordt tijdens het koken opgenomen door de rijst. Zodra de bouillon is opgenomen voeg je weer een scheutje toe, tot de bouillon op is
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer goed door de rijst heen
  • Voeg de 50 gram geraspte kaas op het laatst toe en roer ook dit er goed doorheen
  • Snij de verticaal paprika’s door en verwijder de zaadlijsten en zaadjes
  • Doe de risotto in de paprika
  • Pak de paprika met aliminiumfolie in
  • Gril de paprika in 10 minuten op de barbecue

Eet smakelijk!!

 

Print Friendly

5 thoughts on “Meatless monday: vegetarische BBQ-recepten

  1. joepie, dank je wel, ga het maken, ben vega nl en vind het idd nogal lastig met bbq. wat ook lekker is zijn aardappels in folie, goed wassen, niet schillen, inkeping maken en vullen/insmeren met boter/olie/kruiden/knoflook, wát je maar wilt, dan folie dichtmaken en op bbq. Dit kan ook met ui, klinkt niet lekker, maar is heel lekker.

    • De gepofte aardappel kende ik al, maar dat je dit met een ui kan doen, dat wist ik niet! Ga ik ook eens proberen 🙂

  2. Pingback: Goedkoop en gezond barbecuen: 6 tips

  3. Champignons van hun steeltje ontdoen en dan vullen met danish blue of belegen kaas.Verpakken in aluminium folie en dan op de barbecue .

  4. Pingback: De seizoensgroentes van Juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge