Goedkope smartphone? Kies voor een flagship-killer!

telefoonWil jij graag een goede smartphone, maar vind je het veel te duur? Door te kiezen voor een onbekend merk kun je flink op de kosten besparen en toch gebruik maken van de nieuwste technische snufjes! Wij hebben een paar onbekende, goedkopere merken voor je op een rijtje gezet.

 

Bekende merken zijn duur!

Als je mensen vraagt naar smartphone-merken dan hoor je al snel de namen Apple en Samsung vallen. Niet gek, aangezien deze twee bedrijven samen bijna de helft van de smartphone-markt in handen hebben. Toch loont het om eens verder te kijken dan deze bekende namen – vooral als je wel de mooiste technologische snufjes wilt, maar zonder het prijskaartje dat daar vaak aan hangt.

Hoe zit het dan met smartphones?

Als je goed gaat kijken naar smartphones zul je merken dat ze eigenlijk allemaal heel erg op elkaar lijken. Alle Android telefoons werken in principe hetzelfde:

  • De aanbieders maken gebruik van onderdelen die door een handjevol leveranciers gemaakt worden. De onderdelen van Qualcom, de grootste leverancier van dit soort componenten, vind je in zo’n beetje elke smartphone. Hierdoor zie je dezelfde snufjes terugkomen in alle top-model smartphones van een bepaald seizoen. Dit seizoen is dat bijvoorbeeld het sneller opladen.
  • Daarnaast heb het besturingssysteem, dus wat je op je scherm ziet. Android is een gratis besturingssysteem, dat alleen al maakt Android-telefoons stukken goedkoper dan iPhones. Smartphone-merken maken daarom dus graag gebruik van Android als besturingssysteem.

Of je nu kiest voor een telefoon van Samsung, HTC, Sony of LG…. Ze maken allemaal gebruik van dezelfde onderdelen en hetzelfde besturingssysteem. Het enige verschil is het “schilletje”, de buitenkant van de telefoon. En daarnaast passen de fabrikanten ook het uiterlijk van Android aan naar hun eigen merk, maar het blijft hetzelfde werken.

In principe kunnen alle smartphones die nu op de markt komen dus (bijna) hetzelfde. Daarom maken de verschillende merken gretig gebruik van reclame. Bijvoorbeeld door Doutzen Kroes op alle billboards te laten verkondigen dat een Samsung telefoon echt helemaal haar ding is. Dat kost wat, maar daardoor verkoopt Samsung ook flink wat telefoons!

Hoe kan het anders?

Een nieuwe groep telefoon-fabrikanten besloot om het anders aan te pakken. Gewoon dezelfde componenten gebruiken als de grote merken, maar dan met alleen de basis-versie van Android en zonder Doutzen Kroes. Dat scheelt in de kosten, en dat zie je terug in de aanschafprijs! Zo kun je dus een prima smartphone hebben die niet onderdoet voor een nieuw model Samsung, maar wél voor de helft van de prijs! Deze goedkopere merken worden ook wel “flagship-killers” genoemd, omdat ze flink gaan concurreren op de gevestigde orde telefoons!

Zelf maak ik alweer een paar maanden gebruik van de Wiko Rainbow. Dit bevalt me ontzettend goed. Soms vergeet ik zelfs dat het om een “B-merk” gaat en sta ik ervan te kijken dat mensen zo verbaasd zijn over mijn telefoon. Ik ben er superblij mee, hij kan precies hetzelfde als mijn vorige telefoon, een Samsung Galaxy S3. Het enige verschil is dat mijn huidige telefoon de helft kost van mijn vorige!

Een lijst met “flagship-killers”

Ben je ook geïnteresseerd in een goedkopere smartphone die net zoveel kan als de duurdere varianten? Dan hebben we een aantal merken voor je op een rijtje gezet:

One Plus

One Plus is de meeste bekende van de “flagship killers”. De One Plus One ging in 2014 de strijd aan met de Galaxy S5. Omdat dit de eerste telefoon was die One Plus maakte waren er wat opstartprobleempjes, maar die waren snel verholpen. De One Plus Two is net op de markt gekomen, en lijkt een veel betere start te maken.

Het enige probleem van One Plus telefoons is dat ze lastig te krijgen zijn – de telefoons zijn zo populair dat One plus werkt met een systeem van “invites”, waarbij je pas na verloop van tijd je telefoon kunt bestellen. Ze maken ze zo snel ze kunnen, maar kunnen gewoon niet aan de enorme vraag voldoen. Best cool eigenlijk 😉

Honor

Honor is het prijsvechters-merk van de gevestigde fabrikant Huawei. Bij mij niet bekend, maar mijn man kent het wel! 😉  Huawei heeft veel ervaring met het maken van telefoons… probleempjes zoals bij de OnePlus One zul je dus niet snel hebben.

Wiko

Wiko streeft ernaar om een marktleider in Europa te worden en het zal me niks verbazen als dit ze zal lukken. Zoals ik al zei heb ik zelf een Wiko Rainbow en ik ben hier superblij mee!

Kazam

Kazam is een Engels merk dat zich heel sterk richt op service en garantie. De kwaliteit is iets minder dan van de gevestigde merken, maar daarentegen is een smartphone van Kazam wel spotgoedkoop als je de prijs afzet tegen die van een Samsung of iPhone.

 

Kortom: een goede smartphone, daar hoef je tegenwoordig écht de hoofdprijs niet meer voor te betalen. Sterker nog, als je goed je best doet kun je hem zelfs terugverdienen door via je smartphone gebruik te maken van apps als Scoupy en Roamler!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Goedkope smartphone? Kies voor een flagship-killer!

  1. Goed verhaal. Ik vind dat mensen zich teveel blind staren op merken. Het kan dus goedkoper en net zo goed. De echte merkenfreaks zul je er niet mee overhalen, maar voor de mensen die het niet zoveel uitmaakt is het een hele goede tip. Ik doe het zelf nog met een blackberry. Internetten is een crime en doe ik er ook niet mee dus, maar whatsappen en bellen doe hij als de beste. Internetten doe ik dan wel thuis, het stoort me verder niet dat dat niet gaat op mijn foon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge