Vrijdag, vlaaidag

vlaaiVoor deze laatste vrijdag van de ‘zelfmaak-maand’ hebben wij een grote klapper: een recept om zelf een Limburgse rijstevlaai te maken die niet onderdoet voor de rijstevlaaien die je in de winkels kunt vinden! Door onszelf alvast uitgeprobeerd op zondag, zodat we met zekerheid kunnen zeggen: dit recept is lekkerrrrr!!

Rijstevlaai

Rijstevlaai is erg lekker, vinden wij. Alleen is het ook altijd zo ontzettend duur! Bij de Multivlaai betaal je €11,49 voor een hele rijstevlaai. Dat moet toch goedkoper kunnen?! dachten wij. Vervolgens hebben wij op internet gezocht naar diverse recepten en van verschillende recepten een combinatie gemaakt voor onze eigen rijstevlaai:

Ingrediënten:

  • 25 gram boter – €0,08
  • 1,1 liter volle melk – €1,01
  • 250 gram mix voor witbrood – €1
  • 105 gram suiker – €0,12
  • 2 zakjes vanille-suiker – €0,14
  • 100 gram dessertrijst – €0,25
  • 3 eieren €0,30
  • 1 potje slagroom €0,55
  • 1 reep melkchocolade €1

Totale kosten: €4,55.

Bereidingswijze:

  • Smelt de boter in een kleine pan en voeg hieraan 100 ml  van de melk melk en 100 ml water toe.
  • Verwarm dit mengsel tot het lauwwarm is.
  • Zeef de broodmix boven een grote kom en voeg hieraan 25 gram suiker en het lauwe botermengsel toe. Kneed dit gezamelijk tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Maak ondertussen het rijst-gedeelte klaar. Breng hiervoor als eerste 1 liter melk aan de kook.
  • Voeg als de melk kookt de dessertrijst, 2 zakjes vanillesuiker en 80 gram gewone suiker toe. Breng vervolgens de melk weer aan de kook.
  • Als de melk kookt zet je de pit lager en laat het mengsel een uur rustig doorgaren. Je hoeft in principe niet te roeren tussendoor.
  • Controleer na een uur of het mengsel genoeg is ingedikt. Er moet geen vloeibare melk meer zichtbaar zijn. Als dit nog wel het geval is kun je wat in melk aangelengde bloem of custard toevoegen, zodat het sneller indikt.
  • Laat vervolgens het rijstmengsel afkoelen tot het lauw is.
  • Verwarm vanaf dit moment de oven alvast voor op 200 graden.
  • Splits drie eieren. Gooi van één ei de helft van de dooier en het eiwit weg, want je hebt er maar 2,5 nodig.
  • Roer de dooiers met 30 gram suiker tot er een schuimig mengsel ontstaat en roer dit door de rijstepap heen.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ook dit mengsel voorzichtig door de rijstepap heen.
  • Pak nu het deeg er weer bij. Kneed dit nog een keer door en maak er vervolgens een lap van met de deegroller.
  • Bekleed de bakvorm (32 cm) met het deeg en schep daarna de rijstepap eroverheen.
  • Bak de taart in 25 tot 30 minuten in de oven.
  • Garneer met slagroom en chocoladekrullen. (Chocoladekrullen kun je maken door met de kaasschaaf dunne plakjes van de chocolade af te schaven).

Zo’n grote vlaai is wel veel!

Krijg je zo’n grote vlaai, net als wij, niet helemaal op? Dan kun je ook proberen om mini-vlaaitjes te maken in een cupcake-bakvorm. Neem voor 12 cupcakes 75% van de hoeveelheden die hierboven genoemd staan. Een andere mogelijkheid is om de vlaai voordat je hem garneert doormidden te snijden en vervolgens de helft in te vriezen. Gebak blijft in de vriezer minstens 3 maanden goed.

Eet smakelijk en een fijn weekend!!

 

Print Friendly

One thought on “Vrijdag, vlaaidag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge