Boodschappenchallenge: alles bij de Lidl!

labIs de Lidl nou écht zoveel goedkoper dan andere supermarkten? Wij hebben de proef op som genomen en hebben in September (bijna) alle boodschappen bij de Lidl gedaan om uit te testen of je er daadwerkelijk zoveel mee bespaart. De uitkomst kun je lezen in dit blogje!

Zoveel mogelijk boodschappen bij de Lidl halen

Normaal gesproken koop ik de meeste van mijn boodschappen bij Albert Heijn. Ik vind het een fijne winkel en weet waar alles staat. Bovendien kun je er koopzegels sparen, waarmee je 6% rente ontvangt. Daarom vind je mij normaal gesproken erg vaak bij de Albert Heijn. Maar deze maand was daar een uitzondering op: ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk boodschappen bij de Lidl te halen om uit te testen hoeveel goedkoper dit in mijn situatie zou zijn….

De regels van ons experiment:

In dit geval was er maar één regel: altijd éérst naar de Lidl toe en kijken of ik daar alles van mijn boodschappenlijstje kon halen. Als dit niet lukte probeerde ik een alternatief te verzinnen dat ze wél bij de Lidl hadden. Pas als ze iets écht niet hadden en ik het toch écht nodig had, kocht ik het in een andere winkel.

De uitvoering

Op 1 September zijn we begonnen met dit experiment en we hebben het bijna de hele maand volgehouden. De laatste 3 dagen van de maand lukte het even niet meer zo goed, maar we denken dat we toch wel een aardig beeld hebben gekregen van de besparingen die te behalen zijn bij de Lidl.

Minder keuze

Het eerste dat me erg opviel bij de Lidl was de beperktere keuze. Bij de Albert Heijn kun je bijvoorbeeld kiezen uit 20 verschillende soorten pindakaas. Bij de Lidl hebben ze er maar 2. Aan de ene kant vond ik dit wel eens moeilijk, maar aan de andere kant voorkomt het wel impuls-aankopen, denk ik!

XL aanbiedingen

Bij de Albert Heijn hebben ze vaak acties van 2 + 1 gratis, terwijl ze dat bij de Lidl heel anders aanpakken. Daar maken ze grotere verpakkingen en verkopen die voor de normale prijs. Bijvoorbeeld 14 stroopwafels voor de prijs van 10. Dit vond ik eigenlijk wel handig en bovendien ben je dan minder geneigd om teveel mee te nemen, omdat je niet wordt gedwongen om meerdere verpakkingen mee te nemen voordat je korting krijgt. Fijn, dus!

Goedkope vegetarische producten

De vegetarische keuze bij de Lidl is niet groot, maar wat ik heb geproefd smaakte wél prima en was een stuk goedkoper dan bij andere supermarkten! Zeker een aanrader, dus!

Goedkoper of duurder?

Tijdens deze challenge heb ik een groot gedeelte van de bonnetjes bewaard en de prijzen vergeleken met die van de Albert Heijn. Hier kwam uit:

 • 45% van de producten die ik heb gekocht waren goedkoper bij de Lidl dan bij de Albert Heijn; dit ging vooral om groentes, fruit, brood en snacks
 • 21% van de producten die ik heb gekocht was even duur bij Lidl en Albert Heijn; dit zijn gek genoeg vooral de zuivelproducten
 • 34% was goedkoper bij de Albert Heijn; dit gaat dan vooral om basisproducten en koekjes.

Smaakverschil?

Bij veel producten proefde ik geen smaakverschil, maar bij een aantal wel. Ik noem even de meest opvallende verschillen:

 • De chocolademelk van de Lidl vind ik net zo lekker als het bekende A-merk, maar het scheelt wel flink in de prijs!
 • De roerbakmixen van de Lidl zijn veel verser en tegelijk ook goedkoper. Win-win dus!
 • Het mini Amerikaanse ijs van de Lidl mag dan wel 2 keer zo goedkoop zijn als Ben en Jerry´s, maar sorry, het is er ook absoluut niet mee te vergelijken! Ik heb dat extra geld dan graag voor de echte Ben en Jerry´s over!
 • Van de zilvervliesrijst van de Lidl kreeg ik elke keer buikpijn! En hij is nog duurder dan die van de AH ook!!

Hoeveel hebben we bespaard?

In totaal heb ik €42 bespaard door alle boodschappen bij de Lidl te doen. Dit is 14% van ons totale boodschappenbudget van €300! Ik vind dit dus een erg nette besparing en ben ook zeker van plan om bepaalde producten bij de Lidl te blijven halen, maar ik ga binnenkort ook wel weer bij de Albert Heijn langs voor een pak risotto, want dat was halverwege de maand op en miste ik best!

 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Boodschappenchallenge: alles bij de Lidl!

 1. Super interessant deze vergelijking. Ik ben nog een beetje zoekende in boodschappenland. A b of c merken/ geen merken tegenover kwaliteit….best moeilijk.lijkt het u iets om dit ook eens een maand met aldi-producten te doen?

 2. Wat een leuk experiment. En een verrassende uitkomst. Ik had eigenlijk verwacht dat alle producten iets goedkoper zouden zijn bij de Lidl. Ik vind het verschil niet zo heel groot over de maand gezien. En dat verschil zal allen maar kleiner worden als je een deel weer bij de AH gaat kopen. Is het dan nog wel de moeite om naar twee supermarkten te gaan?
  Aflosman plaatste onlangs… Beschikbaar inkomen stijgtMy Profile

 3. Producten als risotto hebben ze bij de lidl alleen tijdens bepaalde weken (risotto-rijst tijdens de italiaanse weken, indische kruiden tijdens de aziatische weken etc.) Wij slaan dit soort producten dan ook groot in zodat we voldoende hebben totdat ze het bepaalde product weer hebben (meestal zo’n 2 keer per jaar dus je kan redelijk makkelijk inschatten hoeveel je nodig gaat hebben.
  Marije plaatste onlangs… schoolslagzwemmers gezochtMy Profile

 4. Ik maak vaak een boodschappenlijstje via de website van de AH, deze neem ik dan mee op boodschappentocht. Voordeel is dat daar de prijzen ook bij staan en ik dus weet wat hetzelfde product daar kost. Eerst bij de lidl boodschappen doen, en wat over blijft of duurder is bij de lidl haal ik dan bij de AH. ondertussen weet ik van bepaalde producten ook wel waar ik het het goedkoopste kan halen. lactose vrije melk is meer als 20 cent goedkoper bij de lidl als bij de ah bijv.

 5. Super initiatief van je. Een mens moet blijven nadenken, vind ik. In de loop der jaren heb ik ook de Lidl-proef gedaan en gemerkt dat ik toch een heleboel dingen niet lekker vind van Lidl, bijv. koekjes, kaas, pasta. Groenten en fruit vind ik wel erg goed en ook goedkoper. Nu heb ik een mooi compromis: ik doe allerlei boodschappen bij Lidl die er niet echt toe doen als onderdeel van een maaltijd. M.a.w. de hapslikweg zaken. En ook producten waaraan niets te proeven valt, tissues, toiletpapier, afwasmiddel, dat soort dingen.
  Nell Nijsse plaatste onlangs… KanniewaarzijnMy Profile

 6. Wij zijn al jaren geleden overgestapt naar de Lidl en het bevalt ons prima!
  We hebben nog nooit iets gehad wat niet lekker was en veel producten worden ook vaak als beste getest!
  En op iedere kar boodchappen tot 20% besparen vinden wij best veel, zeker op jaar basis geven wij nu bijna 1000 euro minder aan onze boodschappen uit en we eten er niet minder (lekker) om!

 7. Lekker bij de Lidl blijven kopen, want het is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens gezonder. Lidl is een van de weinige winkels waar er niet in iedere frisdrank een berg kunstmatige zoetstoffen zit. En ook bijvoorbeeld saus voor de spaghetti is gewoon echte spaghetti saus zonder 25 e nummers.

 8. Pingback: Besparen op de boodschappen: onze 5 meest geslaagde experimenten | Positief Besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge