Bespaar-etiquette voor beginners


emmer2Als beginnende bespaarder is het heel verleidelijk om zó hard van stapel te lopen dat je mensen tegen je in het harnas jaagt. Ik heb dit zelf in het verleden ook gedaan en heb daarom 5 tips om niet hetzelfde te doen. Een stukje ‘bespaar-etiquette’, noem ik het maar. Met deze 5 tips kom je al een heel eind.

 

Knieperd!

Besparen is hardstikke leuk en soms ook nodig, maar je wilt natuurlijk niet bekend komen te staan als Scrooge of als een knieperd. Daarom is het belangrijk om de grens te vinden tussen positief besparen en ‘op een houtje bijten’. Zeker als er visite komt is het daarom goed om je aan de ‘bespaar-etiquette’ te houden:

1. Bespaar niet op warmte-comfort voor je visite

Ben jij zo’n type die de thermostaat op 16 graden zet en een trui aantrekt om te besparen? Helemaal top! Maar bedenk je wel dat een tempratuur waar jij zelf al helemaal aan bent gewend voor visite echt verschrikkelijk koud aan kan voelen. Zet de verwarming daarom een uurtje voor de visite komt alvast wat hoger. Als ze binnen zijn kun je vragen of ze het behagelijk vinden. Zo ja, zet dat de tempratuur vast op de tempratuur die op dat moment op de thermostaat staat. Zo nee, zorg er dan voor dat het een behagelijke tempratuur wordt voor de gasten

2. Zorg dat je gasten keuze hebben

Frisdranken en koekjes zijn posten waar je gemakkelijk op kunt besparen, maar als er gasten komen, dan komt het erg onvriendelijk over als je geen koekjes in huis hebt. Als je de wilskracht hebt om zelf van de koekjes af te blijven kun je een pak koekjes in de kast leggen voor ‘visite-noodgevallen’. Als je dit moeilijk vindt, koop dan koekjes op de dag zelf. Of, misschien nog wel leuker: zorg dat je altijd ingredienten hebt om zélf koekjes te bakken. Zo verwelkom je de gasten niet alleen met lekkere koekjes, maar ruikt het ook heerlijk in huis.

3. Praat niet alleen over geld(zorgen)

Als je regelmatig boeken en blogs over geld en besparen leest dan wordt dit een onderwerp waar je ook graag over praat. Het is logisch dat je er enthousiast over bent, maar niet iedereen deelt deze interesse. Als goede gastvrouw of -heer is het belangrijk om altijd een vinger aan de pols te houden of je gasten zich vermaken. Praat dus niet alleen over je eigen interesses; zeker niet als je merkt dat anderen het niet interessant vinden. Wees in plaats daarvan geïnteresseerd in de dingen die je gasten de afgelopen tijd meegemaakt hebben.

4. Verstop je rare bespaar-gewoontes

Wij hadden in ons vorige huis maar één toilet en dat stond in de badkamer. Onder de douche stond ook altijd een grote emmer klaar waar we douchewater in opvingen om het toilet mee door te spoelen. We kregen hier zó vaak opmerkingen over dat we deze emmer maar gewoon verstopten als er visite kwam. Soms is dit beter, want om elke keer discussies over dit soort dingen te moeten voeren is ook niet gezellig!

5. Ontspan en geniet van je visite!

Het klinkt nu net of het niet leuk is om visite te krijgen, maar dat is het natuurlijk wél! De kunst is om je bespaar-voornemens even een dagje los te laten. Dit betekent niet direct dat alles verpest is; het betekent alleen dat je even één dagje wat meer stroom, warmte en geld gebruikt. Maar als je dan een gezellige dag hebt gehad, dan is het dat allemaal weer waard! Dus ontspan jezelf en maak er een geweldige dag van!

 

Hebben jullie nog meer goede tips als er visite langskomt?

 

Meer lezen over een goede gastvrouw zijn?

[bol_product_links block_id=”bol_5103d3723c91b_selected-products” products=”1001004002065059″ name=”gastvrouw” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Bespaar-etiquette voor beginners

  1. Probeer met gratis deals of spullen testen wat lekker bij elkaar te sprokkelen voor de gasten. Smeerpate van Kips nu bijv. of zuivelspread. Crackers van Bolletje. Limonade, soms gehaktballetjes etc. Schaf ze aan, leg ze weg…. (en dan er vanaf blijven natuurlijk, haha)

    • Dat zou hier denk ik niet lukken 😉 zeker niet als we het gratis krijgen, dan denken we hier al snel ‘was toch gratis, dus wat maakt het uit als het snel op is?’

  2. Met een glimlach zat ik te lezen. Vooral warmte en het eten dat je aanbied moeten gastvrij zijn. Maar die emmer weghalen? Misschien is juist dat “vreemde gedrag”van jullie een nadenkertje voor je bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge