Het sunlight-zeep experiment

Winter Trees at SunsetSunlight-zeep. Al sinds ik ben begonnen met besparen hoor ik mensen over dit magische wondermiddeltje waarmee je alles kunt schoonmaken. Van dweilen tot de keuken soppen, vlekken uit kleding verwijderen en zelfs in de wasmachine stoppen. En het is nog goedkoper dan gewoon schoonmaakmiddel ook! Deze week heb ik daarom als experiment een aantal schoonmaakklussen met sunlight-zeep gedaan…

Sunlight-zeep

Sunlight-zeep is één van de ouderwetse schoonmaak-artikelen uit grootmoeders tijd. Het werd voor alles in het huishouden gebruikt. En met alles, bedoel ik dan ook echt álles. Van dweilen tot de keuken schoonmaken, van afwassen tot kleding schoonmaken, sunlight was lange tijd hét schoonmaakmiddel. Maar gemak dient de mens, dus toen de vloeibare wasmiddelen hun entree deden werd de Sunlight-zeep steeds minder populair. In plaats daarvan kregen we duizend-en-een verschillende artikelen voor elk denkbaar huishoudklusje.

Mijn experiment

Omdat ik verschillende enthousiaste verhalen hoorde over schoonmaken met deze goedkope zeep heb ik de proef op soms genomen en een stuk zeep meegenomen. Deze week had ik een aantal grotere en kleinere schoonmaak-klussen op het programma staan:

 • Het schoonmaken van de badkamer
 • De afwas
 • De supervieze tegelvloer beneden (met dank aan monteurs die twee dagen door het huis hebben gebanjerd om een nieuwe keuken te plaatsen)

Wat ik wilde weten was of het goed schoonmaakt en, nog belangrijker uiteraard, of ik inderdaad goedkoper uit ben….

De badkamer schoonmaken

Ik heb een klein stukje zeep in heet water laten oplossen. Wat me opviel was dat het sopje lekker fris en citroenachtig rook. Stukken minder chemisch dan de allesreiniger die ik anders gebruik. Het schuimt niet; het water wordt melkacthtig wit dankzij de zeep. Hierdoor twijfelde ik of alles wel goed schoon zou worden. Toch maar even probereb. Ik heb alle plankjes en het bad met een doekje met dit middeltje schoongemaakt. Daarna heb ik het toilet ermee schoongemaakt en het zeepmengsel een poosje in laten trekken in de pot. Het resultaat was een schone en fris ruikende badkamer.

Kosten?

Voor twee stukken Sunlight-zeep van in totaal 300 gram betaalde ik €1,70. Ik heb 8 gram gebruikt; dit komt neer op 5 cent voor deze schoonmaakbeurt. Als ik allesreiniger en toiletreiniger zou hebben gebruikt zou deze schoonmaak van de badkamer mij 20 cent kosten. In dit geval bespaarde ik met Sunlight-zeep dus 15 cent!

De afwas

De tweede test was om de afwas te doen met de Sunlight-zeep. Ik heb een klein beetje van de zeep met een mesje afgeschaafd en hiervan met warm water een sopje gemaakt. Daarna heb ik de afwas net zo gedaan als gewoonlijk. Er gebeurde niks bijzonders; de afwas duurde net zo lang als altijd en was net zo vervelend als ik het altijd vind. Na afloop viel me wél op dat mijn handen erg droog waren. Een ander nadeel vond ik dat het een smaakje op de vaat achterlaat. Toen ik water dronk uit een glas dat met de Sunlight-zeep was gewassen, smaakte het water zeepachtig.

Kosten?

Ik heb voor deze afwas 5 gram zeep gebruikt. Dit komt neer op 3 cent. Normaal gesproken doe ik de afwas met afwasmiddel van Dreft. Dit kost 1,75 per 450 milliliter. Dit betekent dat een afwas met Dreft 2 cent zou kosten. Voor de kosten hoef je dus geen Sunlight-zeep als afwasmiddel te gebruiken… en erg smakelijk is het ook niet!

De extreem vieze vloer dweilen

Omdat we twee dagen monteurs over de vloer hadden was de vloer in de woonkamer extreem vies. Een perfecte kans om de Sunlight-zeep te proberen! Ook hiervoor heb ik wat zeep in kleine stukjes gesneden en er vervolgens een sopje van gemaakt. Hier heb ik de vloer mee gedweild. Dit ging net zo snel als met allesreiniger. Opnieuw viel de lekker frisse citroengeur op. Ook was de vloer goed schoon geworden.

Kosten?

ik heb voor het dweilen 5 gram zeep gebruikt, dit komt neer op 3 cent per schoonmaakbeurt. Met allesreiniger had ik ongeveer 5 cent ervoor betaald. Geen enorm groot verschil dus.

Conclusie

Schoonmaken met Sunlight-zeep kan zeker, maar ermee afwassen zou ik niet aanraden! Door Sunlight-zeep te gebruiken kun je elke week een klein beetje geld besparen tijdens het schoonmaken. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien heb je nu met Sunlight-zeep aan één schoonmaakmiddel genoeg en hoef je dus minder verschillende producten te gebruiken en te kopen, waardoor de besparing groter is dan ik in één week kan testen.

Bij het wassen van kleding schijn je ook een flinke besparing te kunnen behalen met Sunlight-zeep. Dit ga ik een andere keer proberen, dus hou de blog zeker in de gaten!

 

[bol_product_links block_id=”bol_510d3ab82fda8_selected-products” products=”9200000005192670″ name=”sunlight” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Het sunlight-zeep experiment

 1. Goeieavond, Ken je Annemiek Van Deursen? ze maakt van
  sunlightzeep ‘sunsoda’ zoals ze het noemt…ze gebruikt het als
  wasmiddel, poetsmiddel en handwaszeep…
  Ze stuurt (als je dit vraagt) ongeveer vier maal per week een ‘mijmering’ naar je toe met allerlei tips…
  Je kan de mijmeringen aanvragen via http://www.consuminderhuisparkstad.nl/
  Het is een dame die echt iets doet voor de medemensen die het
  minder goed hebben….
  Ik maak ondertussen ook sunsoda en ben er heel tevreden over…
  Ik maak ook zelf schoonmaakmiddel (dit recept haalde ik van
  een ander blog) Je kan het terugvinden op mijn blog (logje van januari jl.)
  heel veel liefs
  Ps. ik vind je site echt goed!

  • Bedankt voor je reactie en je compliment! 😀

   De naam annemiek van deursen zegt me wel iets, ja. Ik zal eens op die site kijken, het klinkt als een bijzondere vrouw 🙂

 2. Ik gebruik het alleen al voor de heerlijke geur,kan geen andere geur tegenop(kaarsjes,geurolie etc.)doe het met de rasp raspen,en dan warm water.

 3. Ik gebruik sunlight zeep ook graag in de keuken, maar ik kan het nergens meer kopen, heb alle drogisten geprobeerd en AH…. Misschien kan het wel via internet, maar dan zijn de bezorgkosten hoger dan de zeep zelf…

  • Ik weet niet of alle Albert Heijn vestigingen ze nog hebben, maar de onze wel. Alleen is het wel goed zoeken. Bij ons lag het bij de wasmiddelen en bij een andere AH zag ik het eens bij de huishoudzepen liggen. Vaak weet het personeel het ook niet, maar ligt het vaak in de buurt van de groene zeep, die ze dan wel weten te vinden…

  • Wanneer je bij AH in de winkel 24 stukken zeep bestelt dat is ruim 27 Euro dan is 1 pakje van 2 stuks 1 Euro en 13 cent. Het is dan zonder verzendkosten.
   Je hebt dan wel jaren lang genoeg zeep.
   Maar mij was het het geld waard.
   Het is nu 2017 en de zeep is heel slecht ergens te koop.

 4. bij a.h. nog te koop deze zeep van Sunlight. Ook drogsterijen in de grote steden hebben deze zeep wel zoals in Leiden en Den Haag.Ook te bestellen. Google op Sunlight en dan komen er webshops tevoorschijn die ze verkopen.

 5. Ik wil het ook gaan gebruiken, in het kader van de vergroening en milieuvriendelijker schoonmaken. Maar ik vroeg me af of je met het bad niet enorm hebt moeten boenen dan? Het is toch geeen schuurmiddel hè? Krijg je aanslag in het bad er echt mee weg?
  Bvd. voor je eventuele reactie!

 6. Hoihoi….
  Heb ik het goed begrepen dat je je wasgoed niet in sunlight waswater moet laten staan? Dus bij vlekken in witte kleding kan je je wasgoed beter niet laten staan/ (in)weken? Dat doe ik namelijk wel met Dasty….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge