Huiselijke herfstactiviteiten met kinderen

herfstbladerenDe herfstvakantie komt er alweer aan! Een leuke tijd, maar soms vraag je jezelf misschien af: wat gaan we vandaag weer eens doen? Zeker als je niet teveel geld wilt uitgeven kan het lastig zijn om leuke activiteiten te bedenken voor je kinderen. Positief Besparen zet 3 leuke, herfstige activiteiten voor je op een rijtje die weinig geld hoeven te kosten. 

Herfstvakantie

De herfstvakantie valt dit jaar in week 42 (12 tot 20 oktober) of week 43 (19 tot 27 oktober). Scholen mogen hier in principe van afwijken, maar dit gebeurt in de praktijk maar weinig.

Vakantie vinden de meeste ouders erg leuk, maar soms is het lastig om elke keer weer zelf activiteiten te moeten bedenken. Je vervalt al snel in dure uitstapjes, zoals naar een pretpark of dierentuin. Dit is niet persé nodig; kinderen vermaken zich ook wel in de omgeving rondom hun eigen huis! De volgende activiteiten zijn leuk, goedkoop en blijven altijd een succes.

1: Organiseer een speurtocht

Speurtochten zijn altijd leuk en spannend voor kinderen. Organiseer een speurtocht in het bos of thuis. Door middel van allerlei puzzels en vraagstukken kunnen de kinderen en schat zoeken en vinden. Deze schat kan bijvoorbeeld een zak marshmallows zijn, die dan weer heerlijk kunnen smelten in een beker warme chocolademelk.

Een andere manier om een speurtocht te doen in het bos, is de ‘herfst-bingo’: maak hiervoor een bingo-kaart met daarop verschillende herfst-plaatjes, zoals paddestoelen, spinnen, kastanjes en beukennootjes. Tijdens een boswandeling kunnen de kinderen de herfstdingen die ze hebben gezien afstrepen. Degene die als eerste bingo heeft, heeft gewonnen.

2: Knutselen met natuur-materiaal

De herfst leent zich prima om lekker naar het bos te gaan. Ga samen met de kinderen op zoek naar paddestoelen, eikeltjes, beukennootjes, dennenappels en kastanjes.  Vergeet vooral niet om een grote tas of emmer mee te nemen, om alle gevonden schatten mee naar huis te nemen! Vooral de kastanjes lenen zich goed om makkelijke knutselwerkjes te maken: met saté-prikkers, kastanjes en wol kun je zelf mooie spinnenwebben in elkaar zetten. Ook kun je andere beestjes knutselen, zoals egeltjes, uiltjes en rupsen.

[bol_product_links block_id=”bol_5257aac1165e1_selected-products” products=”9200000005004073″ name=”knutsel” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Van dennenappels kun je mooie voederballen voor de vogels maken, door ze in te smeren met pindakaas of ze onder te dompelen in warmgemaakt frituurvet en er vogelzaad op te plakken. Dit laatste natuurlijk wel onder goede begeleiding!

3: Organiseer een ‘smulfeest’

Laat de kinderen hun favoriete vriendje of vriendinnetje uitnodigen en organiseer een ‘smulfeest’ of ‘pannenkoekenfeest’. Jij bakt de pannenkoeken en de kinderen mogen ze versieren met stroop, smarties, slagroom, chocoladesaus en andere lekkernijen. Hou je niet zo van pannenkoeken? Een andere variant op deze activiteit is het versieren van een taart of plakken cake.  Iets minder herfstig, maar niet minder leuk!

 

Welke activiteiten doe jij met de kinderen tijdens de herfstvakantie? Of: wat vond je zelf vroeger leuk om in de herfstvakantie te doen?

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Huiselijke herfstactiviteiten met kinderen

  1. Leuke tips. Met daarbij wel de opmerking dat een smulfeest met 10 minuten voorbij is met de meeste kinderen. En dan zit je met heel veel troep die in een heel korte tijd wordt geproduceerd. Want hoe kleiner ze zijn, hoe erger de troep en hoe korter de aandachtspanne. Hier spreek ik als ervaringsdeskundige.
    Echt knutselen (knippen en plakken met herfstbladeren enzo) gaat beter….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge