Pay Yourself First!

1289291_99716543Pay Yourself First, oftewel: betaal eerst jezelf! Deze uitdrukking kom je regelmatig tegen als het over besparen gaat. Maar wat betekent het nou eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Pay Yourself First

Pay Yourself First betekent dat je als je salaris binnenkomt direct een gedeelte ervan overmaakt naar je spaarrekening. Dus voordat je de huur, telefoonrekening of boodschappen betaalt, zet je eerst een gedeelte van je salaris opzij. Eigenlijk behandel je het sparen dus alsof het een belangrijke rekening is die op tijd betaalt moet worden. Dit is dus een heel andere manier van sparen dan wanneer je aan het eind van de maand kijkt of er nog wat geld is overgebleven en dat op de spaarrekening zet.

Wanneer je er een gewoonte van weet te maken om elke maand wat geld opzij te zetten op de spaarrekening, dan kan dat een enorm effect hebben op je financiële situatie!

Waarom zou je jezelf eerst betalen?

Hier zijn een aantal redenen voor:

 • Het heeft een psychologisch effect. Als je jezelf eerst betaalt geef je jezelf de boodschap dat sparen belangrijk voor je is. Belangrijker dan de huur betalen. Daarnaast is het erg motiverend als je jouw spaarsaldo steeds groter ziet groeien!
 • Het geld dat je spaart zorgt ervoor dat je mogelijkheden hebt die je anders niet had. Met spaargeld op de bank hoef je jezelf niet tegen elk risico te verzekeren. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen bij de zorgverzekering, omdat je een buffer hebt waar je op terug zou kunnen vallen als dat nodig is, maar flink kunt besparen als het niet nodig is. Op die manier kun je dus ook je andere vaste lasten verlagen.
 • Geld dat op de spaarrekening staat geef je niet uit! Bij de meeste mensen wordt het nieuw binnengekomen salaris in deze volgorde uitgegeven: eerst de rekeningen, dan levensonderhoud, dan leuke dingen, zoals uitstapjes, inrichting en kleding, en wat er dan (eventueel) nog overblijft gaat naar het sparen. Door het sparen te doen vóór je de vaste lasten betaalt zorg je ervoor dat je niet per ongeluk teveel geld uitgeeft aan de leuke dingen, waardoor er niks overblijft om te sparen.

Hoe werkt het om jezelf eerst te betalen?

Het eerste dat je dient te doen als je volgens dit principe wilt gaan werken is een spaarrekening openen. Hier kun je dan elke maand een bedrag op storten. Dit kan door middel van een automatische opdracht, maar je kunt ook maandelijks zelf het bedrag naar je spaarrekening overschrijven. Zelf hebben wij gekozen voor een automatische opdracht, omdat we het dan niet kunnen vergeten. Bovendien gaat het sparen dan haast ongemerkt.

Hoeveel je kunt sparen hangt af van de financiële situatie. Misschien voelt het voor jou onmogelijk om te sparen, maar probeer dan eens om 1% van je salaris te sparen. Dit is misschien geen groot bedrag, maar alle kleine beetjes helpen! En wie weet merk je wel dat je die 1% helemaal niet mist. Dan kun je die maand daarna het bedrag wat ophogen, totdat je merkt dat je het geld wél begint te missen… Op die manier kun je het steeds bijstellen totdat je een spaarbedrag hebt gevonden dat bij jouw situatie past.

Een andere manier om te sparen is door het geld dat je extra verdient dankzij een salarisverhoging opzij te zetten. Dit merk je bijna niet, omdat je gewend bent om van het oude bedrag rond te komen.

 

Doen jullie al aan “pay yourself first”? 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Pay Yourself First!

 1. We houden al jaren onze inkomsten en uitgaven bij in excel. sinds we structureer geld overhouden doordat er meer inkomsten zijn dan uitgaven, hanteren we dit ook wel denk ik.. ik kijk niet echt wat er overblijft, maar hanteer een maandbedrag waar we het van moeten doen. zijn er extra uitgaven verwacht of onverwacht, dan gaat dit van het spaargeld (hier is het ook voor, dus voelt niet als falen of zonde of wat dan ook). op de dag dat salaris binnenkomt, gaat het naar een tussenspaarrekening zegmaar. man krijgt 4 wekelijks loon, elke maand ander bedrag door overuren. ik krijg op 4 elke maand andere data, elke maand andere bedragen binnen van mn opvangkinderen. alles gaat naar die aparte spaarrekening. als ik de bedsragen weet, weet ik ook wat er overblijft voor sparen. dit gaat direct naar de moneyou rekening zodra er genoeg staat op de tussenrekening. 1e van de maand boek ik dan het maandbedrag weer naar de betaalrekening en dan staat er enkel nog een kleine buffer van 500 euro op die tussenspaarrekening zodat we niet voor onverwachte rekeningen terug hoeven te boeken van moneyou. werkt voor ons super. t is niet helemaal op de manier van pay yourself first.. maar dat komt ook omdat we geen maandelijks vast inkomen hebben :p we sparen welke lke maand.. dat vind ik al enorm luxe.. 😉 en het is idd verslavend… :p

   • ja idd.. 😀 we zouden net toe kunnen met mans inkomen, net als jullie 🙂 maar ben ook wel heel blij dat ik werk met thuis kan combineren (alhoewel alleen thuisblijfmoeder me ok wel aanspreekt.. is al druk genoeg.. ik combineer het “even” met een fulltimebaan, maar hierdoor ook meer huishoduen.. (meer kids en dus meer zooi, maar als ouders komen om hun kind te brengen en te halen wil ik wel dat t schoon genoeg is en natuurlik ook voor de kids moet het schoon genoeg zijn om te spelen en opgeruimd genoeg (geen gevaarlijke dingen binnen bereik, of belangrijke papieren enz :p) dus gewoon meer werk in minder tijd.. maar ja t is t 1 of t ander :p
    Gretha plaatste onlangs… studieschuld overzicht 2014My Profile

 2. Ik doe dit ook en alles wordt automatisch afgeboekt, geen omkijken naar. Er blijft dan een budget over voor eten, drinken, tanken, diversen en zakgeld. Ik denk alleen niet dat sparen belangrijker is dan de huur betalen. 😉

 3. Ik spaar gelijk aan het begin van de financiële maand. Zodra het inkomen binnen is gaat spaargeld naar de spaarrekening. Altijd al gedaan.

  Maar ik vind de vaste lasten betalen nog belangrijker dan sparen, je hebt weinig aan spaargeld als je uit huis wordt gezet wegens huur achterstand. Maar ik snap je redenatie Daantje.

 4. ik bereken elk jaar wat er aan loon binnenkomt en wat er aan vaste lasten uitgaat , van het bedrag wat daarbij overblijft maak ik een vast bedrag over naar mijn spaarrekening, van het bedrag wat er overblijft moet ik het die maand zien te redden. ondanks mijn vrij lage inkomen lukt het mij daardoor toch om jaarlijks een leuk bedrag te sparen. kan ik op bepaalde vaste lasten zoals energie besparen dan gaat het geld wat ik daarmee bespaar ook elke maand vast naar mijn spaarrekening, dat geld was ik daarvoor ook kwijt dus echt missen doe ik het dan niet.

 5. Pingback: Budgetteren: 5 simpele starters-tips

 6. Pingback: 5 manieren om gemakkelijk meer te sparen in 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge