Meatless monday: soep van de stronk van een brocolli

kokVegetarisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid én voor je portemonnee. Deze week een heel eenvoudig en snel te bereiden soepje van de stronk/stam van een broccoli. 

Wat te doen met de stronk van een broccoli?

Als je broccoli koopt in de supermarkt, betaal je dat bijna altijd per gewicht in plaats van per stuk. Helaas betaal je dus ook een groot gedeelte voor de stronk/stam. En lang niet iedereen weet dat je deze ook prima op kunt eten! Men is er toch wat huiverig voor en daardoor belandt een groot stuk gezonde groente bij veel mensen in de prullenbak. Dit is natuurlijk hartstikke zonde van het geld dat je eraan hebt uitgegeven! Je kunt het veel beter bewaren en er  de volgende dag een lekker  en eenvoudig voorgerechtje van maken!

Recept voor soep van de stronk van een broccoli

Ingrediënten voor 2 personen:

  • De stronk van een broccoli – (als je die normaal weggooit is dit in principe gratis!)
  • Bouillonblokje – €0,10
  • Slagroom – €0,30
  • Zout en peper – €0,05

De totale kosten komen neer op €0,45, oftewel nog geen €0,25 per persoon!

De bereiding:

  • Was de stronk goed schoon en schil met een dunschiller het buitenste laagje eraf. Snij het onderste stukje van de steel af.
  • Snij de schoongemaakte steel in kleine blokjes
  • Breng de kleine blokjes in een bodempje water aan de kook en laat ongeveer een kwartier lang doorkoken.
  • Prik met een vork in de broccoli om te kijken of het al goed zacht is; zo niet, laat dan nog even doorkoken
  • Als de stukjes broccoli goed zacht zijn, pureer je de soep
  • Voeg slagroom toe naar smaak om de soep wat romiger te maken
  • Breng om smaak met zout en peper naar eigen smaak

 Andere mogelijkheden met de stronk van de broccoli

Naast soep kun je natuurlijk allerlei andere dingen maken met de stronk van een broccoli:

  • Je kunt de stronk in blokjes snijden en meekoken met de roosjes. Je eet ze dan gewoon op als ‘prakkie’.
  • Je kunt de stonk in stukjes snijden en invriezen, en dan later samen met andere groente-restjes gebruiken als soep-, pasta- of nasigroentes
  • Je kunt de stukjes ook door een stamppot verwerken
  • Of door een groene smoothie verwerken…
  • Knaagdieren vinden de steel van een broccoli ook erg lekker!

Meer lezen over het tegengaan van verspilling?

Print Friendly

3 thoughts on “Meatless monday: soep van de stronk van een brocolli

  1. ik snijd de stronk van de broccoli in kleine blokjes en doe deze dan door mijn pastasaus of door de roerbakgroenten die ik door de nasi doe. niets verspild en niemand die het tot nu toe gemerkt heeft.

  2. Leuk is dat, hé, koken met restjes. Heb net een soepje gemaakt van het loof van een bleekselderij. Daar had ik nog een enorme bos van liggen, en het was al een beetje aan het verleppen. In de bouillon kwam het weer ‘tot leven’, en met een beetje boursin en wat peper is het een heerlijk soepje geworden.

  3. Pingback: De seizoensgroentes van april + makkelijke recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge