Meatless monday: zo maak je zelf appelmoes

kokVegetarisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid én voor je portemonnee. Vandaag hebben we een recept voor een klein bijgerechtje, namelijk appelmoes!

Zelf appelmoes maken…

Er is geen lekkerdere appelmoes dan zelfgemaakte appelmoes! Zelf vind ik appelmoes het allerlekkerste als het nog een klein beetje warm is. En omdat je het zelf maakt kun je het ook precies naar je eigen smaak maken: met stukjes, zonder stukjes, waterig of juist wat dikker, met suiker of juist zonder…. Door te experimenteren kom je vanzelf op het perfecte recept voor jou uit!

Benodigdheden:

 • 1 kilo appel (goudreinetten of elstars zijn hiervoor het meest geschikt)
 • suiker naar smaak
 • kaneel naar smaak

Zo maak je het:

 • Schil de appels en snij ze in blokjes – als je van appelmoes met stukjes houdt, hou je de stukjes wat groter
 • Zet de appels in een heel dun laagje water te koken
 • Na een kwartier controleer je of de appels al zacht zijn. Zo ja: roer dan tot alle appelstukjes moes zijn geworden. Het blijft nog wel een beetje grof, maar daar kun je later nog iets aan doen.  Als ze nog niet zacht zijn dan laat je zo nog wat langer doorkoken.
 • Als de appels tot moes zijn gekookt kun je de stukjes appel die er nog in zitten door een zeef drukken om de moes wat minder grof te krijgen. Als je dit niet doet heb je eigenlijk appelcompote gemaakt…. Ook lekker 😉
 • Proef de moes en breng op smaak met suiker en kaneel.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Meatless monday: zo maak je zelf appelmoes

  • Dat gaat in elk geval een stuk sneller dan mijn methode. Stom dat ik daar nooit aan gedacht heb 😉 Bedankt voor de aanvulling! 😀

 1. Neem de tijd voor dit recept, dan kan de appel lekker zacht worden. Wij hebben geen suiker nodig, vinden het van zichzelf al zoet genoeg. Alleen een beetje kaneel gaat er hier doorheen. Wij eten van onszelf weinig suiker, het is maar wat je gewend bent, eet smakelijk!

  • Dat is zeker zo! Wij ervaren dat ook met zout. Je went langzaam aan minder zout als je niet meer uit pakjes eet; als je het dan na een poosje weer proeft dan vind je het echt zó zout!!

 2. heeeerlijk! maak het heel af en toe als we te veel appels hebben door groentepakket wat man maandelijks van zn werkgever krijgt (groothandel in agf..) maar we eten eigenlijk nooit appelmoes.. dus maak ik het ook niet vaak 😉 of maar een heel klein beetje omdat ik de enige ben die het eet…
  Gretha plaatste onlangs… Rente studieschuldMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge