Verkopen via Marktplaats: 5 vervelende situaties + oplossingen

marktplaatsHeb jij ook nog een zolder vol spullen liggen die je eigenlijk wel zou willen verkopen? Via Marktplaats is het mogelijk! Toch hebben veel mensen een onprettig gevoel bij dit soort sites. Je steekt er moeite in, en die moeite wordt niet altijd beloond, helaas. Positief Besparen heeft 5 vervelende situaties op een rijtje gezet, met tips hoe je hiermee om kunt gaan. 

Marktplaats-frustraties

Een paar weken geleden heb ik een stukje geschreven over 4 vaak voorkomende klachten van mensen die spullen via Marktplaats kopen. Vandaag zijn, zoals beloofd, de verkopers aan de beurt. Want ook als je verkoopt via Marktplaats kan dit een hoop frustratie opleveren. We hebben dit keer 5 situaties op een rijtje gezet die we vaak voorbij horen komen, met tips hoe je ermee om kunt gaan.

1: De advertentie wordt niet gelezen

Situatie: je hebt een advertentie gemaakt en hoopt uiteraard dat er snel iemand op zal reageren. Twee dagen later kijk je op Marktplaats en ziet dat jouw advertentie nog maar drie keer is bekeken. Op die manier wordt het natuurlijk nooit iets!

Oplossing: niet alle categorieën op Marktplaats zijn even populair. Er zijn veel meer mensen die naar speelgoed zoeken dan dat er mensen zijn die bierdoppen verzamelen, om maar een voorbeeld te noemen. Laat je dus niet teveel frustreren door het feit dat je advertentie nog niet zo vaak is bekeken!

Uiteraard zijn er ook manieren om ervoor te zorgen dat jouw advertentie meer opvalt tussen de andere advertenties:

 • Wees specifiek in je titel en omschrijving van het product. Noem het merk, type en kleur. Vooral de titel is belangrijk, omdat dit het eerste is wat mensen zien en dat bepaalt of ze doorklikken of jouw advertentie negeren
 • Maak gebruik van foto’s, zodat je betrouwbaar overkomt
 • Schrijf om gevonden te worden! Maak dus een duidelijke omschrijving van hetgene dat je aanbiedt, waarbij je ook synoniemen gebruikt voor jouw product. zo heb je meer kans dat jouw advertentie wordt gevonden.

2: Er wordt te laag geboden

Situatie: je zet een product te koop waar je minstens €20 voor wilt krijgen. Vervolgens begint men met bieden bij €5!

Oplossing: Als je ervoor kiest om mensen te laten bieden, kun je ervan uitgaan dat ze laag zullen beginnen met hun prijs; laat je hier niet teveel door frustreren. Als je hier niet tegen kunt, kun je beter een vaste prijs neerzetten of kiezen voor ‘bieden vanaf’.

Geeft iemand een te laag bod? Je kunt ervoor kiezen om dit te negeren. Je kan het echter ook als een kans zien en deze persoon een nette email sturen waarin je aangeeft dat je het leuk vindt dat die persoon interesse toont, maar dat het bedrag niet overeenkomt met wat jij graag wilt. Misschien staat de bieder er wel voor open om met je te onderhandelen over een prijs!

3: Kijken, kijken, niet kopen…

Situatie: je zet een advertentie op Marktplaats en een half uur later is hij al 100 keer bekeken! Na 2 uur zelfs al 300 keer! Maar…. waar blijven de reacties nou?!

Oplossing: soms is er geen peil op te trekken waarom mensen wel naar je advertentie kijken, maar niet reageren. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op kan letten:

 • Heb je er goede foto’s bijgezet? Als je een heel rommelige foto hebt staan, kan dit mensen afschrikken. Ze zijn dan bang dat het artikel niet van goede kwaliteit is. Zorg dus voor een goede presentatie
 • Heb je er voldoende informatie bijgezet? Als mensen twijfelen nemen ze niet de moeite om te reageren; zeker niet als jouw advertentie in een categorie staat met veel andere advertenties! Wees dus zeker in dit soort gevallen heel specifiek!
 • Is jouw advertentie misschien haast ‘te mooi om waar te zijn’? Dit gebeurt ook wel eens! Mensen twijfelen dan waarom jij iets wegdoet en denken bij zichzelf: ‘daar moet wel iets mis mee zijn…’ Dit kun je voorkomen door duidelijk een reden te noemen waarom je een artikel aanbiedt.

[bol_product_links block_id=”bol_525c079021d94_selected-products” products=”1001004002418830,666869594″ name=”marktplaats” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

4: Betalen om een advertentie te plaatsen

Situatie: je wilt een horloge verkopen, waar je misschien €10 mee kunt verdienen. Als je de advertentie wilt plaatsen, krijg je direct een pop-up: de kosten voor een advertentie in deze categorie zijn €3,25! En dat om een horloge te verkopen waarvan je niet eens zeker bent dat iemand het wil hebben!

Oplossing: in veel gevallen kun je jouw spullen ook in een andere categorie plaatsen. Hij wordt dan misschien iets minder snel gevonden, maar in dit soort gevallen, waarbij je niet eens weet of je spullen worden verkocht, is het gewoon zonde om er geld aan uit te geven!

Je kunt er ook voor kiezen om dit soort spullen niet via Marktplaats te verkopen, maar ze te bewaren en op een ‘gewone’ rommelmarkt te koop aan te bieden!

5: Te dure verzendkosten

Situatie: je wilt een boek verkopen, maar eigenlijk staat jouw vraagprijs niet in verhouding met de verzendkosten. Voor het boek wil je graag €2 hebben, maar de verzendkosten die daar bovenop komen zijn nog eens €3. Hierdoor reageert er niemand op jouw advertentie.

Oplossing: dingen die je voor weinig geld weg wilt doen, doen het vaak niet goed op Marktplaats vanwege de verzendkosten. Via Facebook kun je tegenwoordig vaak meedoen aan regionale ruilgroepen, weggeefgroepen en verkoopgroepen. Op die manier kom je snel van je goedkopere spulletjes af en kun je er toch nog iets aan verdienen.

 

Welke Marktplaats-irritaties loop jij wel eens tegenaan als verkoper? En hoe ga je daarmee om?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Verkopen via Marktplaats: 5 vervelende situaties + oplossingen

 1. Ik wil spullen verkopen. Hoe dit te gaan doen wordt door mij niet goed begrepen. Waar op marktplaats? Hoe een foto er bij doen? Hoe betalen? Hoe kom je aan je geld en ga zo maar door.
  Ik kan van uw tips wel leren, maar in een veel later stadium.
  m.v.g.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge