Hypotheek aanvragen met een studieschuld

writing checkWanneer je bij de bank een hypotheek gaat aanvragen, dan zullen zij je vragen om een overzicht van de schulden. Ook de studieschuld wordt hierin meegenomen; tenslotte is dit ook een schuld die je op termijn moet afbetalen. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.

 

Studieschuld

Veel studenten bouwen tijdens hun studie een schuld op. Dit wordt de studieschuld genoemd. Over deze schuld betaal je maar een laag percentage aan rente. Bovendien mag je na je studie het eerste jaar wachten met aflossen. Daarom heeft het afbetalen van de studieschuld vaak weinig prioriteit voor studenten. Toch kan het hebben van een studieschuld flinke gevolgen hebben zodra je een huis wilt kopen!

 

Nationale hypotheek garantie

Wanneer je een hypotheek aanvraagt kan die met of zonder NHG (nationale hypotheek garantie). NHG is eigenlijk een soort potje waar alle huiseigenaren die hierbij willen zijn aangesloten een bedrag instoppen. Het bedrag dat je aan de NHG betaalt is 0,85% van de aankoopsom van de woning. Op het moment dat iemand zijn huis moet verkopen vanwege een scheiding of werkeloos raken, dan betaalt de NHG de restschuld aan de bank terug. Omdat de bank in zo’n geval meer zekerheid heeft dat zij hun investering terugontvangen, kunnen zij een hypotheek bieden met een lagere rente.

In ruil voor deze dienstverlening eist de NHG dat de overige schulden goed in kaart zijn gebracht en dat er bij de maximale hoogte van het hypotheekbedrag rekening wordt gehouden met deze schulden. Hierdoor kun je met een studieschuld een lager bedrag lenen dan zonder studieschuld of moet je kiezen voor een hypotheek zonder NHG (en dus met een hoger rente-percentage).

 

[bol_product_links block_id=”bol_52063d6b52f17_selected-products” products=”1001004004484936″ name=”jong” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

 

Studieschuld wel of niet aangeven?

Op het moment dat je een hypotheek wilt aangaan zal de bank controleren of je schulden hebt. Dit gebeurt via de BKR. BKR is een toetsing die door banken kan worden uitgevoerd om te controleren of iemand schulden heeft en hoe die persoon in het verleden met geld om is gegaan.

Echter,  de studieschuld is een schuld die niet geregistreerd staat bij de BKR. De bank is in dit geval dus afhankelijk van de gegevens die jij geeft. Dit is dus een ethisch dilemma: door te liegen kun je ervoor zorgen dat je meer geld kunt lenen. Maar aan de andere kant kun je jezelf afvragen of dit zo handig is; tenslotte worden de richtlijnen van het NHG niet voor niks gegeven! Wij hebben ervoor gekozen om eerlijk te zijn. Dit maakte het even spannend, maar tegelijk hoeven we nu niet meer bang te zijn dat we de hypotheek niet kunnen aflossen omdat er nog andere schulden bijkomen.

 

Hoeveel (minder) hypotheek kun je krijgen met een studieschuld?

Door de studieschuld kan het bedrag dat je kunt lenen flink zakken. Met een schuld van 5.000 euro kan het bedrag dat je mag lenen zakken met wel 18.000 euro! Dit is uiteraard ook afhankelijk van andere factoren zoals het salaris, je spaargeld en de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. Als je wilt weten hoeveel het specifiek voor jou is, dan kun je via de site van de hypotheker een indicatie krijgen. Ze zullen dan vragen om het bedrag dat je per maand aan schulden betaalt. Om een realistische indicatie te krijgen neem je dan 2% van de totale studieschuld als bedrag per maand.

 

Mogelijkheden met hypotheek en studieschuld

Een hypotheek aanvragen terwijl je een studieschuld hebt is zeker mogelijk, maar het kan zijn dat je de woonwensen dan wel wat moet aanpassen. Het beste is dus om gewoon zo min mogelijk schulden te maken en ze zo snel mogelijk af te betalen. Al is de rente laag en hoef je maar een klein bedrag per maand te betalen, toch is het beter om je niet te laten verrassen. Als je het geld nu kan missen kun je beter versneld aflossen dan dat je later voor een vervelende verrassing komt te staan!!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hypotheek aanvragen met een studieschuld

  1. Betreft hypotheek en studieschuld.

    Studieschuld wordt niet hetzelfde beoordeeld als een doorlopend krediet waar inderdaad 2% van de oorspronkelijke schuld de extra maandlast bepaald. In tegenstelling tot wat het artikel zegt wordt niet 2% van de studieschuld genomen maar 0,75%. Dit scheelt toch behoorlijk. Neem altijd even contact op met je hypotheekadviseur en vraag hem naar de details.

    • Bedankt voor de aanvulling. Toen wij het bij de bank navroegen, was dit de informatie die wij hebben gekregen, maar wellicht zijn wij niet goed voorgelicht 🙂 Hoe dan ook blijft het beter om de studieschuld af te lossen, zodat je zeker weten niet in de problemen komt wanneer je er klaar voor bent om een huis te gaan kopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge