Praten over geld: 7 zaken die je zeker moet bespreken met je partner

bloemenPraten over geld vinden veel mensen lastig. Toch is het erg belangrijk om af en toe samen te praten over prioriteiten, jullie uitgavenpatroon en de verdeling van het geld. Op die manier voorkom je ruzie en andere vervelende situaties…

Geldzaken bespreken

Het is belangrijk om geldzaken te bespreken. Dit hoeft niet dagelijks, maar het is wél belangrijk om het regelmatig aan de orde te laten komen, zodat je op dit gebied niet uit elkaar groeit. 60% van de stelletjes heeft wel eens ruzie over geld, en als je dit te lang laat smeulen ligt een scheiding al snel op de loer. En dan te bedenken dat dit gemakkelijk te voorkomen is als je regelmatig rustig met elkaar gaat zitten en de geldzaken bespreekt.

Bespreek jullie financiën zeker op de volgende momenten:

 • Voordat je gaat samenwonen
 • Voordat je gaat trouwen
 • Als jullie aan kinderen willen beginnen
 • Als je samen een huis wilt gaan kopen

Al deze gebeurtenissen kunnen een hoop (positieve) stress met zich meebrengen en daarom is het beter om het te bespreken voor je er middenin zit!

Bespreekbaar maken

Hoe maak je geldzaken bespreekbaar?  Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Het belangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt op een moment dat jullie beiden ontspannen en uitgerust zijn en niet op een moment dat je hoofd er niet naar staat of dat je eigenlijk al boos bent op elkaar. Misschien kun je zelfs een tijdstip afspreken en de onderstaande vragen uitprinten, zodat je een goede leidraad voor het gesprek hebt…

7 financiële zaken die je zeker moet bespreken

De volgende onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken met je partner. Het ene onderwerp zal belangrijker zijn op het moment dat je gaat samenwonen en het andere pas als je samen een huis wilt gaan kopen of aan kinderen wilt beginnen, maar het is sowieso belangrijk om de volgende onderwerpen en vragen met elkaar te bespreken:

 • De betekenis van geld. Wat betekent geld voor je? Haal je veiligheid uit je geld? Hoe voelt het voor je om veel of juist weinig geld te hebben? Is geld voor jou een doel of een middel?
 • Jullie bestedingspatronen. Geef je veel geld uit? Koop je wel eens impulsief iets waar je later spijt van hebt? Hoeveel geld geef je uit aan leuke dingen?
 • Jullie doel(en). Wat wil je doen met je geld? Waar wil je voor sparen? Heb je behoefte aan geld dat je vrij kunt besteden voor jezelf of heb je liever een gezamelijke rekening?
 • Prioriteiten. Waar liggen jouw prioriteiten op financieel gebied? Waar wil je liever niet op besparen en wat vind je zo onbelangrijk dat je er wél op wilt besparen?
 • Schulden. Heb je schulden? Hoe wil je omgaan met schulden? Ben je iemand die spaart of betaal je liever achteraf, door middel van een lening? Zie je een hypotheek als een lening en zo ja: wil je die zo snel mogelijk aflossen of vindt je dat niet belangrijk?
 • Verantwoordelijkheid. Wie is verantwoordelijk voor welke kostenposten? Wie houdt de uitgaven en inkomsten bij of doen jullie dat samen? Wie is degene die uiteindelijk de knoop zal doorhakken als jullie het niet met elkaar eens kunnen worden over een beslissing?
 • Liefdestaal. Welk gedrag zorgt ervoor dat jij je geliefd voelt? Hoe kan je partner aan jou laten zien dat hij/zij van je houdt? Hoe laat jij aan je partner zien dat je van he/haar houdt? Is het nodig om geld uit te geven om aan elkaar te laten zien dat je van elkaar houdt?

[bol_product_links block_id=”bol_5119f3a51be3c_selected-products” products=”666759724″ name=”liefde” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Inzicht in elkaar

Als je dit gesprek hebt gevoerd zul je merken dat je meer inzicht en begrip hebt gekregen voor elkaars gedrag. Ook zul je hierdoor meer op één lijn zitten met elkaar, waardoor er minder vaak ruzie ontstaat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge