Moestuin: zelf vruchtbare aarde maken met compostwormen

wintergroentesEen moestuin is een van de meest praktische manieren om minder geld uit te geven aan boodschappen. Alles wat je zelf verbouwt hoef je tenslotte niet meer te kopen en zaadjes zijn goedkoper dan groentes uit de supermarkt. Bovendien is het gezonder, want het is onbespoten. Om het helemaal goedkoop te houden kun je ook nog zelf zorgen voor extra vruchtbare aarde. Compostwormen kunnen daarbij helpen.

Compostwormen

Compostwormen zijn speciale wormen die je vindt in composthopen. Ze eten het groene afval op en maken er aarde van. Compostwormen zijn rode ringwormen. Ze zijn dus rood van kleur en ze hebben net als regenwormen een soort ringen op hun huid. Je kunt ze houden in een wormenbak. Ze maken dan van je eigen huis-, tuin- en keukenafval voedingsrijke tuinaarde.

Een wormenbak

Een wormenbak is opgebouwd uit twee of drie bakken. Dit ligt eraan hoe lang je bezig bent. In het begin heb je één bak waar groen-afval in zit. Onderin deze bak zitten gaten, zodat het vocht dat wordt afgescheiden bij het verteren eruit kan lopen. In deze bovenste bak zitten ook de wormen, die onderaan beginnen met het verteren van het afval.

Op een gegeven moment zit je bak dus half vol met verteerd materiaal en de andere helft is nog niet verteerd. Op dat moment kun je alvast een derde bak met groenafval er bovenop zetten. De wormen zullen vanzelf via de gaatjes naar de derde bak emigreren, zodra in de onderste bak geen verteerbaar materiaal over is. Op dat moment kun je die bak er tussenuit halen om de aarde te gebruiken, en vervolgens je nieuwe groenmateriaal daar weer in verzamelen. Op die manier hoef je geen groenafval weg te gooien als de wormen nog niet klaar zijn met de volle bak.

Zelf een wormenbak maken

Een wormenbak maken voor de compostwormen is nog een hele onderneming. Hieronder zal ik het omschrijven.

Stap 1: koop materiaal
Om een wormenbak te maken heb je drie plastic stapelbare bakken van ondoorzichtig plastic nodig; de wormen houden namelijk niet van licht.
Je hebt ook twee houten balkjes nodig, zodat je de bakken op elkaar kan stapelen, zonder dat ze helemaal in elkaar zakken.
Ook heb je materiaal nodig om gaten in de bakken te kunnen maken. Bijvoorbeeld met een boormachine.

Stap 2: voorbereidingen
In twee van de drie bakken maak je om de 3 cm gaten in de bodem. Dit is zodat uiteindelijk het vocht eruit kan lopen en de wormen zich kunnen verplaatsen tussen de bakken.
Vervolgens stapel je twee bakken op elkaar, waarbij je dus het hout gebruikt zodat er ruimte blijft tussen de bakken. De bak met de gaten is daarbij de bovenste bak. De onderste bak dient als opvangbak voor het ‘wormenvocht’, waar ik later meer over vertel.

De derde bak, waar ook gaten in zitten, gebruik je om alvast afval in te verzamelen, maar die hoef je er pas bovenop te zetten en te vullen als de tweede bak grotendeels vol zit. Hier kun je dus afval in verzamelen terwijl de wormen nog niet klaar zijn, maar de tweede bak al wel vol zit.

Op de bovenste bak moet een deksel tegen de geuroverlast en om te voorkoemn dat er ongewenste dieren zoals fruitvliegjes op het afval afkomen.

Stap 3: wormen kopen
Als je voldoende groen-afval hebt verzameld, kun je de wormen kopen om het lekker op te eten. Hun poepjes zijn aarde. Die kun je weer in de tuin gebruiken.

[bol_product_links block_id=”bol_54d8f79450474_selected-products” products=”9200000036389087″ name=”moestuin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Extra tips

Een aantal tips bij het gebruiken van de wormen:

 • Gooi alleen verteerbaar materiaal in de wormenbak. Ze eten groente- en fruitresten en groen materiaal uit de tuin. Ze eten geen hout, eierenschillen en andere harde materialen.
 • Zetmeel is ook niet goed voor de wormen. Dus geen bonen en brood in de bak gooien.
 • De bak moet zoveel mogelijk donker blijven. De wormen schrikken erg van licht, dus als je vaak gaat kijken zullen ze zich terugtrekken.
 • Het vocht wat naar beneden loopt heet wormenvocht. Dit is goed spul om door het water dat je aan de plantjes geeft te vermengen. Het zorgt voor extra groei van de plantjes.
 • Het afval dat je aan de wormen geeft moet je wel in kleine stukjes snijden; grote stukken kunnen ze niet snel genoeg verteren.
Veel succes met het maken van een wormenbak!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Moestuin: zelf vruchtbare aarde maken met compostwormen

 1. Hoi,

  Bedankt voor de interessante info! Beetje een late reactie, maar wie weet kunnen jullie nog helpen:

  – Hoe groot zouden de bakken ongeveer moeten zijn voor groente- en fruitafval en tuinafval van twee personen (en een kleine, maar groene tuin)?
  – Hoe veel wormen heb je dan ongeveer nodig voor een opstelling met twee wormenbakken (en een bakje voor wormvocht)?
  – Hebben ze geen zuurstof nodig? Of komt dat via de kleine gaatjes aan de onderkant wel binnen?
  – Moeten de bakken uit de zon gehouden worden?

  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge