Hypotheek aflossen: een basic stappenplan

lotusAan het aflossen van de (aflossingsvrije) hypotheek zitten een hoop voordelen, zoals het omlaag brengen van de verplichte maandlasten. Maar hoe werkt het nu precies om de hypotheek af te lossen? In dit artikel vind je stap voor stap uitgelegd hoe je een begin kunt maken met het aflossen van de hypotheek.

1. Lees de hypotheekvoorwaarden aandachtig door

De hypotheekvoorwaarden zijn de afspraken die je hebt gemaakt met de bank op het moment dat je de hypotheek bent aangegaan. Hier staat precies in vermeld hoeveel je per kalenderjaar mag aflossen zonder een boete te krijgen. Bij de meeste hypotheken is dit 10 tot 20% van de totale hypotheeksom. Ook staat in de hypotheekvoorwaarden het minimumbedrag dat je per keer extra mag aflossen.

Op het moment dat de rentevaste periode van je hypotheek afloopt kun je boetevrij een groter gedeelte van de hypotheek aflossen. Om je niet te laten verrassen kun je gebruik maken van een hypotheekreminder die jou per email een herinnering stuurt op het moment dat het zo ver is.

2. Neem contact op met de bank en geef aan dat je extra wilt gaan aflossen

De bank zal je vertellen hoe je extra kunt aflossen. Meestal is dit door middel van een overschrijving naar een speciaal bankrekeningnummer onder vermelding van je leningnummer. De ene bank wil dat je elke extra aflossing van tevoren aankondigt, de andere bank vindt het prima als je het geld direct overmaakt en hoeft geen extra bericht. Dit kan de bankmedewerker je allemaal vertellen.

3. Bereken hoeveel geld je kunt missen voor een extra aflossing

Voordat je een extra aflossing op de hypotheek gaat doen is het natuurlijk wel belangrijk dat je berekent of dit verstandig is. Het is sowieso verstandig om eerst een buffer te hebben, zodat je in geval van een onverwachte omstandigheid niet direct met de handen in het haar zit. Als je een goede buffer hebt opgebouwd is er niks wat je nog tegenhoudt om een aflossing op de hypotheek te doen.

4. Doe de aflossing

Nu je alle informatie hebt die je nodig hebt, kun je de extra aflossing doen. Vanaf dat moment gaan je maandlasten naar beneden; zodra het bedrag verwerkt is ga je direct minder rente betalen… Dus weer een klein stukje sneller op naar de volgende aflossing!!

 

Meer lezen over het aflossen van de hypotheek?

[bol_product_links block_id=”bol_510b6f0de1f49_selected-products” products=”9200000008614382,9200000009896627″ name=”afl” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge