Stoppen met shoppen – durf jij het aan?

goodiebagIn oktober wordt de ‘buy nothing new maand’ georganiseerd. Oftewel: een maand lang stoppen met winkelen en eens goed nadenken over wat je écht nodig hebt en of je dat écht moet kopen… Er zijn tenslotte ook goedkopere alternatieven voor het zelf kopen van spullen. Tijdens de buy nothing new maand kun je hier goed bij stilstaan!

Niks nieuws kopen

De buy nothing new maand werd vorig jaar voor het eerste georganiseerd in Nederland en valt officieel in oktober. Uiteraard kun je ook een andere maand kiezen om niks nieuws te kopen, maar als je het met meerdere mensen doet is het natuurlijk wel leuker. Bovendien blijf je dan ook beter gemotiveerd.

Het doel van de buy nothing new maand is volgende de website:

 1. geld besparen (past dus helemaal bij Positief Besparen!)
 2. tijdwinst, want als je niet naar de winkels gaat hou je tijd over
 3. bewustwording; na deze maand ben je jezelf meer bewust van de mogelijkheden die er zijn naast het nieuw kopen van producten. Zo kan deze maand een blijvend effect hebben op jouw koopgedrag

Naast deze drie redenen willen we ook het volgende filmpje onder jullie aandacht  brengen. Dt filmpje, dat hoort bij het gelijknamige boek The Story Of Stuff, gaat over de obsessie van onze samenleving voor het kopen van spullen en hoe we de aarde daarmee verpesten. Het filmpje heeft grote indruk op ons gemaakt. Je kunt het hieronder bekijken:

 

Wat dan wel?!

Als je niks nieuws mag kopen, hoe los je het dan op als er in deze maand bijvoorbeeld opeens iets stukgaat, of als je een cadeau moet kopen? Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor:

 • Lenen – voordat je iets nieuws koopt bekijk je eerst of iemand anders het al heeft en je het kunt lenen
 • Delen – in plaats van dat je alles in je eentje koopt, deel je het met anderen (bijvoorbeeld de buren), waardoor je minder vaak iets hoeft te kopen en goedkoper uit bent
 • Repareren – in plaats van nieuw te kopen kun je jezelf ook laten informeren hoeveel het kost om het te laten repareren, of natuurlijk: zelf repareren!
 • Recyclen – in plaats van iets nieuws te kopen, koop je het tweedehands
 • Wachten – door niet direct iets te kopen, kom je er vaak achter dat je het product dat je wilde kopen eigenlijk niet echt nodig hebt.
 • Een alternatief verzinnen – soms heb je helemaal niks nieuws nodig; vaak heb je allang spullen in huis waarmee je hetzelfde doel kunt bereiken, als je maar creatief bent.
 • Zelf iets maken – dit is vooral geschikt als je iemand iets cadeau moet geven. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf een taart bakken of iets leuks haken voor die persoon.

Kortom: er zijn zat mogelijkheden als je even een maandje niks nieuws wilt kopen!

 

Doe jij ook mee met de Buy Nothing New maand? 

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Stoppen met shoppen – durf jij het aan?

 1. Ik doe zeker mee! Super goed idee!
  Ik voeg er voor mezelf aan toe: zo min mogelijk naar de supermarkt. Eerst maar eens dingen opmaken die in de kast liggen.

  Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

 2. Een tweedehands kinderwagen is niks nieuws, toch? 😉
  Anyway, kan een mooie Bugaboo van 3 jaar oud krijgen voor 200 euries met babyligding, zitding, maxicosiding, wippertjeding (geen idee!), parasolletje en weet ik wat meer.
  Wat vind jij?

  • Ik zou zeggen: doen! En snel ook, voordat iemand anders het voor je neus wegkaapt! Da’s echt een koopje 😀

   Maar is je man inmiddels ook een beetje om, wat betreft het tweedehands kopen van baby-spulletjes?? 🙂

   • Hihi, ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de manlief vroeger zelf in een tweedehandse heeft gelegen! Hij was een beetje een nakomertje en de eerdere spullen waren al de deur uit. Sindsdien staat hij open voor tweedehands. Haha!

    • Oei, dat was zeker wel even een schok voor hem 😉 Maar fijn dat het nu geen probleem meer is dan 🙂

  • Volgens mij kun je nog véél goedkoper een kinderwagen op de kop tikken 😉
   kijk eens op marktplaats, de wereld aan goede (merk) kinderwagen combi’s

   • Klopt, ik heb er ook eentje gezien voor 100 euro (een Quinny), maar da’s er dan weer eentje die nieuw ook veel goedkoper was dan deze (een Bugaboo). Bugaboo schijnt dan weer helemaal fijn te zijn en meerdere mensen in mijn omgeving zweren erbij… Als ik er dan eentje van 3 jaar jong op de kop kan tikken voor 200 euries terwijl die nieuw met alle extra spulletjes richting de 1400 gaat vind ik dat een goeie deal. Er zijn veel mensen die kinderwagens van datzelfde merk die ouder zijn aanbieden voor twee keer zoveel…en die worden ook verkocht en keihard op geboden.
    Ach, we gaan zaterdagochtend eerst even naar de Prenatal om rond te rijden met nieuwe wagens en dan door naar die tweedehandse. Hebben we goed vergelijkingsmateriaal.

 3. hartstikke leuk initiatief! en zeker zou je elke maand, elke dag je bewust moeten zijn van de dingen die je koopt!!
  Ik ga me dan toch niet houden aan het motto om helemaal niets nieuws te kopen in de maand oktober, (sorry) want dan krijg ik uitstel effect. Want er zullen echt nieuwe dingen gekocht moeten worden en dit doe ik eigenlijk altijd zeer bewust.
  Eerst goed kijken via internet of bepaalde producten/kleding ergens in de aanbieding zijn, zijn er kortingscodes, rondneuzen op een verkoperssite zoals Marktplaats om te kijken wat daar het aanbod is, rondvragen via sociaal media en/of familie en vrienden en dan overweeg ik een aankoop.

  Sommige dingen hoef je écht niet nieuw te kopen, maar kun je inderdaad lenen van elkaar of tweedehands kopen. Denk aan een baby uitzet, maar ook speelgoed, bepaalde (kinder)kleding, boeken, witgoed etc.

  MAAR let wel: tweedehands te goedkoop is vaak duurkoop

  én oefening baart kunst 😉

 4. Weet je wat nu zo straf is? ik schreef me in en de dag nadien
  kreeg ik van een collega een uitnodiging voor een tupperware
  demonstratie volgende week maandag….ik kan er niet tussenuit….
  zij komt ook altijd als ik iets doe en koopt ook altijd !
  Ik zal dus nogal snel mijn belofte moeten verbreken maar beloof
  dat ik zeker een dag langer zal werken aan die belofte!
  liefs en fijne avond!
  Ps. ik doe ook mee aan een andere uitdaging in oktober : D’ruitdaging.
  Je kan het zien als je op het linkje klikt op mijn blog rechts.

  • Dat zijn altijd lastige dingen inderdaad! Tegelijkertijd: tupperware gaat wel een heel leven mee; als er ooit iets stukgaat mag je het altijd laten vervangen. Dus het is wel duurzaam en zeker geen wegwerp-artikelen die je maar één seizoen gebruikt 🙂 Dat scheelt weer, toch? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge