Consuminderen op wilskracht? Het kan makkelijker!

waterBen jij ook zo iemand die besparen en consuminderen aanpakt op pure wilskracht? Je maakt het jezelf moeilijker dan nodig is! Door een paar simpele truukjes toe te passen in je leven, hou je het langer vol, terwijl je minder energie kwijt bent… En valt hierdoor minder snel terug in oud, geldverspillend gedrag!

Wilskracht werkt (niet)!

Wilskracht is een kracht die je in staat stelt om in beweging te komen. Het geeft je energie om een flinke eerste stap te zetten richting jouw einddoel. Je kunt bijvoorbeeld een budgetplan maken op wilskracht. Ook kun je op wilskracht een hele poos volhouden om geen snoep mee te nemen in de supermarkt of op wilskracht elke dag de verleiding weerstaan om een cappuccino te halen bij de Starbucks… Kortom: wilskracht kan je zeker helpen om geld te besparen!

Toch is wilskracht alleen niet genoeg. Wilskracht is namelijk een goede opstart-brandstof, maar is minder geschikt om het lang op vol te houden. Als je alleen wilskracht gebruikt zul je na een paar weken merken dat het steeds lastiger wordt om je aan je budgetplan te houden. Of je wordt ontzettend chagrijnig, omdat je zo’n trek hebt in die snoepjes of die cappuccino.

Wilskracht is eigenlijk te vergelijken met een stoptrein: hij zorgt ervoor dat je snel korte stukjes kan afleggen, maar als je van Maastricht naar Groningen wilt, kun je toch beter de intercity pakken 😉

Gebruik wilskracht om goede gewoontes aan te leren

In plaats van het aanwenden van wilskracht om een doel te bereiken, kun je het beter gebruiken om de juiste randvoorwaarden te scheppen en goede gewoontes aan te leren. Door een duidelijk kader voor jezelf neer te zetten kun je met minder moeite en wilskracht je doelen bereiken. Dus: in plaats van wilskracht te gebruiken om direct op je doel af te gaan, maak je eerst een geweldig plan…. en gaat daarna twee keer zo snel op je doel af!

 

[bol_product_links block_id=”bol_54e5ca210d8da_selected-products” products=”1001004011843778″ name=”macht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Een stappenplan:

 1. Bepaal wat je doel is. Je kunt hierbij denken aan dingen als het opstellen van een budgetplan, geld sparen voor de vakantie of het aflossen van schulden. 
 2. Bepaal welke weg je wilt bewandelen om tot dit doel te komen. De een zal gaan besparen door voortaan alles zelf te maken, terwijl de ander liever wil besparen door voortaan op de fiets naar het werk te gaan.
 3. Creëer de randvoorwaarden die nodig zijn om jouw weg te bewandelen. In plaats van dat je direct begint met wandelen, ga je eerst goed voorbereiden. Als je alles zelf wilt maken, zul je een goed plan moeten hebben voor de dagen dat je vermoeid uit je werk komt. Als je elke dag op de fiets naar je werk wilt gaan, zul je jezelf erop moeten voorbereiden dat het ook wel eens kan regenen. En als je niks meer op het station wilt kopen, zul je een plan moeten hebben voor de momenten dat je honger hebt. Kortom: regel nu je nog vol van energie zit alvast wat zaken die je straks nodig hebt als je wilskracht afneemt en het aankomt op sterk zijn en tóch volhouden.
 4. Start na deze tussenstap met je nieuwe gedrag. Als er een tegenslag komt, ben jij daar al op voorbereid. Het komt dan niet meer aan op wilskracht, maar op het gebruik maken van de eerder voorbereide stappen. Je pakt bijvoorbeeld de zelf voorgesneden groentes uit de vriezer. Je vist je regenpak onderuit je tas, als het regent. Of je neemt die Liga, als je met trek op het station rondloopt. Kortom: geen wilskracht meer nodig, want jij bent voorbereid!

Welke weg ga jij bewandelen om je doel te bereiken? En welke randvoorwaarden heb je daarvoor nodig?

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Consuminderen op wilskracht? Het kan makkelijker!

 1. Het is inderdaad nooit slecht om te kijken of je ergens op kan besparen. Door een goed overzicht en stappenplan te maken, kan je al snel een aantal euro’s besparen. Het leuke daarvan is dat je kunt gaan kijken naar wat jouw doelen zijn en waarom je wilt besparen.

  Veel mensen ervaren dan ook inmiddels de gevolgen van de crisis en de lastenverzwaring die de overheid op legt. Veel mensen kunnen daardoor hun hypotheek niet meer betalen, raken hun huis kwijt of zelfs hun baan.

  Je kunt natuurlijk denken dat dit jou niet kan overkomen en dat jij jezelf wel red, maar steeds meer mensen komen er achter dat het hebben van een baan en maar 1 inkomstenbron eigenlijk best riskant is. Je kunt dan besparen wat je wilt, maar als er geen inkomen meer is of je raakt in de schulden doordat jij je huis gedwongen moet verkopen, dan valt er ineens niet meer te besparen en is het meer de vraag hoe je nog rond komt.

  Veel mensen hebben dan ook nooit geleerd dat het ook belangrijk is om jouw eigen financiele situatie te verbeteren door andere inkomstenbronnen te gaan opbouwen, of hoe jij jouw spaargeld moet beschermen tegen de waardevermindering en de risico’s die banken op dit moment lopen. (zie cyprus)

  Je kan er dan negatief tegenaan kijken en doen of er niets aan de hand is, maar je kunt ook je mindset veranderen en geld besparen om financiele vrijheid en onafhankelijkheid te creeeren.

  Door het opbouwen van passieve inkomsten ben je niet afhankelijk van maar 1 inkomstenbron of de overheid. Nog belangrijker is wij hierdoor meer tijd creeren om aan onze eigen doelen en dromen te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge