Budgetteren: 7 simpele starters-tips

lampjeBen je net begonnen met geld besparen en wil je gaan werken met budgetten? Dan is dit stukje speciaal voor jou. Hierin heb ik 7 simpele starters-tips op een rijtje gezet, zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Veel succes ermee! 🙂

Beginnen met budgetteren

Mijn man en ik werken inmiddels zo’n 4 jaar met verschillende budgetten. We zijn hiermee begonnen omdat we merkten dat we vaak niet precies wisten waar ons geld naartoe ging. Bovendien wilden we graag sparen voor onze trouwerij en door beter in de gaten te houden waar we ons geld aan uitgaven lukte het makkelijker om geld over te houden!

Bij ons wordt elke euro die binnenkomt gebudgetteerd. We zien geld als kleine mannetjes die voor ons “werken” en we hebben dus geen geld wat maar gewoon lui op de rekening staat. 😉 Al ons geld heeft een duidelijke taak: óf het word ergens aan uitgegeven, óf het gaat op de spaarrekening! Dit werkt goed voor ons.

Inmiddels hebben we al veel verschillende dingen uitgeprobeerd en willen we je graag de volgende tips meegeven:

1. Weet waarom je het doet!

Budgetteren doe je met een reden. Die reden is ook direct je motivatie om je uiteindelijk aan je budgetten te houden. Zonder duidelijke motivatie is het heel lastig om streng voor jezelf te zijn als dat nodig is. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk voor ogen hebt waarom je beter op wilt letten waar je geld heen rolt.

Er zijn geen goede of slechte redenen! Het kan zowel iets heel praktisch zijn; wij letten nu bijvoorbeeld weer wat beter op omdat ons zoontje straks naar de peuterspeelzaal gaat. Of juist een grote droom. Als jij beter op je geld wilt letten omdat je over een jaar een wereldreis wilt gaan maken, dan is dat ook prima!

2. Kijk hoeveel er maandelijks binnenkomt

Voor je budgetten gaat maken moet je eerst weten hoeveel geld je ontvangt. Op basis daarvan kun je al die euro’s hun eigen taakje geven.

3. Maak verschillende budgetten

Het volgende dat je dan doet is nadenken over verschillende budgetten. Natuurlijk heb je de vaste lasten. Die kun je makkelijk op een rijtje zetten, want ze zijn elke maand (ongeveer) hetzelfde en veranderen meestal niet zomaar.

Maar daarnaast geef je ook geld uit aan dingen waar geen vast bedrag voor staat. Je kunt hierbij denken aan zaken als:

 • Boodschappen
 • Onderhoud
 • Cadeautjes
 • Uitstapjes

Zet voor jezelf deze categorieën op een rijtje. Eventueel kan een appje zoals Afas Personal je daarbij ook helpen! Schrijf bij elk budget hoeveel je er maximaal aan wilt uitgeven.

Denk ook zeker aan een budget voor sparen! En zorg ervoor dat dit geld direct wordt afgeschreven als je salaris binnenkomt. Dit heet pay yourself first.

4. Maak ook een budget voor onverwachte uitgaves!

Budgetteer niet al je geld zo extreem in dat er geen geld meer overblijft voor onverwachte uitgaves. Er kan altijd iets gebeuren wat je niet had zien aankomen; een rekening van de dierenarts, een jaar-afrekening van de energieleverancier die hoger uitvalt dan verwacht…. Het is daarom goed om ook een categorie voor dit soort zaken te maken. Bij ons heet dit flexgeld en we hebben hier maandelijks €100 voor gebudgetteerd. Als het niet word uitgegeven kan het aan het eind van de maand naar de spaarrekening!

5. Hou het wél simpel!

Je hoeft de uitgaves ook weer niet té extreem bij te houden. Hou het simpel! Het is niet nodig om een budget te hebben voor dingen als snoep, fruit, drinken… Dit kan allemaal onder één budget boodschappen! Op deze manier hou je het een stuk werkbaarder voor jezelf.

6. Hou je uitgaves bij

Als je categorieën hebt aangemaakt is het tijd om je uitgaves bij te houden. Dit kan op verschillende manieren:

  • Als je graag met contant geld werkt kun je alle bonnetjes bewaren en eens per dag / week / maand alle bonnetjes bij elkaar pakken en in een excel verwerken.
  • Als je pint kun je uiteraard ook kiezen voor de bonnetjes-methode, maar je kunt ook gebruik maken van een boekhoud-programmaatje zoals Afas Personal (Nee! Ik heb geen aandelen, maar ik ben hier zelf nogal fan van!)
  • Je kunt er ook voor kiezen om met een enveloppen-systeem te werken. In dat geval maak je per budget een envelopje waar je het geld instopt dat je eraan mag uitgeven. Zo maak je de budgetten heel tastbaar en zie je het direct als je een budget overschrijdt! Hieronder zie je een filmpje van een Amerikaanse vrouw die precies uitlegt hoe het werkt:

 

7. Accepteer dat het soms niet lukt

Ik kan je nu al vertellen dat er zeker momenten komen dat je een budget gaat overschrijden. Als dit gebeurt baal je natuurlijk flink, maar laat jezelf er niet door ontmoedigen. Volgende maand zal het vast weer beter gaan! Het enige wat je niet moet doen is het bijltje erbij neergooien. Die neiging heb ik zelf soms wel eens. Als een budget eenmaal overschreden is denk ik bij mezelf: het is nu toch al verpest, dus ik kan net zo goed nog wat meer geld uitgeven! Héél fout!

Het toverwoord hierin is acceptatie. Accepteer dat het niet is gelukt, maar ga daarna wél weer door met je best doen!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Budgetteren: 7 simpele starters-tips

 1. Ik ga ook steeds meer met budgetten werken. Je hebt me zelfs op het idee gebracht om ook met een kerst budget te gaan werken. Voorheen schroefde ik in december het huishoud budget omhoog.

  Wegschuld

  • Goed idee, Anja! Ik zet vaak ook van tevoren wat geld opzij voor de kerst. December is altijd weer een dure maand, vind ik!

 2. Pingback: 10 tips bewuster met geld omgaan - Mama met een Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge